dissabte, 23 de febrer del 2019

El poeta Agustí Bartra i Terrassa


Agustí Bartra i Lleonart va neixer a Barcelona l’any 1908. Era fill de mare terrassenca, però visqué tota la seva joventut a Sabadell.
L'any 1937 publicà el seu primer llibre: L'oasi perdut de narracions i el 1938, just quan marxava cap al front, va sortir el seu primer llibre de poesia, Cant corporal.
El poeta Agustí Bartra/ AMAT
L'any 1939 es va haver d'exiliar, primer a França, on va conèixer l'escriptora  Anna Murià, amb qui més tard es va casar i es van instal·lar a Mèxic amb la família.
A l'exili van mantenir actiu el seu compromís com a escriptors catalans i van estar estretament vinculats als moviments literaris i artístics internacionals del moment.
L'any 1970 retornaren a Catalunya i primer s'instal·laren a Barcelona. Un any més tard van fixar la seva residència a Terrassa, al barri del segle XX.
El 1981 va ser nomenat fill adoptiu i va rebre la medalla de plata de la ciutat de Terrassa.
Morí a Terrassa el dia 7 de juliol de 1982.
El campanar de la'església de Sant Valentí / Joaquim Verdaguer
Inauguraciò del nou campanar / AMAT
La parròquia de Sant Valentí inaugurà, el dia 20 de febrer de 1983, les seves dependències parroquials i un nou campanar, amb dues campanes que van ésser dedicades als escriptors Agustí Bartra i Anna Murià, per tant porten els noms d’«Agustina» i «Anna». 
Les campanes Agustina i Anna / Joaquim Verdaguer
Al peu del campanar, l’alcalde Manuel Royes i Anna Murià descobriren una placa amb el text següent: «A la memòria del poeta i conveí Agustí Bartra i Lleonart, 1908 + 1982, fill adoptiu de Terrassa que va escriure aquests versos “plaça del Segle Vint, només mig feta on m’atura el crepuscle temps i espai increats cap pedra de memòria, sis forques de llum bornia, el munt d’escombraries, amb el gos mort al cim. Poemes del retorn 1971. Ajuntament de Terrassa. XX-II-MCMLXXXIII»
La placa dedicada a l'Agustí Barta / Joaquim Verdaguer
En homenatge al poeta Agustí Bartra, l’Ajuntament de Terrassa  li dedicà una plaça que fou inaugurada el dia 5 de febrer de 1995 amb la presència de l’alcalde Manuel Royes i la vídua del poeta,En Anna Murià. En el transcurs de l’acte es va descobrir una placa per venerar l'insigne poeta.
Inauguració de la plaça dedicada al poeta/AMAT
La plaça es troba al barri de Can Boada, al districte 5 i conflueixen els carrers d'Alexandre Galí i de Joan d'Àustria. Ocupa l’espai d’una antiga bòbila situada arran del torrent de Can Boada i del camí de la masia del mateix nom.
La placa està configurada, a la part superior, amb l’efígie del poeta i, a continuació, un fragment de Cartell per als murs de la meva pàtria: «Agustí m’anomenen, és Bartra el meu cognom, criatura del llamp i d'espera invicta. Invisible i sabut, torno com oreneta d’espines i cristall. Oh deixa’m que, lleuger, em posi, Catalunya, a la teva mà dreta i m’adormi, tranquil, amb buit d’ala i carrer!» Segueix després la dedicatòria al seu homenatge: «La ciutat de Terrassa honora la memòria de l’insigne poeta / Agustí Bartra / donant nom a aquesta plaça / 5 de febrer de 1995».

Fonts consultades:
LA PLAZA DE AGUSTÍ BARTRA, UN BELLO Y ACOGEDOR RINCÓN.
Boix, Josep. Diari de Terrassa. 28 juny 1997, p. 28
PLAZA D’AGUSTÍ BARTRA.
Reportage. Diari de Terrassa. 28 juliol 1999, p. 14
AGUSTÍ BARTRA. Edició municipal d’opuscles d’homenatge a ciutadans. Terrassa 1981

1 comentari:

  1. Jo diria haver vist a Terrassa al Sr. Bartra als any 50 a la plaça vella.

    ResponElimina