Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dijous, 2 d’agost del 2012

Les Senyores de Terrassa


En un principi el castell de Terrassa estava sota el domini dels comtes i, més endavant, del comtes-reis. Les necessitats de grans préstecs per part del nobles per poder fer front a l’administració del principat i, per cobrir les despreses de les guerres, principalment les campanyes de la Mediterrània, feren que el domini el castell i el seu terme foren venut en diverses ocasions, retornant a la casa reial en altres. Mentre el senyoriu del castell estava en mans de nobles, el rei es reservava el dret d’estada. El més destacat del nobles  que exercí el domini fou Ramon Folch, vescomte de Cardona. Ja en els segle XV i XVI el castell passaria a mans de cavallers i comerciants com Guillem de Muntanyans o Pere de Fizes. Fins i tot, el 1622 i per un curt període de temps el Consell de la Vila va comprar el castell-palau.
De totes les senyories podríem destacar l’obstinació de la tutoria en l’administració dels bens del castell palau en mans de quatre dones, al llarg de l’època medieval, cosa infreqüent però legal això si, tenien que ser administrat pel marit, germà, etc., a dir un representant familiar.
El castell-palau en l'època medieval / Dibuix Goliard-Museu de Terrassa
Sança o Sancha de Castella, Senyora del castell-palau i de la vila de Terrassa
El comte-rei Alfons I celebrava, el 18 de gener de 1174 les seves esposalles amb l’infanta Sança de Castella, filla del rei de Castella Alfons VII. Amb aquest casament era una condició en virtut de l’establer en la Pau Perpètua de Sagún entre Castella i Aragó. Per aquest motiu el
Sança de Castella
rei feu donació a la seva consort de varis pobles de l’Aragó i Catalunya. Entre aquestes poblacions hi havia el castell palau i la Vila de Terrassa. Li va cedir tots els drets i pertinences. Durant dues dècades la reina Sancha va ser senyora del castell palau i la vila de Terrassa. Sança va ser la fundadora del monestir de Sixena, a la província d’Osca i de l’orde de les Comanadores de Sant Joan de Jerusalem, branca femenina de l’orde Sanjoanista. No se sap si mai va trepitjar les nostres terres. 
       

Guillema de Cabrera, Senyora del Castell Palau i de la vila de Terrassa
Jaume I el Conqueridor feia honor al seu sobrenom tant amb la conquesta de terres com seductor amb les dones. Era un faldiller consumat. Es va casar tres vegades; amb Elionor de Castella; amb Violant d’Hongria; i Teresa Gil de Vidaure, que seria esposa mitjançant document privat però que mai va arribar a consumar-se. La seva promiscuïtat el va porta a  tenir un total de 8 amants conegudes. Una d’elles Guillema de Cabrera amb la que va mantenir una relació de tres o quatre anys. Va ser una de les rebé més regals i privilegis. Una de les concessions, feta el 6 d’agost de 1252, a favor de la seva estimada va ser dotar-la de per vida com a senyora del castell-palau i la vila de Terrassa, amb tots els drets, furs, privilegis, delmes, honors, pertinències i possessions. Els dos amats eren ben coneixedors del castell. El rei Jaume sovint desapareixia i un dels lloc on es refugiava amb les seves amats era el castell de Terrassa. Sembla que Guillema posseí escàs temps el domini del castell- Palau

Guillema de Montcada, Senyora del castell-palau de Terrassa
Guillema és va casar l’any 1291 amb l’infant Pere d’Aragó, fill del rei Pere el Gran. Al enviudà el 1296, el seu cunyat el rei Jaume II el rei li va lliurà, en el mes d’abril de 1300, en violari, és a dir mentre ella visqués, la jurisdicció el castell- palau i la vila de Terrassa, reservant-se el rei els drets i les rendes senyorials. Per aquest motiu el rei convocar a palau, el 12 d’abril, els prohoms de la vila per tal de retre homenatge a la nova senyora. Tres anys després Terrassa tornava a la jurisdicció reial, després que la noble dama fos denunciada pel rei de el incompliment per part de Guillema de Montcada d’una de les clàusules contingudes en el pacte, on l’obligava d’entrar en religió i professar en un orde monàstic a la qual cosa es negava la dama. El 7 de març del 1003 una sentencia arbitral  retornava el domini senyorial del castell i la vila al monarca, tot i que això va crear un conflicte amb els habitants de la vila, ja que eduïen que havien fet homenatge de mans a Guillema com a Senyora i per tant no podien obeir el rei. Finalment la força de les autoritats reials va posar les coses en el seu lloc.
Guillema, sense descendència restà viuda i no es va tornar a casar, retirant-se a la seva residència del castell vell de Rosanes

Elisabet o Isabel I, la Catòlica de Castella, Senyora del castell Palau i de la vila Terrassa
Isabel I de Castella

El cas més insòlit ha estat el de la reina Isabel I de Castella com a propietària del Castell de Terrassa. L’any 1474 el rei Ferran II el Catòlic, traspassava el domini de la vila de Terrassa i el seu castell a la seva consort Elisabet I de Castella el qual l’annexionat a la Cambra reial de Castella i Lleó. La reina Isabel de Castella fou senyora i propietària del castell fins l’any 1481, en que va manifestà  el seu desig que la vila i el terme tornessin a unir-se a la Corona d’Aragó. Durant el seu domini la reina va expedir, des de Valladolid dos privilegis a instàncies del Consell de Terrassa. En un d’elles confirmava la regulació de l’ofici de batlle establerta per Barcelona quan Terrassa era un “carrer de Barcelona”.

Dues dones més van tenir domini sobre el castell palau i la vila de Terrassa, però com a castlanes. Un castlà o castellà era l’encarregat pel seu senyor de la custodia, defensa i govern d’un castell i sovint també del seu territori o terme. Una de les castlanes va ser Blanca de Centelles (vegeu el capítol dedicat a ella) i un altre va ser Anna de Muntanyans, la qual, a mitjans del segle XVI, va heretà la castlania dels seu pare Jaume Honorat de Muntanyans. Els Muntanyans feia quasi cent que havien deixat de residir-hi per traslladar-se a viure a Barcelona. De tant en tant, però, feien alguna estada a la vila. Anna de Muntanyans visqué una temporada en el castell fugint de la pesta que assolava Barcelona.

Fonts consultades
AA. DD. Història de Terrassa.  Ajuntament de Terrassa. 1987.
CARDÚS, Salvador. Terrassa Medieval. Patronat de la Fundació Soler i Palet. Terrassa1960
CARDELLACH, Teresa;  PUIG USTRELL, Pere; RUIZ, Vicenç; SOLER, Joan. Llibre de privilegis de la vila i el terme de Terrassa (1228-1652). Fundació Noguera. Barcelona 2006
VENTALLÓ I VINTRÓ, Josep. Tarrasa antiga y moderna. Impremta i Litografia La Industrial. Terrassa 1879
ROBLES MONTESINOS. Guillema de Montcada, senyora de Terrassa (1300-1303. TERME núm. 23. novembre 2008, p. 63. CEHT-AHCT.
ROCA. Maria Carme. Les dones de Jaume I. L’Esfera del llibre. Barcelona 2008

dimecres, 1 d’agost del 2012

El meteorit de Terrassa


En l’àmbit científic se’l coneix com el “meteorit de Barcelona”, però seria més correcta dir-li “meteorit de Terrassa”. El dia de Nadal de l’any 1704 una bola de foc creua Catalunya i s’estavellava a les rodalies de Terrassa, en la jurisdicció de la Universat Forana de Terrassa.
Diversos testimonis observaren el pas del meteorit; Joan Ferrer Bordilla, notari de Verges; Francesc Castellví, noble de Montblanc, Francesc Gelat, pagès de Santa Susanna del Maresme; Joan Solar, metge de Barcelona; o Mossèn Patllari Ombravella capella del santuari del Collell a la Garrotxa. Tots ells donaren fe del pas d’una bola de foc que creua  el cel de Nord-est a Sud-est. 
Dibuix de Josep Bolló

També en deixà constància el barceloní Josep Bolló, que l’any 1717 recordà aquells esdeveniment mitjançant un espectacular dibuix del meteorit en un quadern, al costat del qual anotà «fou una cosa molt orrorosa axí per trobar-se lo emisferi ben clar y ceré com per lo gran rimbombo y resplandor feu, y segon havem orservat se pot dir que era un presagi de les miseries y calamitats que ha patit y pateix tot lo Regne de Espanya y més en particular lo Principat de Catalunya», Efectivament la caiguda de altres meteorits caiguts a la Terra han estat interpretant com a senyals divines o auguris d’esdeveniments futurs, principalment de fatalitats. I així fou interpretada la caiguda d’aquest meteorit, associant-la com a precedent de la Guerra de Successió i la invasió de Catalunya  les tropes felipistes.

Aquell 25 de desembre de 1704 dos fragments de roca de més d’un kilo de pes, de color negre en la seva part exterior i gris el seu interior, van caure als voltants de Can Falguera de les Fonts de Terrassa i en la Torre d’en Maduixer de Sant Julià d’Altura – l’actual Can Viver de Torrebonica., ambdós indrets dins del terme de la Universitat Forana de Terrassa.

Miquel Batllés i Torres, hereu de Can Torres de Matadepera deixa escrit un llibre de notes, que inicià l’any 1699. En una de les pàgines deixà constància del fet de la caiguda del meteorit. Lo any 1704 al mes de dezembre, lo die 25 que comptam lo die de Nadal, die de la nativitat de Nostre Senyor al vespre en ves toch de havi Maria, se veyhé una senyal al cel molt escarrifós y espantós, que no.l veyé ninguna presona cristiana que no tingué por y gran susto de Déu NostreSentor, y lo senyal jo Miquel Batlles lo vax veure y fou de aquesta menera que.s veyé de tota la cristiandat, segons dihuen molta gent docta y entessa, lo senyal se ha certa de ser allà de hont hés lo sol a la estiu al mitx del die y de pertot se.l veyè, totom sobre de ell, y també sentí la gran remor. I.s que dita senyal, tot en sarè que no.s veya cap núvol en lo món, y féu clarejà la terra com un llampech, y aleshores alsí lo cap al cel y vatx veure un tros de cel bon y obert ab un forat rodó que y auria passat de correguda qualsevol casa de Catalunya, y se veya dit forat tot vermell de foch molt ardent, y estigué obert lo espay de un credo, y lo fum que.n va axí estigué més de una hora y mitge antasno deshapagué, y en continent que la senyal del foch
Can Falguera / foto Joaquim Verdaguer
agué deshaparagut, se sentí dal del cel com un tir d’artilleria y de aquex un altre u altre y després comensaren a sentir los tirs espessos, que de ninguna menera se posquien comptar, y després se resolgueran dits tirs com una bonió de mal temps y això durà dit suroy dalt el cel lo espay de un quart de hora, y sempra se sentia sobra lo cap de una homa allà de hont se veyé lo senyal del foch, y tottom espantat de veure lo que.s veya y sentir lo que sentia, tot en sarè dalt del cel, y ab algunas parts digueran que aleshores ab la bonió caygueran unes pedras negres del cel que passaven tres lliuras u altres dues y mitge. Digueran que en la Torra d’en Maduxé de4 Sant Julià d’Eltura ne avia cayguda una, y a cassa Falguera de Sant Pera de Terrassa una altra , y ab moltes altres pars tanbé es digué que.n vien caygudes, però aqueixas pedras no las avem vistes y per rahó de Estathocreyhem, perquè lo dit senyal y suroy és axís, ab moltesprèdicas, t de les pedresmay n’an partlat.
Can Viver / Dibuix de Mateu Avellaneda-Museu de Terrassa
Aquest relat és el més proper i fidedigna d’un testimoni ocular del fet de la caiguda d’un meteorit en el terme de Terrassa.

Fonts colsultades:
VENTALLÓ I VINTRÓ, Josep. Tarrasa antiga y moderna. Impremta i Litografia La Industrial. Terrassa 1879
MANZANARES, Jordi. Un meteorito caído en Terrassa presagió la Guerra de Sucesión. Diari de Terrassa. 1 novembre 2003
MANZANARES, Jordi. El meteorito que cayó en Navidad. Diari de Terrassa. 25 desembre 2004
LLORCA, Jordi. Pedres caigudes del cel. Pagés Edidots. Barcelona 2003
GALÏ BARBA. Llibre de notes dels hereus de can Torres de Matadepera. 1699-1824 . TERME.núm. 8, nov. 1993, p. 29
ARAGONES VALLS,  Enric. El meteorit de Terrassa. TERME núm. 23, nov. 2008. CEHT i AHCT.
VENTEO, Daniel. Barcelona , del segle XVIII fins a l’actualitat. Marge Books. Barcelona 2011