dissabte, 30 de maig del 2015

Agermanament entre Terrassa i Pamiers

Pamiers és una ciutat del Departament francés de l’Arieja amb la qual Terrassa hi està agermanada. Els agermanaments son lligams pactats entre dues o més ciutats per refermar vincles de d’amistat i cooperació, a partir del coneixement mutu, els interessos comuns i l’exercici de la solidaritat internacional.

Els precedents d’aquest agermanament cal situar-los arran de que algunes famílies terrassenques s’acolliren a Pàmies arran de la guerra civil espanyola. A principi dels anys seixanta s’establiren intercanvis musicals entre la Massa Coral de Terrassa i l’Avantgarde Appaméene, l’orquestra municipal de Pamiers. L’Ajuntament de Terrassa acordà el 6 d’octubre de 1961 nomenar com a  Pamiers a un carrer del barri d’Ègara. Amb motiu de la riuada de 1962 –quan la Massa Coral havia de desplaçar-se a actuar a Pamiers- la ciutat francesa va implicar-se en l’ajuda a Terrassa i el propi Alcalde Gaston Berceilles va venir a lliurar personalment a l’Alcalde de Terrassa els fons recaptats pels pamierencs.
Aleshores ja es va plantejar establir un agermanament entre les dues ciutats, però el Govern Civil ho va impedir.
La Massa Coral a Pamiers. 1961 /Proc. Massa Coral-AMAT
En l’exercici de la democràcia municipal una delegació terrassenca formada per la regidora Mercè Galí i el tècnic Jaume Valls van desplaçar-se a Pamiers per rependre les relacions i arribar a l’agermanament. Llavors la relació entre les dues ciutats adquiria una nova dimensió arran de la construcció de la ruta europea E-9 entre Barcelona i Paris que transitava per Terrassa i Pamiers, i també per la indústria areonàutica de Tolosa i la seva regió i els estudis d’enginyeria aeronàutica de la UPC de Terrassa.
Signatura de l'agermanament oficial. !991/ Fotos Francino-AMAT
Es va rependre els intercanvis culturals i cívics entre les dues ciutats i l’any 1991 es signà al Saló de Plens l’agermanament oficial entre els Alcaldes de Pàmies Fraçois Bernard Soula i de Terrassa Manuel Royes. Amb aquest motiu es va col·locar una placa commemorativa al carrer Ciutat de Pàmies, cantonada amb el d’Occitània i es plantà un arbre simbòlic. La placa portava el text següent: «En el mes de març de 1991, les ciutats de Pàmies i de Terrassa varen enfortir els seus llaços fraternals i històrics amb la signatura de l’agermanament oficial. Pels respectius alcaldes; Francois-Bernard Soula i Manuel Royes / Terrassa, 17 de març de 1991». Hi van actuar la Societé Philarmonique de Pamiers,.
Placa commemorativa al barri d'Ègara/ Fotos Francino -AMAT

Un altre dels actes programats a Terrassa fou la inauguració al castell de Valparadís d’una exposició de l’artista de Pamiers, Alain Cubieres
Plantada de l'arbre de la agermanent / fotos Francino-AMAT
El 13 de juliol d’aquell any se celebrà a l’Ajuntament de Pamies l’acte oficial d’agermanament signada pels Alcaldes Royes i Soula. Seguidament es donà el nom d’Avenue de Terrassa a l’ampli vial que porta a l’estació de ferrocarril. La representació formal egarenca va estar acompanyada dels Geganters de Terrassa, l’Esbart Egarenc i el grup de foc de La Pàjara. Finalment es descobrí una placa a la façana de la Maison de Pamiers que testimonia l’agermanament.
El nom de Terrassa a una avinguda de Pamiers/Rossend Preixens
L'Esbart Egarenc a Pamiers / Rossend Preixens
El grup de la Llanterna a Pamiers / Rafael Aróstegui
D’ençà d’aleshores sovintejaren els intercanvis culturals entre ambdues ciutats centrats en les arts plàstiques, l’ensenyament i la joventut i Terrassa acollí 24 joves de Pàmies pels Jocs Olímpics de 1992, mentre un grup similar de joves terrassencs foren acollits aquell estiu a la ciutat germana. L'any 1998 la Llarterna va participar, a la ciutat de Pamiers, en la desfilada del 14 de juliol.
Les autoritats en un acte a Pamiers/Jaume Valls-AMAT


Terrassa, Pàmies i la ciutat alemanya de Crailsheim –agermanada amb Pàmies- van impulsar un cicle d’actes a les tres ciutats per reivindicar el paper dels municipis dins la Unió Europea.
Amb el canvi polític a l’Ajuntament Pamierenc, les relecions i els intercanvis es van refredar centrats ara únicament en el progrés de l’autopista E-9 i en les relacions de la indústria aeronàutica.

L’any 2012 amb motiu de la commemoració dels 50 anys de la riuada de 1962, l’Ajuntament de Terrassa homenatjà a l’escola França a una delegació de Pamiers per l’ajut rebut en aquella tràgica circumstàcia i que mitjançant la campanya “SOS Catalunya” va permetre la construcció de l’escola.    

Fonts Consultades:
Visquem Terrassa. Núm. 49 octubre 1990.
Visquem Terrassa. Núm. 53 octubre 1991.
Visquem Terrassa. Núm. 55 juliol 1991.
Visquem Terrassa. Núm. 61 maig juny 1992.
VALLS VILA, Jaume. Memòria oral


1 comentari:

  1. L'any 1998 La Llanterna va participar, a la ciutat de Pamiers, en la desfilada del 14 de juliol.

    ResponElimina