Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 13 d’octubre del 2018

Parròquia de Sant Valentí


Per donar cobertura eclesiàstica al barri del Segle XX, el bisbe de Barcelona Gregorio Modrego decretava, el 11 de setembre 1962, la creació de la nova parròquia de Sant Valentí. El nom provenia d’un dels patrons de la ciutat i del qual es conserven relíquies a l’altar de l’església de Santa Maria d’Ègara.
Un any després, el 29 de setembre del 1963 s’establia com església parroquial provisional, la capella de les germanes Agustines, del carrer Pare Font (les monges del gas).
Parròquia provisional / Rafael Aróztegui
El bisbat destinà com ecònom al Josep Vilaró com a sacerdot per fer les funcions de rector.
El 18 de maig 1963, el bisbe de Barcelona feia la seva primera visita pastoral a la nova parròquia.

No va ser fins a finals de 1964, que es va anomenar a mossèn Andreu Pascual, en qualitat de Rector. El nou rector, a més de l’esforç apostòlic, va voler portar a terme la construcció d’un nou temple aixecat a la plaça del Segle XX, lloc idoni i no gaire apartat  de la capella del convent de les monges el qual havia estat durant 13 anys l’església parroquial.

Inauguració de la nova església parroquial
La nova església es va inaugurar al juny de 1976, en uns terrenys cedits per Moisès Torrens. El nou temple es va construir seguint una estructura moderna, austera però agradable, seguint les directrius de l’arquitecte Jan Baca que va projectar un edifici que s’adeia amb les fàbriques que hi havia al barri.
Sardanes en la inauguració de la nova església / Arxiu Tobella
L'església de Sant Valenti
El dia 20 de febrer de 1983 es van inaugurar les seves dependències parroquials i un nou campanar, amb dues campanes dedicades als escriptors Agustí Bartra i Anna Muriá, les quals porten els noms d’«Agustina» i «Anna». Al peu del campanar l’alcalde Manuel Royes i Anna Murià descobriren una placa amb el text següent: «A la memòria del poeta i conveí Agustí Bartra i Lleonart, 1908 + 1982, fill adoptiu de terrassa que va escriure aquests versos “plaça del Segle Vint, només mig feta on m’atura el crepuscle temps i espai increats cap pedra de memòria, sis forques de llum bornia, el munt d’escombraries, amb el gos mort al cim. Poemes del retorn 1971. Ajuntament de Terrassa. XX-II-MCMLXXXIII”
El nou campanar / Joaquim Verdaguer
Agustí Bartra i Lleonart (Barcelona, 1908- Terrassa, 1982). Poeta
Anna Murià i Romaní. Barcelona, 1904-Terrassa, 2002. Narradora, traductora i periodista
En Bartra, l'any 1937, publicà el seu primer llibre: L'oasi perdut de narracions i el 1938, just quan marxava cap al front, va sortir el seu primer llibre de poesia, Cant corporal.
Na Murià publicà la seva primera novel·la Juana Mas el 1933.
Els dos, després de la Guerra Civil, es van exiliar a França on es van conèixer i van formar una parella sentimental. Després del pas per la República Dominicana i Cuba, s’instal·laren a Mèxic.
L'any 1970 retornaren a Catalunya i primer s’instal·laren a Barcelona. Un any més tard van fixar la seva residència a Terrassa al barri del segle XX. Bartra fou nomenat fill adoptiu de Terrassa i, l'any 1981 va rebre la medalla de plata de la ciutat de Terrassa. Morí a Terrassa el dia 7 de juliol de 1982
Anna Murià rebé la Creu de Sant Jordi i la Medalla de la Ciutat
Plafó de Sant Valentí / Joaquim Verdaguer
Per Sant Valentí de l’any 1999, es va inaugurar un plafó de ceràmica situat sobre la porta principal amb una signatura que diu “ Bisbe Carles / autor Lluís M.R./ Dia de Sant Valentí 1999”
La plaça Segle XX i l'església al fons

El dia 17 de gener de 2013 la parròquia celebrava el 50è aniversari de la seva fundació amb un missa oficiada pel bisbe de Terrassa Josep Àngel Saiz Meneses acompanyat per altres sacerdots i dels rectors que han regit la parròquia des de la seva creació, entre ells, Mossèn Andreu, que amb els seus 82 anys i amb cadira de rodes va voler ser present en l’acta.
Celebració del 50 aniversari de la parròquia /Arxiu Tobella

Fonts consultades:

CASTELL, J., PALOMARES, M. i TORRELLA, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet.Terrassa 1966
TRENCHS, Marià. Terrassa  1877-1977 Cent anys de vida religiosa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada