dissabte, 16 de novembre del 2019

El monarca més poderós del món visita Terrassa


Al segle XVI, dos monarques  espanyols l’Emperador Carles V i el Rei Felip II, van pujar a Montserrat. L’emperador fins a 9 vegades. Era tanta la seva devoció per la Verge, que ambdós sobirans al seu llit de mort tenien a les seves mans una espelma de la Mare de Déu de Montserrat.

Era notori que els comtes i després els reis quan peregrinaven a Montserrat ho feien en dues etapes: la primera de Barcelona a Terrassa i al dia següent de la vila al santuari. Per tant, feien nit al Castell-Palau on tenien unes habitacions reservades.

L’any 1562, el lloctinent general del Principat en nom del Rei Felip II va aprovar el privilegi de les capitulacions establertes que donaren pas a la divisió civil en dues municipalitats: la Universitat de la Vila de Terrassa i la Universitat Forana de Terrassa. Això sí, ambdues regides per un batlle comú resident a la vila. És a dir, que Sant Pere va passar a ser una municipalitat autònoma.
El rei Felip II
Així estaven les coses quan dos anys després, el dia 1 de març de 1564, el monarca més poderós del món, Felip II durant el seu pelegrinatge a Montserrat feia estada al Castell-Palau propietat de la família Muntanyans.
El rei Felip era molt devot de la Mare de Déu i tenia per costum resar-li abans d’anar a dormir. Al no haver-hi cap imatge de la Verge a Terrassa, (l’església del Sant Esperit estava en obres), s’atansà a la parròquia de Sant Pere passant pel pont de Sant Pere sobre el torrent de Vallparadís, sent rebut pels canonges del monestir de San Ruf.
L'altar major de l'església de Santa Maria/ Adrià Torija- AMAT
Després de visitar les tres esglésies i contemplar els retaules de Sant Pere obra de Lluis Borrassa, el de Sant Miquel de Jaume Cirera i el dedicat als Sant Metges, Sant Abdó i Senen, el monarca es postrà als peus de la Mare de Déu que hi havia en l’altar major de la església de Santa Maria. Va oir missa junt amb  la comunitat agustiniana. Després va compartir el sopar amb els frares.
La Mare de Deu d'Ègara / Teresa Llordés
L’endemà al matí, la comitiva reial es posà en marxa cap a Montserrat cavalcant sobre muls degut a l’agresta del camí. Ja al monestir, després d’emprar les seves oracions a la Moreneta, esplaiar-se en conservacions amb el monjos i ermitans. És coneguda la seva generositat amb costejar el retaule policromat de l’altar major i ordenar l’obra civil de l’explanada de davant del monestir així com l’arranjament del camins.


3 comentaris:

  1. Molt interessant tot el blog, m'agrada i és bo saber-ne el passat de l'entorn i nostra terra per saber qui som, gràcies!

    ResponElimina
  2. Molt interessant, no sabia que Felip II havia estat per Terrassa. Podries recomanar-me algun llibre sobre història moderna de Terrassa, (s.XV-XVIII)?

    ResponElimina
  3. Es muy interesante toda esta documentación y enriquece a nuestra ciudad y a los terrassenses.

    ResponElimina