Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 12 de juliol del 2014

Masia de Can Fonollet



Aquesta masia està ubicada a la barriada de Les Fonts, al costat de la línia dels ferrocarrils de la Generalitat.

Com a mas, està documentat des de l’any 1287, tot i que, del lloc ja en tenim notícies des de l’any 1005. Les troballes arqueològiques demostren l’existència d’ocupació humana de l’època romana. Per tant, ens portaria a creure l’existència d’una vil·la romana.

En un fogatge de 1455, es menciona com a propietari a Primo Fonollet i, en un altre del 1558, a Simó Fonollet.
Can Fonollet / Joaquim Verdaguer
La finca de Can Fonollet era molt rica en la producció de vi. Tot estava ple de bótes amb un vi blanc molt característic d’aquella zona. El mètode de conservació era diferent. No deixaven el vi soterrat, sinó que l’airejaven i l’emmagatzemaven. Però amb l’arribada de la fil·loxera els propietaris es van arruïnar.

Com explotació agrícola i ramadera va continuar com a masoveria.
El restaurant /Rafael Aróztegui
Durant els anys 90 i principis del segle XXI el celler es va transformar en restaurant
Detall de la porta / Rafael Aróztegui
Aquesta masia està catalogada i a l’inventari del 1981 es fa la descripció següent:
«L’antic mas queda quasi bé ofegat per les construccions anexes més modernes, sobretot les reformes fetes els anys 1927 i 1942. El cos més antic és de planta rectagular, amb planta baixa i pis i graner, i coberta a dues vessants. Façana principal a migdia, perpendicular al carener, de composició asimètrica. Planta baixa amb portal d’accès en arc de mig punt dovellat, amb d’altres finestres i portes de factura molt senzilla. Planta pis amb finestres i balcó de ferro forjat a diferents nivells. Graner amb dues obertures irregulars i seguit el pendent de la coberta. La façana estucada de color blanc  i acabada amb una petita cornisa de rajoles i teules. La façana és centrada per un rellotge de sol de línia molt populars.

L’edifici principal, (el més antic), junt amb les dependències adjacents, formen un clos al voltant del pati al qual s’accedeix per un portal d’arc rebaixat cobert (bastit l’any 1927)».


El plafó i el rellotge de Sol / Joaquim Verdaguer
Domènec Ferran en el catàleg Les Masies de Terrassa en fa una descripció del seu interior:

«Planta baixa  amb l’entrada de petites dimensions amb l’escala d’accès al pis superior, al fons. La porta que tanca el primer pis té un espiell rectangular. A l’esquerra, la cuina mejador i la llar de foc. Al costat de la cuina, una habitació amb forn per coure el pa. El pis presenta una distribució atípica, amb dos dormitoris i un vestíbol. A la façana hi ha un plafó de ceràmica dedicat a Sant Isidre Llaurador, sinat per Casdemont»

L'ermita de la M. de Déu del Roser/Joaquim Verdaguer
Davant la masia hi ha una gran era i una pallisa.
L'era de Can Fonollet / Rafael Aróztegui
A 50 m. del conjunt i en direcció oest hi ha una ermita que va fer edificar, l’any 1942, el propietari de la finca Joan Cuyàs i Aleu. Estava dedicada a la Mare de Déu del Roser, com la de Can Falguera i la Parroquial. La nau estava pintada de blanc i enrajolada amb cairons quadrats de 40 cm.

Actualment la capella està molt malmesa i maltractada de destroces, pintades i fumejada. Finalment, per preservar-la es va tapiar la seva entrada.
Colònies a l'era i a la font de Can Fonollet /proc. Joaquim Verdaguer
La finca tenia una font en el torrent de Can Fonollet on es feien fontades ja que disposava de taules per aquest servei. La font ha desaparegut i en el seu lloc hi ha el peatge de l’autopista de Les Fonts.

Dalt del turó hi havia una casa que el propietari de la finca Joan Cuyàs cedia a les parròquies de Sant Pere i dels Sant Esperit, pel seu ús com a casa de colònies.

Entrada a la finca / Rafael Aróztegui
Fonts consultades:

TRAVESA, Artur. Fonts i masies, naturalment de Les Fons. Ajuntament de Sant Quirze del Vallès. 1998

FERRAN, Domènec. Les Masies de Terrassa. Museu de Terrassa. 1997

BALLBÉ. Miquel. Ermites i capelles de Terrassa, Matadepera i Viladecavalls. 1988.

Ajuntament de Terrassa. Catàleg d’edificis d’interès històric-artístic. Gerència

d’Urbanisme. Terrassa 1981

CARDÚS, Salvador. La ciutat i la seu episcopal d’Egara. Patronat de la Fundació Soler i Palet. Terrassa 1954

dimecres, 9 de juliol del 2014

El Dinosaure de Roc Alabern



A la rotonda de la carretera de Montcada, prop del cementiri, hom es pregunta què són tots uns ferregots amuntegats al bell mig de la rotonda. És una gran escultura de l’artista terrassenc, Roc Alabern.
Roc Alabern
Per la Festa Major de l’any 1986 es van fer diversos decorats arreu de la ciutat. Un d’ells va ser l’anomenat «environament», obra de l’artista Roc Alabern. Es tractava d’una gran escultura que representava un dinosaure, feta amb  velles carrosseries de cotxes tretes d’un desguàs.
El "dinosaure" a la Plaça Clavé 1986 / Miquel Cueto-Arxiu Tobella
L’escultura va estar exposada a la plaça Clavé, davant l’estació dels Ferrocarrils de la Generalitat. Acabades les festes, una empresa de fabricació de catifes per automòbil, Autotex, ubicada a Viladecavalls, la va adquirir per decorar el recinte industrial. Amb el tancament de l’empresa l’Ajuntament, per iniciativa de la galerista Carme Casamada, aconseguí la cessió de l’escultura per a la ciutat. Aquesta es va situar en un lloc visible de la rotonda però de difícil accés pels vianants, en precaució de la seguretat d’aquests i la possibilitat de convertir-se en lloc d’esbarjo per a  la canalla. Finalment el nom donat a l’escultura ha estat el de la veu popular:  « dinosaure ».

Escultura de Roc Alabern que representa un drac o un dinosaure, realitzat amb  carrosseries de cotxes vells. Té 8 metres d’alçada i 5 d’ample. A l’estructura es poden observar els automòbils Citroën 2CV, els models 850, 127, 131 i 133 de Seat i un Ford Fiesta.

L'escultura en la rotonda de la ctra. Montcada / Joaquim Verdaguer
De la Web de l’Escola Roc Alabern traiem aquesta semblança de l’artista:

“Roc Alabern. Artista terrassenc (1945-2003). Roc Alabern té un lloc dins de la nostra història de l’art i és segurament l’artista més complet que ha donat Terrassa dins dels moviments de l’art contemporani.

El seu origen pictòrics va ser a la seva Terrassa nadiua a finals dels anys cinquanta, quan recorria els paisatges de l’entorn amb el pintor Floreal Soriguera.

En Roc era un artista inquiet i als anys 80 va viatjar a Nova York , on hi va fer una curta estada. Més endavant, als anys 90, va viatjar als Estats Units d’Amèrica a Denver, Colorado, on juntament amb 7 artistes catalans varen fer una exposició en motiu d’un intercanvi cultural. Més tard va anar, en diferents ocasions, a treballar i a passar un temps a New Mèxico. Va exposar en dues galeries a Santa Fe i a Taos.

Els últims deu anys de la seva vida va  viure al Baix Empordà, a Fonteta. En Roc se sentia atret per la naturalesa. A la Bisbal d’Empordà va muntar el seu estudi de portes obertes, que li va permetre tenir contacte amb persones de diferents nacionalitats.

L’obra d’en Roc Alabern és al llarg de la seva trajectòria un viatge d’anades als orígens de la modernitat i la contemporaneïtat. Tota la seva obra és un assaig de descodificació de l’art modern i la seva problemàtica i també un debat entre la naturalesa i l’abstracció. L’artista va dedicar tota la seva vida a l’art com a estratègia de lluita intel·lectual i de vivència per descobrir l’essència de l’art i els seus mecanismes creant el seu propi model pictòric”.
L'escola Roc Alabern
Roc Alabern té una escola que porta el seu nom. L’any 2007 es va crear el CEIP Velázquez però aquell mateix curs en el Consell Escolar es va aprovar el nou nom: Escola Roc Alabern

Va passar a compartir edifici amb el CEIP Ponent. Actualment l’escola es troba en un edifici de nova planta al carrer de Mallorca, núm. 58

Fonts consultades:

WEB Escola Roc Alabern

Diario de Terrassa, 7 de juliol 1986