dimecres, 2 de juliol del 2014

Masia Els Bellots



Masia situada a 2 km del km 16,3 de la carretera de Montcada, entre la riera de les Arenes i el camí del Monjos.



Salvador Cardús i Domènec Ferran identifiquen aquest mas com el mas Trullàs, que apareix documentat des de 1457, però l’historiador Joan Soler apunta que en realitat es tracta de dos masos diferenciats. El mas Trullàs seria una masoveria que depenia del mas pretèrit dels Bellots. Soler es basa en la llista de masos que va escriure el notari Lluís Agustí l’any 1413. La dinàmica a l’hora de redactar la llista dels noms de masos era curiosa, ja que trobem la seqüència següent: “Sabater, mas Salom Truiàs, Bartholi, Johan Ramoneda, Coll, Moragues, Mosterol, Arenes Sobirà”. La curiositat és, com apunta Soler, que des del mas Sabater (de la Riera o Santa Margarida), la seqüència sembla seguir en línia ascendent, seguint el camí del Monjos, fins arribar al mas Arenes Sobirà (Can Petit). Si això fos així, aquest “mas Salom” tindria moltes possibilitats de ser el nom antic de la masia dels Bellots, tot i que no es pot afirmar.
Masia Els Bellots / AMAT
Amb el nom actual dels Bellots consta des del segle XVII tot i que no se sap l’ascendència d’aquest topònim. El cognom Bellot no era gaire corrent en les nostres contrades, tot i que en el segle XIII trobem a Terrassa un Arnau Bellot, el seu fill Llorenç Bellot i el seu nét Antic Bellot.



En el segle XVIII la masia estava habitada per entre 6 i 10 persones.
La Masia Els Bellots / AMAT
Un pagès del Soleràs (les Garrigues), vingut a Terrassa, explicava un fet relacionat amb el mas Els Bellots: cap als anys vint del segle passat, el masover de la masia va enxampar un xiquet enfilat dalt un arbre robant cireres. Li va donar una tremenda estomacada fins al punt que el pobre noi amb prou feines va poder arribar a casa seva i explicar-ho al seu pare. Al cap de tres dies el noi va morir.

El pagès del Soleràs, que treballava de bracer a la masia Els Bellots i que cada dia feia el camí de Terrassa a la masia, en arribar a un canyar que hi havia de la riera de les Arenes prop del gual del camí per passar la riera, va sentir, durant dies, una remor que procedia del canyar. Al cap d’un mes va trobar en aquell lloc el cos sense vida del masover. El cas no es va resoldre però la vox populi senyalava el pare del xiquet mort que durant dies havia estat vigilant el pas del masover i esperant el moment apropiat per matar-lo.
La Masia Els Bellots / AMAT
La masia és del segle XVI, amb afegits posteriors, l’edifici és de planta rectangular. Consta de planta baixa, pis i graner, amb coberta a dos vessants. La façana principal a migdia, és paral·lela al carener i és de composició simètrica centrada pel portal d’accés, en arc de mig punt dovellat i pel balcó de perfilat gòtic i barana de ferro de forja, que està flanquejat per dues finestretes amb filigrana gòtica. Al graner s’obren obertures de ventilació d’arc rebaixat i formant galeria. La façana és acabada amb el ràfec de la coberta. A cada costat de la façana principal hi ha uns cossos afegits, un de dependències agrícoles i l’altre és l’actual habitatge. La descripció de l’interior, segons l’inventari que va fer Domènec Ferran l’any 1997, en diu que la planta baixa presentava l’entrada amb l’escala d’accés al pis superior, al fons, amb dos espiells, la cuina llar a l’esquerra, un possible menjador a la dreta i el celler al fons. El pis superior queda distribuït en una sala i quatre habitacions (dues a banda i banda de la sala). Actualment la planta baixa està adaptada com a restaurant.
Detall / R.Aróztegui

La família Sala, propietària del Vapor Sala, de l’avinguda de Jacquard, també ho era de la masia Els Bellots i de les seves extenses terres: des la riera de les Arenes fins al torrent de la Grípia i des de la carretera de Montcada fins a les terres de Can Sabater de Santa Margarida, al sud. A finals dels anys seixanta els Sala van formalitzar la societat Eurobesa per tal d’explotar la finca, i aconseguir la requalificació de zona rural per industrial i poder realitzar un polígon industrial. Un cop aconseguit aquest propòsit, al llarg de la vorera de la riera de les Arenes es van començar a construir naus industrials, però la masia es va conservar intacta.
Restauració de la Masia / AMAT
A finals dels anys vuitanta, després d’abandonar l’explotació agrícola, la masia  passà a ser la seu d’una escola taller, gestionada per l’empresa municipal Foment del Treball: s’ensenyava el tractament de la jardineria  i de la construcció. Els alumnes restauraren la masia, principalment la façana. Actualment la masia fa les funcions de restaurant.  

La masia en l'actualitat / Rafael Aróztegui



Fonts consultades: 

CARDÚS, Salvador. Terrassa Medieval. Patronat de la Fundació Soler i Palet. Terrassa 1960

Ajuntament de Terrassa. Catàleg d’edificis d’interès històric-artístic. Gerència d’Urbanisme. Terrassa. 1981.    

FERRAN, Domènech. Les Masies de Terrassa. Museu de Terrassa. 1997. 
SOLER, Joan. Camí del Monjos. El tram de Terrassa. Ajuntament de Terrassa. 2009.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada