dissabte, 28 d’abril del 2018

Lluís Muncunill i la seva obra

LLuís Muncunill

Lluís Muncunill està considerat el “Gaudí” de Terrassa. Ell, juntament amb altres arquitectes contemporanis, ens va deixar un ric patrimoni d’edificis modernistes a la ciutat.
Lluís Muncunill i Parellada va néixer el 1868 a Sant Vicenç de Fals, Bages. Fill d’una família benestant, es va matricular a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, on va obtenir el títol d’arquitecte l’any 1892. Va ser company d’estudis de Josep M. Puig i Cadafalch i de Jeroni F. Granell. El mateix any es va traslladar a Terrassa, ja que havia obtingut la plaça d’arquitecte municipal, mitjançant concurs públic. El 1895 es va casar amb Àngels Palet, una pubilla de Can Palet, i va instal·lar el seu despatx i habitatge primer al carrer de Topete i més endavant, de manera definitiva, al carrer del Puig Novell, 13. El primer encàrrec com a arquitecte municipal fou la canalització de la riera del Palau, i aviat va començar en projectes particulars. El 1897 va ser retirat del càrrec per desacords amb el consistori, entre altres raons pel fort caràcter de 
l’arquitecte.
A patir del 1903 només es dedicà als encàrrecs de particulars i el seu treball va ser molt productiu, no solament a Terrassa, sinó a Montserrat, a Rubí i a Manresa.
També fou professor auxiliar de l’Escola Elemental d’Indústries.
Lluís Muncunill va residir a Terrassa fins a la seva mort, el 25 d’abril de 1931.

Actualment Terrassa conserva en el seu nucli urbà un total de 42 edificis catalogats originals d’aquest arquitecte, la majoria dels quals pertanyen a l’estil modernista.
Entre les seves obres més destacades de Terrassa hi ha*:

El Vapor Aymerich, Amat i Jover (1907). Rambla d’Ègara, 270. Antiga fàbrica tèxtil formada per un edifici de maó vist on hi havia les oficines, la sala de la màquina de vapor, les calderes, i una nau central de més de 10.000 m² on es produïa el teixit. Aquesta nau té una coberta basada en voltes catalanes en forma de dents de serra obertes amb finestrals i recolzades sobre columnes de ferro colat. Actualment és la seu del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. És considerada una fita clau en l’arquitectura industrial catalana.
El Vapor Aymerich, Amat i Jover / AMAT
La Masia Freixa (1907-1910). Parc de Sant Jordi. Inicialment va ser una fàbrica construïda l'any 1899, també per Muncunill, per a l'industrial terrassenc Josep Freixa i Argemí, la qual va transformar per convertir-la en la residència familiar de l’empresari. És, sens dubte, l’edifici més impactant del modernisme. És de planta rectangular i està revestida per una estructura d'arcs i voltes d’inspiració gaudiniana. El cos central de dos pisos s'hi va afegir entre 1909 i 1910, i la torre minaret entre 1913 i 1914. En ressalta la façana estucada de color blanc i la galeria porticada, amb un arrambador de ceràmica vidriada de color blanc. L'Ajuntament de Terrassa va comprar la finca l'any 1959, i els jardins es van convertir en el primer parc públic de la ciutat. Va allotjar durant molts anys el Conservatori Professional de Música i actualment allotja despatxos municipals i l'Oficina de Turisme.
La Masia Freixa / Joaquim Verdaguer
Ajuntament de Terrassa / Francisco Ruda-AMAT
L’Ajuntament de Terrassa. (1901-1903). Neogòtic. La façana i la sala capitular són dissenys de Muncunill, que en va dirigir les obres fins l'any 1903. La construcció la va continuar el nou arquitecte municipal, Antoni Pascual. Amb tot, no va ser fins al 1986 quan es va acabar la façana segons el projecte original, amb una portalada amb tres arcs apuntats que donen accés a un atri. El primer pis té cinc finestres amb arc apuntat, amb una balconada també de pedra. El pis superior compta amb quatre finestres de factura més senzilla. Està considerada l'obra neogòtica pública més representativa de la producció de Muncunill. De l'interior, en destaca el saló de plens.
L'Escola Industrial / AMAT
Escola Industrial. (1901-1904). Neoromànic. Edifici construït sota la denominació de «Palau d'Indústries», que es pot inscriure dins del vessant historicista del modernisme. Sembla que Muncunill es va inspirar en l'edifici de la Universitat de Barcelona, i va introduir-hi elements ornamentals típicament modernistes, com el maó vist o els complements ceràmics. L'edifici original tenia planta rectangular amb un claustre central. El 1912 s'hi van afegir unes naus al voltant, destinades a tallers.
Convents de les Josefines / Joaquim Verdaguer
Convent de les Josefines. (1902-1917). Carrer del Concili Egarenc. Edifici modernista de grans proporcions que ocupa tota una illa, amb façana a tres carrers i pati tapiat al darrere. L’any 1902 s’inaugurava el convent i el 1917, la capella.
Magatzem Farnes / Joaquim Verdaguer
Magatzem Farnés. (1904). Placeta de Saragossa. És un edifici de planta baixa i dos pisos amb destacables treballs de serralleria i fusteria. La façana és de composició simètrica, d’esquema vertical, i amb obertures parabòliques. El promotor de l'edifici fou Joaquim Alegre, per fer-lo servir com a magatzem de la fàbrica Aymerich, Amat i Jover, però es coneix popularment per Magatzem Farnés, nom dels llogaters i després propietaris fins a l'any 1972. Des de l’any 1977 allotja la Fundació Arxiu Tobella, un arxiu fotogràfic local.
Societat General de Electricitat / Joaquim Verdaguer
Societat General d'Electricitat (1908). Aquesta societat es funda a Terrassa l’any 1896, per tal de produir i subministrar fluid elèctric destinat a usos particulars, industrials i públics. L’arquitecte Lluís Muncunill projecta un edifici de planta rectangular formada per dues naus paral·leles amb elements característics de moltes de les seves quadres industrials: coberta de maó pla i parament de maó vist. A la façana hi ha aplicat un rètol de ceràmica vidriada amb la inscripció del nom de la societat.
 
Passeig de Lluís Muncunill / Francisco Ruda/AMAT
Lluís Muncunill té un carrer dedicat, situat al bell mig del Pla de Can Roca, que forma part del barri del Poble Nou-Zona Esportiva, al districte V. És el passeig que uneix el carrer del Sometent Castella amb la carretera de Matadepera. Se li va posar el nom de Lluís Muncunill el 23 de març de 1992.

Fonts consultades
* Viquipedia. Lluís Muncunill Terrassa. Enllaç extern Catàleg Lluís Muncunill.
FREIXA, Mireia; LLORDÉS, Teresa. Lluís Muncunill (1868-1931). Caixa d’Estalvis de Terrassa / Lumwerg Editors. Terrassa, 1996.
Ajuntament de Terrassa. Catàleg d’edificis d’interès històric-artístic. Hospital de Sant Llàtzer. Gerència  d’Urbanisme. Terrassa, 1981.
OLLER, Joan Manuel. Muncunill és Modernisme. Diario Terrassa. F.S., 5 des. 1992, p. 9.
FIGUERAS, Pere; VERDAGUER, Joaquim. Lluís Muncunill.  Clàxon, núm. 48, 14 oct. 1985.
FIGUERAS, Pere. Lluís Muncunill,  Diario Terrassa. F.S., 1 nov. 1986, p. 4.
FREIXA, Mireia. L’arquitecte Lluís Muncunill, dissenyador de la ciutat industrial. Ciutat, núm. l, 1992, p. 5.
DUCH, Juan. Luis Moncunill. Tarrasa Información, 4 de juny de 1966.
CARDELLACH, Teresa; VERDAGUER, Joaquim. LLuís Muncunill i Parellada. Visquem Terrassa, núm. 22, des. 1986, p. 4.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada