Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 26 d’abril del 2014

La visita del rei Ferran VII a Terrassa



La visita o estada d’un rei a Terrassa ha estat un fet enlluernador dels pocs que han gaudit els terrassencs. Al llarg de la història local les visites reials han esta diverses: des dels comtes reis com Jaume I, passant per Carles I, Felip II Ferran VII, Isabel II, entre altres, fins l’últim, Alfons XIII. La que més expectació va aixecar i per la qual els terrassencs es van abocar per ressaltar el fet, va ser la que va efectuar Ferran VII el Deseado, el dies 9,10 i 11 d’abril de 1828..

Ferran VII


El rei Ferran estava recollit a palau, i corria el rumor que estava retingut contra la seva voluntat. Per tal de desmentir-ho, va decidir, el setembre de 1827, fer una visita a Barcelona. Durant la seva estada a la Ciutat Comtal va apuntar la  voluntat de visitar la vila de Terrassa. En assabentar-se’n els terrassencs d’aquesta bona nova es van posar a preparar la rebuda. Es creà la “Junta de hermoseos y reales obsequios” per coordinar les tasques d’embelliment de la població.


Arc triomfal del Portal del Rei / AMAT
Pel que fa a l’urbanisme, per estalviar l’entrada del rei per l’ inadequat camí de Rubí (carrer de Pare Font i de Sant Francesc) i el seu pas per l’atrotinat portal de Sant Domènec, es va obrir una nova carretera que, des de la riera del Palau i seguint el camí de Can Bosc de Basea davallava a l’actual carrer Topete on, al capdamunt, a l’alçada de l’actual gasolinera, hi havia un petit i vell portal el qual va ser enderrocat per aixecar-n’hi un altre de nova planta d’estil neoclàssic, amb tres arcs triomfals i en el seu frontal la inscripció: A SS.MM. Don Fernando VII y Doña Maria Josefa Amalia, Tarrasa agradecida, i pel qual faria la seva entrada la reial visita. Aquesta portalada adoptaria el nom de portal del Rei i el novell carrer Topete el nom de carrer d’en Ferran. Continuant per la ruta que seguiria el rei, s’arribava a l’ampli espai del camp de les tres puntes (passeig del Comte d’Egara) que, l’any 1827, els seus propietaris Salvador Vinyals, Josep Mauri i Francesc Gali, varen cedir a la vila perquè, transformat en passeig, fos lloc d’esbargiment pels terrassencs. Aquest espai es va urbanitzar i en el seu bell mig es van plantar diversitat d’arbres: plàtans, moreres, lledoners.

Arc triomfal a la Font Vella / AMAT
Al principi del passeig, on comença l’actual carrer de la Font Vella i que en aquell temps portava el nom de Sant Francesc, es va aixecar un altre portal de les mateixes característiques que el primer, però amb només un arc triomfal.

També es van millorar, rectificar i aplanar diversos vials i els veïns dels carrers pels quals passaria el rei embelliren llurs façanes amb l’encalcinat i, els més benestants, engalanant i adequant les seves cases per allotjar dignament a la comitiva reial, principalment la mansió d’en Miquel Vinyals del carrer Major, que seria el lloc on s’hostatjarien els reis.

Fins i tot el pont de Sant Pere que amenaçava ruïna i que, per les contínues desavinences entre els consells de la Vila i del poble de Sant Pere, estava sense arranjar, va rebre l’ordre del governador civil de ser reparat a corre-cuita.

En acabar tots els arranjaments la vila semblava una població nova en aparença.



El 21 de març de 1828 el batlle Manuel Fruitós va rebre la notificació d’ofici  que el rei visitaria la vila el dia 9 d’abril. Per mitjà d’un repic de campanes, es va convocar  la població per comunicar-los la nova.

Arribada dels reis a Terrassa / AMAT

El 8 d’abril l’arribada d’un escamot de tropes va ser el preludi de la diada  següent.

A les 11 de matí dels dia 9  la reial comitiva arribà al terme municipal, on van ser rebuts per l’alcalde i la “Junta de Hermossos”, oferin-li una carratel·la descapotada tibada per 24 homes per entrar a la vilapel nou portal. La precedia un grup de 8 nens amb rams de llorer i emblemes, Pel carrer de Sant Francesc (part baixa del passeig) passaren per un segon arc triunfal de vuit columnes on es llegia “A la sombra de los Reyes Fernando VII y Amalia la industria propera”; seguint per la Font Vella, plaça Vella i carrer Major, els reis arribaren a la Casa Vinyals, on s’hostatjaran durant la seva visita de tres dies a la vila.. Allí varen ser rebuts  per la Junta de Comerç local. A la nit, una comparsa de 32 nois i noies executà ballstípics que els reis contemplarendes de la balconada.


Al·legòrica de la rebuda dels reis / AMAT
L’endemà, celebraren un Te Deum a l’església parroquial del Sant Esperiti, després, visitaren les fàbriques de Pau Busquets, Galí i Vinyals, Sagret i Tias i Oller. A la nit, els monasques reberen les autoritats a Can Vinyals o foren obsequiats amb concertsi dances típiques.

El dia 11, ben d’hora, Ferran VII i Amàlia deixaren Terrassa per diriguir-se a Esparreguera. Una nodria manifestació popularacampanyà la comitiva fins a la sortida del terme.

Aquesta acollida terrassenca dels reis amb una nodrida manifestació popular i amb gran aclamacions i visques al rei contrastava amb la confusió del moment polític que vivia el país. El rei moriria l’any 1833 deixant una herència de tendències irreconciliables en nomenar com a successora la seva filla Isabel II.

La plaça del Portal del Rei / Dibuix M. Avellaneda-AMAT


Fonts consultades

AA.DD. Relación de lo ocurrido en la villa en los dias 9, 10 y 11 de abril de 1928 con motivo del tránsito de        SS.MM., por la misma, Fernando VII y Maria Josefa Amalia. Vd. e Hijo de D. Antonio Brusi. Barcelona 1928.

FIGUERAS, Pere; VERDAGUER, Joaquim. Ferran VII a Terrassa. Clàxon núm. 95, 20 octubre 1986

J.B. Fernando VII. Diario de Terrassa. 24 setembre 1988

RAGON, Baltasar. Terrassa en el segle XIX. Impremta Morral. Terrassa 1936

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada