dimecres, 24 de setembre del 2014

Els Ducs de Montpensier visiten Terrassa



A la meitat del segle XIX, els terrassencs, després de l’arribada del ferrocarril l’any 1856, estaven mancats d’al·licients que els distreies de la rutina de la feina a les fàbriques. Pensem que era una època que no hi havia televisió, cotxes, cinema, etc. El treball de 12 hores diàries inclòs el dissabte no donaven per gaire esbargiment. Els pocs al·licients lúdics eren les tavernes i les fontades del diumenge amb la família. Era una època que començava a crear-se societats corals.

És per això que en el Ple de l’Ajuntament del dia 27 d’octubre de 1857, els regidors esclataren de alegria quan fou llegit el comunicat del governador civil de Barcelona, en el que feia saber que els Ducs de Montpensier, de visita a Barcelona, havien manifestat el seu desig de visitar la vila de Terrassa. Tenien gran interès en veure les màquines de vapor aplicades a l’industria tèxtil.
Els Ducs de Montpensier
Els ducs de Montpensier, Antoni d’Orleans i Lluïsa Fernanda de Borbón, varen contraure matrimoni l’any 1848. Ell, francès emparentat amb la reialesa  francesa i ella, filla del rei Ferran VII i germana de la reina Isabel II.

Vivien a París quan el 1848, va esclatar la revolució francesa, la qual cosa el portà a exiliar-se, primer a Anglaterra i després a Espanya.



El dia 30 d’octubre de 1857 els Ducs van arribar a quarts de quatre de la tarda a l’estació del Nord. Foren rebuts per les autoritats de la vila encapçalades per l’alcalde Josep Cadafalch. Van baixar pel camí de l’estació fins a l’Ajuntament on se’ls hi va oferir una recepció. Una vegada acabada els actes protocol·laris, van visitar l’església parroquial on es va cantar un Te Deum.

Acompanyats de les autoritats varen visitar el Vapor Segret (avui Vapor Ventalló del carrer de la Rasa), on hi havia exposats gèneres elaborats pels fabricants d’aquell vapor. Al pas de la comitiva el veïnat havia guarnit els balcons amb domassos i una munió de gent s’agrupava pels carrers per tal de veure’ls passar i saludar amb gran entusiasme. Mentrestant, els fabricants terrassencs havien improvisat una exposició de teles. La comitiva tornà a l’Ajuntament per contemplar aquest parament i, tot seguit , visitaren l’Hospital  situat al final del raval de Montserrat, el col·legi de les Germanes Carmelites i finalment la casa Vinyals del carrer Major on varen prendre un refresc.



Acabat els actes i les recepcions retornaren a l’estació del Nord per agafar el tren. Tot i que la Companyia els va oferir la formació d’un tren especial, els ducs no volgueren acceptar l’oferta i esperaren l’arribada del tren convencional. Per fer temps, mentre esperaven, van visitar les esglésies de Sant Pere. De retorn a l’andana de l’estació, abans de despedir-se, el Marqués de Moscoso que acompanyava als ducs, en nom d’ells va fer entrega d’una grossa quantitat en metàl·lic a la vila per repartir entre els pobres, per les cases de beneficència i, pel servei que havia estat atenent als ducs durant la visita.
Antic Ajuntament / Baltasar Ragon-AMAT
Tres dies després de la visita en sessió extraordinària el consistori aprovà la col·locació d’una làpida a la sala de Plens de l’Ajuntament (antic), amb una inscripció adient a la visita: «En 30 octubre de 1857. Los serenisimos Sres.duques de Montpensier Dª Maria Luisa Fernanda de Borbón y D.Antonio Maria Felipe Luis de Orleans, honraron con su presencia esta villa, visitando cuando de notable encierra. En demostración de amor a tan augustos principes les consagramos este recuerdo»

Aquesta placa es conserva i està exposada en el Museu del Castell de Vallparadís.

Placa en honor als ducs de Montpensier / Joaquim Verdaguer

El Duc de Montpensier va secundar i finançar la revolució contra la seva cunyada Isabel II, la qual va abdicar l’any 1868. Les seves pretensions era ocupar el tron d’Espanya. Quan s’inicia la recerca d’un nou monarca entre els candidats hi havia el duc. Finalment l’escollit fou Amadeu de Savoia.

El 1870 va ésser desterrat a les Balears per haver-se negat a reconèixer al nou rei d’Espanya. El 1876 se li va concedir permís per viure a la península. Va morir el 1890 a l’edat de 75 anys.



Fonts consultades:

AHCT. Actes del Ple. 27 d’octubre 1857

AHCT. Actes del Ple. 2 novembre 1857

RAGON, Baltasar. Els Ducs de Montpensier visiten Terrassa. Terrassa en el segle XIX. Impremta Morral. Terrassa 1936.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada