dissabte, 9 de gener del 2016

Bartomeu Amat i el seu monument

Bartomeu Amat i Brugada va néixer a Terrassa el 20 d’abril de 1870. Era fill d'  Ignasi Amat i Galí, industrial que va importar les primeres màquines de filar Mull-Genny franceses a la seva fàbrica dins el Vapor de la Companyia. Ignasi Amat era un expert en la fabricació de teixits  i gran coneixedor de la indústria, essent un dels avantatjats fabricants de la vila en ple segle XIX. Va enviar el seu fill Bartomeu, a l’edat de 21 anys,  a estudiar la carrera d’enginyer a Bèlgica.
Amb la carrera acabada Bartomeu va entrar en el servei tècnic de la cases «Korting» i «Maquinista Terrestre i Marítima». Seguidament passava a portar la direcció d’una fàbrica de filats. Fou un eminent teòric i pràctic  del món tèxtil. Va publicar articles a la revista «L’industre Textile». Com a bon matemàtic va desenvolupar un conjunt de representacions gràfiques de fórmules tèxtils i una demostració que tenia de la geometria analítica.
Bartomeu Amat
Era un home abnegat i complidor dels seus deures. S’explica que una nit plujosa se li va escapar, a Barcelona,  l' últim tren cap a Terrassa. Podia haver esperat el tren de l’endemà, però l’obstinació d’estar en el seu lloc a l’hora, el va portar a fer els 30 quilòmetres a peu i sota la pluja.

Va inventar un torsiòmetre (aparell per mesurar el sentit i la quantitat de torsió dels fils).
En una conferència a l'Institut Industrial va llençar la iniciativa de crear a Terrassa el Condicionament de fibres tèxtils, que fou el primer instal·lat a Espanya.
Fou professor i el primer director de l’Escola Industrial. Amat introduí per primera vegada a l’ensenyament espanyol l’ús de la llanterna de projeccions, en substitució de la pissarra. Amb aquest instrument tenia l’avantatge de poder presentar i detallar mecanismes , fotografies i esquemes.
Davant la dificultat de compaginar les seves obligacions que tenia a la fàbrica, presentà, el 1908, la dimissió del càrrec de director de l’Escola Industrial.
Professorat de l'Escola Industrial / Fons Ragon-AMAT

Només passat mig any  treballant a la fàbrica, li va caure al cap una politxa despresa de l’embarrat, que li va produir una ferida mortal. El dia 24 de març de 1909 moria a conseqüència de l’accident.
Inauguració del Monument / Actualitat
El dia 6 de juliol de 1913, Festa Major de la ciutat, s’inaugurava el monument dedicat a Bartomeu Amat.  L' ex-alcalde Rigol, amic de Bartomeu Amat i coneixedor dels seus mèrits i virtuts, va llegir la biografia completa de l’homenatjat, com a home de ciència, com a patriota i com a ciutadà. Prengué, després, la paraula Balta de Ceia, director de l’Escola Industrial. L’alcalde Josep Ullés tancà l’acte amb una eloqüent improvisació sobre el significat d’aquell homenatge. Després, les societats corals que havien assistit a la cerimònia cantaren un formós himne a la memòria de Bartomeu Amat.
El Monument / Joaquim Verdaguer
El monument és obra de Josep Llimona, un dels escultors catalans de més renom en el panorama de l’art català de finals del segle XIX i principis del XX, entre el Modernisme i el Noucentisme. Es tracta d' una columna coronada amb un bust de l’homenatjat. La base de la columna està subjectada a un banc de pedra. Un petit jardinet engalana l’espai situat davant la façana de l’Escola Industrial.
L'escultura fou restaurada el 1986.
Escola Industrial / AMAT
Fonts consultades:
Crònica Social. 8 juliol 1923
TAPIOLAS, Judit i FIGUERAS, Pere. Terrassa 1901-1919. Arxiu Tobella. Terrassa 1990
RIERA, Santiago; GHANIME, Albert; VILLAGRASA, Fèlix. L’Escola d’Enginyers de Terrassa. Cent anys d’història. UPC-Enginyers. Terrassa 2005
RAGON, Baltasar. Terrassa historials i efemèrides. Escoles Industrials.  Impremta Ventayol. Terrassa
RAGON, Baltasar. Terrassencs del segle XIX. Imprenta Morral. Terrassa
PLANS, Lourdes. L’escola Industrial de Terrassa 1902-2002. Escola Industrial. Terrassa 2002


3 comentaris: