dissabte, 15 de setembre del 2018

Plaça dels Països Catalans


Plaça dels Països Catalans

El nom de la plaça es va aprovar el 29 abril  de1987 i fa referència al conjunt de països situats a l’est de la península Ibèrica i a la Mediterrània, que tenen el català com a idioma comú: Catalunya Nord, Catalunya Sud, País Valencià, Franja de Ponent, Illes Balears, Andorra.
La corba que esdevindrà plaça/ Fotos Ragon-AMAT

La plaça està situada a l’esquerra de la carretera de Montcada on s’aboquen els vials del carrer de Pau Marsal, l’Avinguda de Barcelona, els carrers de la Mare de Déu de la Llum, de Santa Marta i l’avinguda de les Glòries Catalanes.
La carretera de Montcada i la corba . 1952 /AMAT
El perquè d’aquest espai esdevingués una plaça, l’hem de cercar en el traçat de la carretera de Montcada, que en arribar a aquest punt, per salvar el torrent de Can Palet feia un pronunciat revolt per fer més planer el seu pas. Quan es va omplir de terra l’espai perquè la carretera seguís el seu traçat en línia recta, l’espai alliberat del revolt quedà com un descampat, entre la sortida i l’entrada de l’avinguda de Barcelona, fins que el 1984 es va fer una primera urbanització com a plaça.
Primera urbanització de la plaça 1987 / AMAT
Inauguració de la nova plaça / Fotos Francino-AMAT
La nova plaça / Badia Casanova-AMAT
De camí cap els Jocs Olímpics de Barcelona’92 es va voler millorar la imatge de les entrades de la ciutat i dotar-la d’uns elements que li donessin personalitat i l’enriquissin culturalment. El projecte proposava la instal·lació de quatre noves escultures a la via pública en llocs estratègics d’entrada a la ciutat. Un d’aquests elements va ser l’escultura “Camins” realitzada per l’artista Elisa Arimany, situant-la a la plaça dels Països Catalans remodelada per aquest fi, creant-se uns espais de lleure.
L’escultura “Camins” obra de l’artista Elisa Arimany, segons la descripció que fa Pilar Parquerises al catàleg editat per Amics de les Arts, “obra constituïda per quatre planxes consten de 120 mm de gruix, doblegades i soldades, amb unes dimensions de 5 m d’alçada, 4 m d’amplada i 4 m de llargada.
La peça es completa amb una pila de pedres que dibuixen la corba de les xemeneies industrials”.
L’escultura va ser patrocinada per la Caixa d’Estalvis de Terrassa, que va ser inaugurada el dia 25 d’abril de 1992.
L'escultura camins / Badia Casanova-AMAT
La plaça no té res més remarcable. Només una curiositat: al voral a l’esquerra de la plaça, hi ha un curiós pi de tres branques que neixen al sotarrell de la soca de l’abre.

Fons consultades
PARQUERISES, Pilar.Cataleg CATEX ENTORN. Amics de les Art. Terrassa 1992

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada