Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 23 de febrer del 2019

El poeta Agustí Bartra i Terrassa


Agustí Bartra i Lleonart va neixer a Barcelona l’any 1908. Era fill de mare terrassenca, però visqué tota la seva joventut a Sabadell.
L'any 1937 publicà el seu primer llibre: L'oasi perdut de narracions i el 1938, just quan marxava cap al front, va sortir el seu primer llibre de poesia, Cant corporal.
El poeta Agustí Bartra/ AMAT
L'any 1939 es va haver d'exiliar, primer a França, on va conèixer l'escriptora  Anna Murià, amb qui més tard es va casar i es van instal·lar a Mèxic amb la família.
A l'exili van mantenir actiu el seu compromís com a escriptors catalans i van estar estretament vinculats als moviments literaris i artístics internacionals del moment.
L'any 1970 retornaren a Catalunya i primer s'instal·laren a Barcelona. Un any més tard van fixar la seva residència a Terrassa, al barri del segle XX.
El 1981 va ser nomenat fill adoptiu i va rebre la medalla de plata de la ciutat de Terrassa.
Morí a Terrassa el dia 7 de juliol de 1982.
El campanar de la'església de Sant Valentí / Joaquim Verdaguer
Inauguraciò del nou campanar / AMAT
La parròquia de Sant Valentí inaugurà, el dia 20 de febrer de 1983, les seves dependències parroquials i un nou campanar, amb dues campanes que van ésser dedicades als escriptors Agustí Bartra i Anna Murià, per tant porten els noms d’«Agustina» i «Anna». 
Les campanes Agustina i Anna / Joaquim Verdaguer
Al peu del campanar, l’alcalde Manuel Royes i Anna Murià descobriren una placa amb el text següent: «A la memòria del poeta i conveí Agustí Bartra i Lleonart, 1908 + 1982, fill adoptiu de Terrassa que va escriure aquests versos “plaça del Segle Vint, només mig feta on m’atura el crepuscle temps i espai increats cap pedra de memòria, sis forques de llum bornia, el munt d’escombraries, amb el gos mort al cim. Poemes del retorn 1971. Ajuntament de Terrassa. XX-II-MCMLXXXIII»
La placa dedicada a l'Agustí Barta / Joaquim Verdaguer
En homenatge al poeta Agustí Bartra, l’Ajuntament de Terrassa  li dedicà una plaça que fou inaugurada el dia 5 de febrer de 1995 amb la presència de l’alcalde Manuel Royes i la vídua del poeta,En Anna Murià. En el transcurs de l’acte es va descobrir una placa per venerar l'insigne poeta.
Inauguració de la plaça dedicada al poeta/AMAT
La plaça es troba al barri de Can Boada, al districte 5 i conflueixen els carrers d'Alexandre Galí i de Joan d'Àustria. Ocupa l’espai d’una antiga bòbila situada arran del torrent de Can Boada i del camí de la masia del mateix nom.
La placa està configurada, a la part superior, amb l’efígie del poeta i, a continuació, un fragment de Cartell per als murs de la meva pàtria: «Agustí m’anomenen, és Bartra el meu cognom, criatura del llamp i d'espera invicta. Invisible i sabut, torno com oreneta d’espines i cristall. Oh deixa’m que, lleuger, em posi, Catalunya, a la teva mà dreta i m’adormi, tranquil, amb buit d’ala i carrer!» Segueix després la dedicatòria al seu homenatge: «La ciutat de Terrassa honora la memòria de l’insigne poeta / Agustí Bartra / donant nom a aquesta plaça / 5 de febrer de 1995».

Fonts consultades:
LA PLAZA DE AGUSTÍ BARTRA, UN BELLO Y ACOGEDOR RINCÓN.
Boix, Josep. Diari de Terrassa. 28 juny 1997, p. 28
PLAZA D’AGUSTÍ BARTRA.
Reportage. Diari de Terrassa. 28 juliol 1999, p. 14
AGUSTÍ BARTRA. Edició municipal d’opuscles d’homenatge a ciutadans. Terrassa 1981

1 comentari:

  1. Jo diria haver vist a Terrassa al Sr. Bartra als any 50 a la plaça vella.

    ResponElimina