dissabte, 9 de setembre del 2017

Mon Repòs

El prestigiós pintor uruguaià Joaquín Torres García va emigrar, el 1891, a Catalunya establint-se primer a Mataró i després a Barcelona. El 1894 va exposar a les Exposicions Generals de Belles Arts en la secció estrangera. El 1901 començà a pintar frescos. Va col·laborar amb Antoni Gaudí en la remodelació de la Catedral de Palma i a la Sagrada Família de Barcelona. Decorà el pavelló de l’Uruguai a l’Exposició Universal de Brussel·les el 1910. Aquell mateix any  es va instal·lar, junt amb la seva família, a Terrassa, on va projectar i decorar la que seria la seva residència Mon Repòs a la carretera de Rellinars prop de Can Colomer.
Mon Repòs
El pintor estava casat amb la dissenyadora i dibuixant barcelonina, Manolita Piña. Aquesta, junt amb la seva germana Carolina, s’encarregava de l’administració de l’Escola Mont d’Or situada a Can Bogunyà, prop del Mon Repòs, on també ensenyava música. També participà a la Escola de Decoració de Sarrià. El seu marit donava classes a l’Escola Mont d’Or i a Barcelona.

La família del Pintor Torres-García
El 1919, després de vendre’s la casa presionat pels deutes, va marxar amb tota la família fent de rodamón de l’art per París, Nova York, Madrid, fins ubicar-se definitivament a Montevideo. Després de la seva mort, la seva dona Manolita Piña creà el Museu Torres Garcia i la Fundació Torres Garcia. També fundà el taller Maotina dedicat a tapissos bordats. Va morir a l’edat de 111 anys.
Façana del Mon Repòs
Mon Repòs era un edifici aïllat situat a 50 m. del km. 2’5 de la carretera de Rellinars. El va fer construir el pintor, l’any 1914, seguint les seves directrius de disseny. Era una mansió de planta rectangular, que constava de planta baixa, coberta a dues vessant i resolt segons un llenguatge clàssic. Completament inspirat en l’art grec, l’autor de l’edifici concebí la façana principal (a ponent) com un temple, resolt amb atri de columnes toscanes i arquitrau i frontó llis. Aquest atri donava l’accés a la casa, que es distribuïa al llar d’un passadís que desembocava a un pati central, cobert i de doble alçada (sobresortint a l’exterior a modus de lluerna coberta a quatre vessants), que fou decorat pel propi pintor amb quatre murals de temes mitològics grecs. A més, deixa a la vista l’estructura de cavalls de fusta que recolzaven la coberta, sent la il·luminació d’aquest pati a través de finestrelles, al voltant de la lluerna amb vidres de colors.
Aquest casa estava catalogada com edifici d’interès històrico-artístic per l’Ajuntament de Terrassa
Els frecs de Torres García
Els frecs preservats per la Caixa de Terrassa
Al marxar el pintor, la casa quedà deshabitada durant anys. La Caixa de Terrassa adquirí, el 1993, els frescs que Torres García havia pintat al seu interior, arrancant-los per tal preservar-los dins el nou edifici de la Caixa, a la Rambla d’Ègara.
Obres de rehabilitació del Mon Repòs
Per aquesta època, la masia deshabitada i en estat ruïnós fou adquirida  per un nou propietari que realitzà obres de rehabilitació. L’Ajuntament concedí, el 2004, una llicència per la seva rehabilitació. L’any 2007 es va esfondrar “accidentalment” degut a aquestes obres, quedant en peu la façana principal on encara es conservava pintures de Torres García. Al tractar-se d’un edifici catalogat, l’Ajuntament de Terrassa i la Generalitat de Catalunya aprovaren, poc després un pla especial que obligava al promotor a “la reconstrucció i recuperació de la volumetria de l’edifici i millora de l’entorn”.


Fonts consultades:
SUREDA, Joan. Torres García. La fascinació del clàssic. Caixa de Terrassa. 1993.
Gerència d’Urbanísme. Catàleg d’Edificis d’interés històric-artístic. Ajuntamenr de Terrassa. 1981
RIFÂ, Santi. L’Etapa Terrassenca del pintor Torres García 1913-1919. Al Vent, núm. 91, oct. 1986, p. 19-20
OLLER, Joan Manel. Los frescos de Torres García se arrancan de Mon Repós.  Diario Terrassa, 8 oct. 1993, p. 3
PERALTA, Miquel. Joaquim Torres García: la seva estada a Terrassa. Diario Terrassa. F.S., Suplement especial del dia del llibre. 23 abril 1986, p. 7

VIVES, Eduard. Joaquín Torres-García, entre Mont d’Or i Mon Repòs /1912-1918). Revista TERME. núm. 11 nov. 1996

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada