dimecres, 11 de desembre del 2013

La festa de Santa LLúcia: "Les LLucietes"

El culte d’aquesta santa és llegendari i és molt antic. La seva festa se celebra el dia 13 de desembre. És patrona de la vista i a Catalunya és especialment festejada per les modistes i les noies que feien costura. A Terrassa la diada se celebra  amb especial dedicació per la importància que sempre ha tingut el tèxtil a la ciutat. Santa Llúcia és la patrona del ram de l’agulla i del gènere de punt.

La festa de les "Llucietes"/Marian Trenchs -Arxiu Tobella

El dia 13 de desembre comença a allargar-se el dia (“Per Santa Llúcia, salt de puça”). A Terrassa hi havia una Comissió de Festes que organitzava diferents actes durant aquesta diada, anomenada “Festa de les Llucietes”. Al matí hi havia missa solemne dedicada a Santa Llúcia, i més tard, sardanes i un vistós concurs de barrets i adornaments de paper, amb premi per als més bonics i originals;  a la tarda, el rosari cantat  i funció de teatre o sarsuela i  a  la nit un gran ball amb orquestra molt animat al Teatre Alegria. Cada taller celebrava el dia a la seva manera, però era per a totes les noies que cosien un dia de festa i animació, i això ho feien sentir a la resta de Terrassa i per tots els seus carrers. A la festa  se  sumaven colles d’estudiants fent greca amb les “llucietes”

Dinar de "Les Llucietes/Proc. Maria Comas


L’ Escola de la Llar té els seus orígens en l'Escola d'Economia Domèstica que es va crear l'any 1908. En els seus inicis era una escola femenina adreçada a les noies obreres de la ciutat. Durant la república va funcionar paral·lelament a  l'Escola de Cultura Femenina que va introduir assignatures per perfeccionar l’ensenyament primari i per preparar futures tasques professionals. L'any 1937 després de dissoldre l'Escola de Cultura Femenina es creà l'Escola Municipal Tècnico-Mercantil amb alumnat mixt i amb la missió de preparar i capacitar per a l'exercici de càrrecs tècnics i comercials a les empreses i indústries, però que només va funcionar fins al desembre de 1938.

Taller de confecció de l'Escola de la Llar/AMAT

Amb la fi de la guerra civil les escoles municipals femenines es convertiren en les "Escuelas Municipales de Economía Doméstica y de Cultura Femenina" i la seva fusió l'any 1941 en una sola institució acadèmica anomenada "Escuela Municipal del Hogar", pertanyent a l'ajuntament però regida i dirigida per la Falange, una etapa marcada pel llaç amb la "Sección Femenina", que amb el temps es va anar diluint.

Principalment anar a la Escola de la LLar era anar a “costura”, una de les activitats principals de l’escola; tall, confecció, planxat de tota classe de roba i cuina. És per això que l’alumnat s’afegia a la festa de Santa Llúcia, també en grups pel carrer fent força gresca  i increpant els vianants.

La Fira de Sant  Llúcia/Amat


El dia de Santa Llúcia també era el dia que començava el cicle nadalenc amb la instal·lació a la plaça Vella de la Fira de Santa Llúcia.. En aquesta fira es podien, i encara s’hi poden trobar, tots aquells elements que han d’acompanyar l’environament de les festes de Nadal: complements per al pessebre i per a l’arbre de Nadal; figuretes de fang i plàstic, establies, suro, molsa, boix grèvol, avets, llums, espelmes boles, ceps.  La fira era organitzada per l’Associació Amics de la Fira de Santa Llúcia.

La Fira de Santa Llúcia/Amat

Paral·lelament a la Fira, la ciutat començava la seva ambientació: el comerços engalanaven els seus aparadors,s’instal·laven els llums als carrers,  el pessebre al Raval, l’arbre de Nadal i es produïa la moguda de la mainada amb el seu recorregut pels llocs més tradicionals a l’espera del començament de les vacances de Nadal. Actualment moltes d’aquestes activitats s’han avançat a  l’1 de desembre.



També pels voltants de Santa Llúcia s’inauguren, sota l’atri de la Basílica del Sant Esperit, el pessebre oficial i l’exposició de diorames nadalencs de l’Agrupació Pessebrista de Terrassa. Aquesta entitat també té cura de l’organització del concurs local de pessebres.



Terrassa té dedicat un carrer a Santa Llúcia a la barriada de ca n’Anglada. Va rebre aquest nom el dia 3 d’octubre de 1948.

La Fira de Santa Llucia/AMAT


Fonts consultades:

AA.DD. Terregada. Ajuntament de Terrassa. Edicions el Mèdol. Tarragona 1991

CARDELLACH, Teresa; VERDAGUER, Joaquim. Carrer de Santa Llúcia.Arxiu Municipal. Visquem Terrassa. núm. 24, des. 1998, p. 12

VALLS, Jaume. Cicle nadalenc. Visquem Terrassa, núm. 10, nadal 1984, p. 8-11

Diari de Terrassa. 13 desembre 1985


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada