dissabte, 27 de juny del 2015

Les primeres colònies infantils terrassenques

Les primeres colònies d’estiu dedicades als infants que es van programar a Catalunya, va ser a l’any 1893 i van ser organitzades per la Societat Barcelonesa d’Amics del País. Per la seva importància destaquen les colònies escolars organitzades per l’Ajuntament de Barcelona el 1906.

La introducció de les colònies a Terrassa va tenir lloc el 1930, quan l’Ajuntament va crear el Patronat de Colònies Escolars per promocionar els nens  i nenes de primera ensenyança que n’estiguessin necessitats físicament, com a mitjà de traslladar-se a una residència estiuenca on refer la seva salut. Això succeïa a Terrassa, una ciutat industrial on hi havia un gran nombre de famílies que treballaven i que durant les vacances escolars no podien atendre els seus fills. En aquella època els treballadors no tenien vacances. Va ser l’any 1931 que es va concedir la primera setmana de vacances laborals.

L’Ajuntament no es podia fer-se carrec de les grans despeses que significava organitzar unes colònies. És per això, que es va demanar ajut econòmic a particulars, industrials i a institucions, com el Casino del Comerç, la Caixa d’Estalvis, o l’Institut Industrial. El projecte era crear una colònia estable. L’Ajuntament va llogar a Lluís Serracanta una casa de 5 pisos situada a Rellinars, un poble tranquil i molt apropiat per les seves condicions naturals amb abundància de bosc i aigua. Aquest edifici encara se’l coneix  a Rellinars com «La colònia». El pressupost  d’aquell any va ser de 12.000.-ptes.

Per ser admès, calia ser alumne d’una escola nacional, tenir de 7 a 14 anys i portar 5 anys de residència a Terrassa. Tenien preferència aquells nens  que més ho necessitessin mèdicament, els de menys recursos econòmics i els que no podien ser atesos a la llar. El nens acostumaven a augmentar, durant els 20 dies que durava les colònies, de 1 a 3 quilos de pes i d’1 a 10 mil.límetres d’alçada.
Els monitors eren mestres d’escoles nacionals.
Sortida de colònies. any 1931/ Vda. Morera-Arxiu Tobella
El 3 de juliol de 1930 va sortir la primera tanda de nens amb dos autocars cap a Rellinars. L’èxit de les colònies va fer que els anys següents continuessin les tandes. La de 1931 va sortir el 2 d’agost, 50 nens cap a Rellinars, Prèviament ho havien fet una tanda de nenes. I així durant els anys següents. Davant la demanda de places, es buscaren altres destinacions com Tona, Capellades o a Premià de Mar. L’any 1935 a Vilanova i la Geltrú.
També es van organitzar les mini-colònies d’un dia: L’Ajuntament posava el transport gratuït perquè la mainada pogués gaudir d’un dia d’oci fora de la ciutat, principalment a Castelldefels i al vespre tornaven a casa.
Casa de colònies de Rellinars / Pere Monterri-Proc. Rafael Aróztegui
El dia 8 de juliol del 1936 va sortir una expedició de nens cap a Capellades i Premiar de Dalt. Tot i l’esclat de la guerra el 18 de juliol no es va creure necessari trastocar les colònies i els nens tornaven el dia previst, el 31 del mateix mes.
No es tenen notícies dels anys 1937 i 1938, tot i que se sap que el 9 de setembre del 1938, el ministre d’Instrucció Pública,  Second Blanco, visità a nostra ciutat, per a inspeccionar les Colònies Escolars.
Colònies a Can Fonollet / proc. Joaquim Verdaguer
Després de la Guerra Civil, el concepte de colònies escolars o infantils passà a l’oblit. El Frente de Juventudes va implantar els seus campaments d’estiu i a mitjans dels anys 50, els centres parroquials va començar a organitzar colònies pels seus membres infantils d’Acció Catòlica, primer a Can Fonollet i, els anys 60 i 70, els diversos esplais a Viladoms i La Roca. També cal destacar els campaments dels Minyons Escoltes, en un principi semiclandestins.
Colònies a Viladoms / Joaquim Verdaguer
L’any 1960 l’Organización Juvenil Espanyola dependent del Frente de Juventudes va començar a organitzar els seus campaments, principalment al Lluçanés.
L'Alberg Infantil
No hem d'oblidar que l'any 1960, s'inaugurava l'Alberg Infantil de la Caixa de Terrassa prop de Can Cadi, destinat a nens i nenes de dotze anys.

Fonts consultades
TAPIOLES, Judit. Temps de Colònies Escolars. Terrassa DC, 16 juny 1989. pàg. 7
RAGÓN, Baltasar. Terrassa 1936-1939. Tres anys difícils de guerra civil. Patronat de la Fundació Soler i Palet.  Terrassa 1972

RAGÓN, Baltasar. Terrassa fa cinquanta anys. Arxiu Tobella. Terrassa 1981 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada