Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 20 d’abril del 2019

El Club Sagrada Família - SFERIC


La creació de la parròquia de la Sagrada Família, vers l’any 1932, i la integració d’alguns membres dels Joves Cristians de Catalunya del Sant Esperit, va fomentar la pràctica del bàsquet entre les catequesis respectives. Per a l’esbargiment s’habilitaren uns camps situats entre els carrers de Ramon Llull i Antoninus Pius, amb entrada pel carrer de Nicolau Talló. Allí s’hi practicaren diversos esports, d’entre els quals destacà el bàsquet. De manera rudimentària, si es vol, es començaren a jugar diversos partits amistosos contra altres equips parroquials de la ciutat i de les rodalies. 
Primer equip de la Parróquia/Proc. Sants Gutierrez
Després de la Guerra Civil renaixia, d’una manera rudimentària, la pràctica del bàsquet. Però no va ser fins el 1943 que es va crear una junta per dirigir un equip de bàsquet per jugar el campionat diocesà, amb el nom de JACE Sagrada Família.
L'equip del JACE Sagrada Família 1943 / Proc. Sants Gutiérrez
Un any després, el 1944, es va inaugurar el camp nou, al carrer de l’Infant Martí, dins els terrenys del Casal de la Sagrada Família, i el 1948 s’inaugurà la primera pista de ciment, que va fer possible la pràctica d’un altre esport: l’hoquei sobre patins.
Aquell mateix any la secció d’esports aconseguia plena autonomia, per això van adoptar el nom de Sagrada Família Terrassa. L’any 1949 l’equip es va inscriure en el campionat de la Federació Catalana de Bàsquet. L’equip va anar escalant categories fins arribar a la Segona Divisió Nacional. Pel que fa a l’hoquei sobre patins, l’any 1967 va aconseguir l’ascens a la Divisió d’Honor, on milità durant uns anys.
La nova pista  / Proc. Josep M. Tobella
El 18 de juny del 1966 es va inaugurar el nou pavelló cobert, amb un important esdeveniment esportiu: es van disputar les finals de la Copa del Generalisimo entre el FC Barcelona, el Joventut de Badalona, l’Estudiantes i el Reial Madrid, que quedà campió. Per primera vegada a Terrassa, i amb motiu de la retransmissió d’aquesta final, hi van ser presents les càmeres de Televisió Espanyola.
El pavelló cobert / Proc. Josep M. Tobella
A l’opuscle editat amb motiu del cinquantenari de la Parròquia de la Sagrada Família, l’historial amb data de 24 de març del 1973 deia: Assemblea general extraordinària i com a tema central Mn. Bardés presenta als socis la voluntat de dividir el Casal. Sorpresa i disconformitat generalitzada: el debat dura més de tres hores. El Sr. rector presenta una nova proposta que diu textualment: “l’Assemblea accepta que es facin els passos necessaris per constituir en societat civil l’anomenat Casal Sagrada Família i que, mentre la Parròquia no tingui uns nous locals per a les seves activitats, continuarà usant el del carrer Infant Martí, 101”.
El 24 de setembre es va celebrar una nova assemblea i a l’esmentat opuscle Mn. Bardés reiterava la separació de les activitats civils de les pastorals. Mentre tenien lloc les gestions per compondre l’entitat definitiva, es creà una comissió mixta que es fes càrrec dels afers més immediats. Pel que fa al nom, s’estipulà que es podia continuar fent servir el del Casal, però no creien oportú fer servir noms religiosos, per tant caldria substituir el de Sagrada Família. Es proposaren les sigles SFERIC (Sagrada Família Entitat Recreativa i Cultural) i posteriorment es lliurà la sol·licitud al Govern Civil perquè l’aprovés. Al mateix moment van ser llegits els Estatuts del que seria la nova entitat. Com a nou president, es proposà Francesc Puig Ubach, que substituïa Màrius Heras.
Els equips de bàsquet de l'SFERIC en l'actualitat
La secció de bàsquet del nou club va seguir una línia ascendent que culminà l’any 1988 en el punt més alt de la seva història. Batallant a la Segona Divisió Nacional, aquesta secció lluità per l’ascens a Primera Nacional B. La no-consecució d’aquesta fita portà l’entitat a replantejar-se el retorn a l’amateurisme tradicional.


Fonts consultades:
VERDAGUER, Joaquim. El Bàsquet a Terrassa. 75 anys d’història. Arxiu Tobella. Terrassa 1992

2 comentaris: