Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 1 de juny del 2019

La senyora Rosa Margarita Terrassa


A finals de l’estiu del 1996, un matrimoni de Puerto Rico de creuer pel Mediterrani va recalar a Barcelona. Mirant un mapa van veure que prop de la ciutat comtal hi havia una població que s’anomenava Terrassa. Encuriosits, es van arribar fins a la nostra ciutat, doncs la senyora es deia Rosa Margarita Terrassa i volien saber d’on provenia aquest nom.
Es van presentar a l’Oficina de Turisme i de rebot a l’Arxiu Municipal de Terrassa. Allà s’assabentaren d’on provenia el nom de la nostra ciutat.
Rosa Margarita Terrassa
La sorpresa pels arxivers que els van atendre va ser quan la senyora va explicar que l’avi havia emigrat a Puerto Rico procedent de Mallorca. A Catalunya, quan va morir Blanca de Centelles i Terrassa, castlana del Castell de Vallparadís, sense descendència es va perdre el cognom Terrassa. No és el cas de Mallorca ja que actualment encara hi ha mallorquins amb aquest cognom. El motiu és que el rei Jaume I, l’any 1229, per la seva campanya sobre la conquesta de Mallorca, va reclutar cavallers i peons catalans dels pobles de Catalunya. El castlar del castell de Vallparadis Guillem III de Terrassa aportà una host capitanejada pel seu fill Berenguer i els cavallers del terme, Bernat de Puig, Pere de Fàbrica i Bernat de Toronges i uns quants peons. Així fou com Berenguer de Terrassa es va veure involucrat a l’aventura mallorquina.

Us recomano veure en aquest blog “Terrassencs a la conquesta de Mallorca”.
http://joaquimverdaguer.blogspot.com/2013/05/terrassencs-la-conquesta-de-mallorca.html

L'any 1233, del repartiment que Nuño Sanç en nom del rei, va efectuar de les terres conquerides a favor dels nobles i cavallers, va consignar possessions per Berenguer el qual s'assentà a l'illa, fundant la branca dels Terrassa de Mallorca que ha arribat fins els nostres dies.
La senyora Terrassa i el seu marit / Diari de Terrassa- Ricard Domènech
La senyora Rosa Margarita Terrassa i el seu marit quedaren sorpresos, igual que els arxivers, ja que per ells era una hipòtesi que els visitants fossin descendents del Castell de Vallparadís que s’hauria de documentar, i que, per tant, probablement fos una descendent del llinatge dels Terrassa.
A la tarda d’aquell dia convocaren al mitjans de comunicació per assabentar-los que probablement la saga dels Terrassa havien tornat per un dia al Castell de Vallparadís.
Els arxivers acompanyaren tan inesperats visitants a la visita guiada pel Castell. I davant la roda de premsa, la senyora va confessar “mai vaig pensar que aniria a parar al castell del meus possibles avantpassats. Nosaltres venien amb els referents de Mallorca. Som els únics de Puerto Rico amb el cognom Terrassa. Va ser una casualitat que quan al comprar un llibre turisme i vàrem veure que prop de Barcelona hi havia una ciutat que es deia com jo, llavors vaig sentir curiositat per veure-la”.

Aquesta afirmació de que Rosa Margarida fos descendent del llinatge dels Terrassa potser és molt agosarada, però les peces encaixen tot i la falta de documentació.

2 comentaris: