dimecres, 30 d’octubre del 2013

La Diada de Tots Sants a Terrassa


La festivitat de Tots Sants, la festa de la tardor, es celebra el dia 31 de Octubre i l’1 de novembre. Terrassa es celebra com a tot arreu de Catalunya, amb la tradició popular de la Castanyada i la visita al Cementiri per tal de recordar els familiars i amics difunts. Per influència dels països anglosaxons últimament s’ha anat afegint la festa del Halloween.

Normalment per aquesta diada acostuma a fer fred, temps ideal per les castanyes calentes. Però algun any s’han ajuntat els gelats de l’estiu amb les castanyes.

La festa catalana de la Castanyada prové d’una antiga festa ritual funerària. La vigília de Tots Sants és fa un àpat  amb castanyes torrades, moniatos i panellets acompanyats amb un bon moscatell.
Representació d'una castanyera/Francesc Miralles
Hi han famílies o colles que es reuneixen per aquest àpat torrant les castanyes. Però el més tradicional és comprar-les a la castanyera ubicada en llocs puntuals dels carrers i places.
Venda de castanyes al passeig / Baltasar Ragon-Amat
La figura d’una castanyera es sol associar en una dona velleta vestida amb roba pobre d’abrigar i amb un mocador al cap, davant d’un torrador de castanyes. En les representacions i festes a l’escoles sol representar-se amb aquesta indumentària.
Castanyera a la plaça vella 1931/proc. Rafel Arózteguii
A Terrassa una de les castanyeres més popular d’abans de la Guerra Civil era la que es situava a la plaça Vella davant al carrer de Jaume Cantarer. En la època franquista hi havia varis lloc de castanyeres La més sol·licitada era la que estava a l’avinguda de Jacquard davant el pont del Passeig. Poc a poc la més popular va acabar sent la castanyera ubicada a la Rambla d’Ègara davant el portal de Sant Roc. Aquesta castanyera es va fer tan popular que l’any 2010 la van declarar Capgròs de l’Any.
La castanyera dela Rambla

A les castanyeres del carrer se’ls han d’afegir els llocs de venda de castanyes que promocionen estudiants per procurar-se uns euros pels viatges de fi de curs.

A les escoles, els dies abans de la festivitats els nens presenten castanyes i moniatos disfressats.

Pel voltants de la festivitat, els aparadors de les pastisseries apareixen plenes de safates de panellets per la delícia de petits i grans. El panellets són un pastissos petits i de diverses formes, fets a base de massapà i altres ingredients. Avui en dia els panellets es compren a la pastisseria o es fan a casa, i es fa una festa per gaudir en família o amics d’aquests productes de tardor.

Castanya i moniato disfresats/Anna Morales
Un aparador amb panallets/AMAT
El Halloween és una festa importada del països anglosaxons principalment de les pel·lícules americanes. És una costum heretada de les tradicions celtes. Es celebra la revetlla de Tots Sants i ha arrelat ràpidament arreu del món.

La canalla es disfressen de monstres, bruixes, vampirs, etc. Els personatges més significatius és la carbassa que es talla com la forma d’un cap humà , però amb una fisonomia monstruosa que és la personificació del terror.
La festa del Halloween/David Verdaguer


La tradició cristiana celebra el dia 1 l’advocació de Tots els Sant i el dia següent el dia dels difunts. La celebració de Tots Sants fou instituida pel papa Bonifaci IV al segle VII en honors a tots els màrtirs i sants cristians. Com que el dia següent, dia dels difunts és laborable, la gent aprofita el dia de Tots Sant per peregrinar al cementiri per fer una solemne visita als difunts. És una diada que s’aprofita per netejar les tombes i els nínxols corresponents i guarnir-los amb flors.

Actualment aquest dia al cementiri hi ha molta activitat. La Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa ofereix una sèrie d’activitats i serveis: el transport en bus és gratuït. Hi han parades de flors i complements a l’entrada del cementiri. Dins el cementiri hi ha dos punts d’actuacions musicals. Al temple Multiconfesional es realitzen actes d’oració, concerts.
Plantació de crisantems/AVAPS
L’endemà, a totes les parròquies es celebra la missa de difunts.


Fonts consultades:

Remembrances de l’autor i retalls de la Viquipedia.

AMADES, Joan. Costumari Català. Edicions 62. 2005
PALET SETÓ, Francesc.Oficis, personatges i costums terrassenques oblidats. Revista TERME novembre 1994

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada