Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 7 de juliol del 2018

Mosaics i relleus als carrers de Terrassa


Mosaics i relleus als carrers de Terrassa

Els mosaics artístics és una decoració d’una superfície feta de tessel·les de diferents colors o de rajoles majòliques que conformen una escena o una ornamentació.
El relleu és la tècnica escultòrica en què les formes modelades o tallades ressalten respecte a un entorn pla. Els relleus solen usar-se per representar una escena aïllada o ser part d’una seqüència narrativa

Relleu del carrer de Cantarer.
Sobre el portal del núm 5 del carrer de Cantarer hi ha un relleu amb dos imatges d’un home i una dona subjectant un distintiu probablement representatiu d’un ofici o gremi.
relleu el el núm 5 del carrer de Cantarer / Joaquim Verdaguer
Porta de Sant Pere de la catedral del Sant Esperit
Al segle XVII es va ampliar la capella del Sant Crist i el 1893, el prior Josep Oriol Roig, entre les millores que va portar a terme al temple, va obrir un pas cap el carrer de la Font Vella des de la mateixa capella. Aquesta sortida actualment està en desús des de que un incendi l’any 1978 la va destruir i es va reconvertir l’espai en museu. Sobre la porta que donava al carrer de la Font Vella hi ha un relleu circular amb la imatge del Sant Esperit sobre la tiara de Sant Pere i les claus.
La porta de Sant Pere al Sant Esperit / Joaquim Verdaguer
Impremta Ventayol
És un dels primers edificis construït per l’arquitecte Lluís Muncunill, situat a la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, núm. 9. Té una portalada  de mig punt amb la inscripció del nom de la impremta a l’extradós de l’arc, amb lletres d’inspiració gòtica, amb una decoració floral.
Actualment (2011) l’edifici està en procés d’enderroc salvant la portalada la qual està protegida.
Impremta Ventalló /Joaquim Verdaguer
Societat General d’Electricitat
Aquesta societat es funda a Terrassa l’any 1896, per tal de produir i subministrar fluid elèctric destinat a usos particulars, industrials i públics. L’arquitecte Lluís Muncunill projecta un edifici de planta rectangular formada per dues naus paral·leles amb elements característics de moltes de les seves quadres industrials: coberta de maó pla i parament de maó vist. A la façana hi ha aplicat un rètol de ceràmica vidriada amb la inscripció del nom de la societat.
La Central de Electricitat / Joaquim Verdaguer
Acondicionament Terrassenc
Edifici situat al passeig del Vint-i-dos de juliol, destinat al servei de les empreses per tal de acondicionar les fibres tèxtils. A la façana de l’edifici, construït per Lluís Muncunill, hi han unes lletres de motllo «Acondicionamiento Tarrasense».
Condicionamemt Terrassenc / AMAT
Parc de Desinfecció
L’edifici presenta una decoració colorista amb un mosaic amb l’escut de la ciutat i el nom de l’edifici orna el gablet de la façana. El Parc de Desinfecció, obra de l’arquitecte Josep M. Coll i Bacardí, es va inaugurar el 5 de juliol de 1920.
Parc de Desinfecció / Joaquim Verdaguer
Casa  del carrer del Recreo
Habitatge núm. 21 construït l’any 1936. A la seva façana presenta, entre la xifra 1936, una imatge femenina.
Casa del carrer del Recreo / Joaquim Verdaguer

Sant Antoni Abat
Imatge amb rajola de majòlica amb la imatge del sant, situat a la façana del núm. 143 del carrer Doctor Ullés.
Sant Antoni al carrer Doctor Ullés
Fundació Busquets
A la façana oest de la Fundació Buquets del carrer de Vinyals, hi ha un esgrafiat amb un tema relacionat amb la institució: la beneficència, la ajuda al necessitat, etc., representat per una germana de la caritat amb un nena i un nen a cada costat. Al fons, les esglésies de Sant Pere i les indústries terrassenques.
L’obra va ser realitzada, el 1948, per l’artista Ferdinandus Serra (Ferran Sala i Sala)
Fundació Busquets / Joaquim Verdaguer
Dom Bosco a l’Escoles Salesianes
La parròquia de Maria Auxiliadora fou creada l’any 1962 i regentada pels Pares Salesians. En un principi era un oratori fins que es va inaugurar el temple l’any 1964. L’activitat salesiana, però, ja funcionava des de l’any 1957 amb la construcció del col·legi dirigit pel pare Ròmul Piñol que ostentaria el rectorat de la parròquia. L’any 1967, a la façana de l’escola, es va col·locar un relleu monumental, obra de l’escultor Ferran Bach-Esteve, de Dom Bosco fundador de la Congregació Salesiana
Escoles Salecianes / Joaquim Verdaguer
Raval de Montserrat
Representació de la deessa Diana caçadora situada sobre un cérvol, a l’edifici núm 36 del Raval de Montserrat
Deessa al Raval / Joaquim Verdaguer
Arquímedes, núm. 42
Relleu escultòric amb dues figures femenines aguantant un escut sense armes
Relleu al carrer Arquímedes núm. 42 / Joaquim Verdaguer
Carretera de Montcada, 89-91
Mosaic de trencadís que ocupa el lateral d’un edifici d’habitatge.
Carretera de Montcada núm. 91 / Joaquim Verdaguer
Torres d’aigua
Detall habitual a tots el plomers dissenyats per Juan Baptista Feu. El podem trobar a les torres dels carrers Sant Genís, Joaquim de Paz, Sant Valentí i a la plaça del Doctor Robert.
Detall d'alguns plumers d'aigua / Joaquim Verdaguer
Escut Garcia-Cascón
Relleu de pedra de l’escut ubicat sobre la Casa Garcia Cascón situada al carrer del Forn núm. 4. La família Garcia-Cascon, industrials  de la llana de la ciutat de Béjar, Salamanca, es van establir comercialment a Terrassa fins que es van assentar definitivament a la ciutat
Casa García Gascón / Joaquim Verdaguer
Sant Jordi
Mosaic de rajoles majòliques situat a la façana del núm. 50 del carrer del Puignovell
Sant Jordi del Puig Novell / Joaquim Verdaguer
Dacosta 1
Mosaic situat a la façana de l’edifici Dacosta 1, al carrer del Doctor Salvà, núm. 30
Dacosta 1 / Joaquim Verdaguer
Dacosta 2
Mosaic situat a la façana de l’edifici Dacosta 2, al carrer del Doctor Salvà, núm. 39
Dacosta 2 / Joaquim Verdaguer
Sant Llorenç
Un relleu de la imatge de Sant Llorenç del Munt, situat a la façana cantonera del carrer del Portal Nou i del Racó.
Sant Llorenç al Portal Nou / Joaquim Verdaguer
Carretera de Martorell cantonada carrer d’Arquímedes
Edifici que als anys 90 hi havia ubicada una discoteca. Tota la façana i el lateral del carrer d’Arquímedes està decorat en la seva totalitat amb ceràmica
Discoteca ctra. Martorell / Joaquim Verdaguer
 “Com el Vallès no hi ha res”
Amb motiu de la inauguració de la nova seu de la Caixa de Terrassa l’any 2001, dins els espais privats oberts al públic a l’entorn de l’edifici, es van complementar amb diversos ornaments. Un d’ells és una cal·ligrafia feta sobre un paviment de pedra, obra de l’artista Robert Cabeza. És un fragment del llibre de poesia de l’escriptor terrassenc Ferran Canyameres titulat Com el Vallès no hi ha res (1957).
Com el Vallès no hi ha res / Joaquim Verdaguer
Buda
Espectacular rostre d’un jove Buda fet de fusta que destaca a la façana de l’establiment Louddha’s Bar del carrer de Sant Francesc núm. 64.
El Buda / Joaquim Verdaguer
Porras ScP.
Mosaic situat a la façana de l’empresa Porras SCP, al carrer de Isaac Peral núm. 59, dedicada a envans pluvials i aïllaments.
Porras ScP / Joaquim Verdaguer

CONTINUARA.......

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada