dissabte, 20 d’octubre del 2018

Els Jocs Esportius Escolars i els Jocs Esportius Sant Jordi a Terrassa


Els Jocs Escolars a Terrassa s’inicien l’any 1957, tot i que, abans ja s’havien celebrat campionats espontanis de bàsquet escolar, el primer dels quals l’organitzà el Frente de Juventudes, la temporada 1848-49, coordinat per Daniel Díaz. L’Acadèmia Fuster esdevingué el primer equip escolar campió que va guanyar, a la final, a l’Escola Social –actualment Tecnos– amb un resultat de 10 a 6.
Inauguració dels primers Jocs Escolar. 1957 / Arxiu Tobella
L’inici dels Jocs Escolars a Terrassa, el 1957, suposaren un model per a la resta de Catalunya, tant en el paper organitzatiu com en el competitiu. Organitzats per la Delegació de la Joventut, que depenia del Frente de Juventudes, els primers campionats tenien lloc a les instal·lacions dels jardins del Círcol Egarenc, al carrer de Sant Pau, i en un principi només tenien la categoria infantil.
 
Cros infantil / Arxiu Tobella
En la temporada 1962-63 arribà a Terrassa el minibàsquet, que s’incorporà com una nova disciplina dins els Jocs Escolars, per donar l’oportunitat als escolars de 10 a 13 anys de poder jugar aquest esport. Posteriorment aquesta categoria es dividirà en dues, benjamí i aleví.
Un equip infantil escolar / Joaquim Verdaguer
Tot aquest estol de vailets que practicaven bàsquet o handbol, al finalitzar la seva etapa als Jocs Escolars no trobaven sortida per seguir practicant-lo, ja que l’infraestructura dels clubs era insuficient per absorbir-los, i per aquest motiu a principis dels anys 80 es creà la categoria cadet i el 1987 la de juvenil. Pel que fa al bàsquet femení, a Terrassa només hi havia, l’any 1976, dos clubs: el Sant Pere, amb 60 jugadores, i l’Agut, amb 10, que no eren suficients per absorbir les 3.000 nenes que participaven als Jocs Escolars.

Mentre l'únic equip d'handbol de la ciutat, el San Fernando, s’alimentava d’aquesta base, la progressiva activitat del bàsquet, l’esport més practicat, donà els seus primers fruits l’any 1966 quan el DOSA de l’escola dels Salesians quedà campió provincial i participà al campionat d’Espanya. Fins i tot un dels seus jugadors, Jesusín Esther, amb 12 anys, va ser seleccionat pel Mundial de minibàsquet als Estats Units.

A poc a poc es varen anar incorporant als Jocs Escolars altres disciplines com els escacs, l’hoquei, l’atletisme, la natació o el tennis taula.
Cros femení / AMAT
La Delegació de la Joventut del Frente de Juventudes coordinà l’organització dels Jocs Escolars des d’un principi, com ja hem dit, fins l’any 1978, en què la Diputació de Barcelona creà la Delegació de l’Esport de Terrassa. No serà fins el 1981, a l'ésser transferides les competències a la Generalitat de Catalunya, quan es creà el Consell Comarcal de l’Esport. Amb la llei de l’Esport Català de 1988, l’organisme coordinador dels Jocs passà a dir-se Consell Esportiu del Vallès Occidental-Terrassa, amb seu al Poliesportiu de Can Jofresa.

L’any 1970 la Diputació de Barcelona creà els Jocs Esportius Sant Jordi, que celebrà la seva primera edició a Sabadell. L’any 1976 Terrassa va ser elegida per l’organització dels VII Jocs on participaven 300 escolars de 14 comarques de  tota la província. El dia 15 de maig de 1976 va tenir lloc la jornada d’inauguració dels Jocs, a l’estadi municipal, presidida pel president de la Diputació, Joan Antoni Samaranch, i l’alcalde de la ciutat, Josep Donadeu. L’acte començà amb una exhibició gimnàstica a càrrec de 580 nens de les Llars Mundet. Després de la desfilada i presentació dels escolars participants, es va oferir l’acte estrella, durant el qual 2.200 escolars, situats a les grades laterals, van fer una exhibició de calistènia. Amb una precisió excepcional s’anaven oferint mosaics esportius de les diverses especialitats que es practicarien en els Jocs. L’exhibició es va tancar amb un mosaic amb les imatges dels reis d’Espanya acompanyats del príncep Felip. Tot seguit es va encendre la torxa que va presidir les jornades esportives. Durant uns quants caps de setmana es van desenvolupar els Jocs, en els quals, en bàsquet, una de les modalitats més practicades, la selecció de Manresa va ser la campiona en masculí, mentre que les noies del Baix Llobregat guanyaven el campionat femení. En aquesta edició, la selecció de Terrassa femenina va obtenir la medalla de bronze.
Jocs Sant Jordi  / Fotos Francino
Una de les herències que deixà els Jocs Sant Jordi, fou el globus presocràtic, on es practicaven els jocs en pista coberta. Després dels jocs, el globus fou la seu dels equips masculins i femenins del Terrassa Basquet Club, i de l'Handbol Terrassa. Quan es va fer aquesta instal·lació només se li preveien dos anys d’existència. Deu anys després encara estava en servei. El 17 de gener del 1987, es va ajornar un partit per culpa de l’enfonsament del globus, com a conseqüència d’una avaria. Ja s’havia desinflat en altres ocasions durant les seccions d’entrenament. El problema no es va solucionar fins que es van inaugurar les instal·lacions de Can Jofresa.
Afegeix la llegenda
El 17 de juny de 1989 es tornà a organitzar a Terrassa un altre esdeveniment d’importància, la 3a trobada de l’esport aleví; hi participaren un total de 2.695 nens d’arreu de Catalunya. Al matí s’organitzà una marxa per dins el Parc de Sant Llorenç, des de l’Obac fins a Can Robert, amb un espectacular desplaçament de 65 autocars per les carreteres de Rellinars i Matadepera. A la tarda, repartits per 15 instal·lacions esportives, es van desenvolupar les diferents competicions.
Mascota dels Jocs Escolar / autora Mireia Puig

Fonts consultades:

VERDAGUER, Joaquim. El bàsquet a Terrassa. Arxiu Tobella. Terrassa, 1992.
Tarrasa Información. 15 de maig del 1976.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada