Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 27 d’agost del 2014

El Parc de Vallparadís fa un milió d’anys



El 15 de maig 2003 s’inaugurà al Castell de Vallparadís l’exposició temporal Terrassa fa un milió d’anys, on es recreava un període prehistòric, després de sis anys del descobriment del jaciment excepcional de cal Guardiola, amb l’exposició dels materials paleontològics rescatats.
Cal Guardiola / Arxiu Tobella
Els treballs de fonamentació de la Residència Vallparadís de la Mútua de Terrassa, situada al lloc on hi havia hagut la fàbrica de tints Guardiola, va posar al descobert uns sediments quaternaris que amagaven restes de grans vertebrats i de vegetals.
Ja en l’any 1893, l’advocat i geòleg Domènec Palet i Barba va localitzar i descriure, la presència de nivells fossilífers al marge dret del torrent de Vallparadís, a l’alçada del Vapor Montset i Guardiola.
Excavacions de Cal Guardiola / Manel Coll
L’any 1997 una trucada anònima va alertar que en els esmentats treballs de fonamentació havia observat una gran quantitat de restes fòssils.
La confirmació de que estaven davant d’un gran descobriment va mobilitzar diverses institucions; Museu de Terrassa, Diputació de Barcelona, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Institut Cartogràfic de Catalunya, Institut M. Crosafont de Sabadell, la Universitat Autònoma de Catalunya i, com no, la Mútua de Terrassa i l’Ajuntament de Terrassa.
Excavacions / Institut Crosafont
Les excavacions donaren com a resultat la troballa d’abundants restes de fauna amb unes trenta-una espècies de macromamífers, mictomamífers i altres grups d’animals: hipopòtams, elefants, rinoceronts, primats, hienes, cérvols, saines, pocs senglars, llops, guineus. De la microfauna les troballes foren; ratolins, talpons, rates d’aigua i fins i tot un porc espí.
Crani de daina / Mauricio Antón
La hipòtesis més estesa es que fa un milió d’anys, més o menys, tingué lloc uns esdeveniments hidrològics de tipus catastròfics que provocaren la destrucció d’una zona humida, aigües amunt a l’actual torrent de Vallparadís, prop de Matadepera, que va provocar l’arrossegament de tot el que va trobar al seu pas.
Hem de tenir en compte, tal com apuntava el geòleg Jacint Elies, que per aquella època els torrents de Vallparadís i de Monner, que actualment tenen un naixement molt planerl al Pla de Bon Aire i al nord del Pla del Garrot, antigament eren els llits del curs de la riera de les Arenes i amb la rierada del 1962, ja sabem com les gasta aquesta riera.
Estudi d'un fòssil

El descobriment de cal Guardiola va alertar a les autoritats de la possibilitat de més troballes a d’altres punts, en el torrent de Vallparadís, que es pogués produir troballes similar. Fent un seguiment preventiu l’agost de l’any 2005 com a conseqüència de les obres de la futura estació de Vallparadís dels Ferrocarrils de la Generalitat es va descobrir un jaciment arqueològic del Pliocè inferior. Les excavacions van donar com a resultat, evidències de la presència humana a les nostres contrades ara fa prop d’un milió d’anys. Les troballes a Vallparadís corresponen a carcasses d’herbívors consumides per carnívors i humans, així com ho indiquen les abundants mossegades i les marques de tall produïdes per les eines lítiques identificades als ossos.

D’aquestes cronologies , a la Península Ibèrica només hi han dos jaciments comparables: Atapuerca (Burgos) i Orce (Granada).
Els jaciments de Cal Guardiola i de Vallparadís són els més antics de Catalunya.
Fonts consultades:

BERASTEGUI, Xavier; MOYÀ, Salvador. El jaciment de Cal Guardiola. Merlet. Butlletí del Museu de Terrassa, núm. 7, primavera 1998

AA.DD. Terrassa fa un milió d’anys. Catàlegs del Museu. Museu de Terrassa.2003

ALBA, David; AURELL, Josep; MARTÏNEZ, Kenneth, GARCIA, Joan. El jaciment arqueopaleontològic de Vallparadís (Terrassa). Histories de fa un milió d’anys. Merlet. Butlletí del Museu de Terrassa. 2005

RUIZ, Rosalia. El Yacimiento de Vallparadís podría ser único en el Mediterraneo.. Diari de Terrassa. 2 abril 1997, p. 3

RUIZ, Rosalia. Aparecen tres nuevas especies en el yacimiento de cal Guardiola. Diari de Terrassa. 11 des. 1997, p. 9

RUIZ, Rosalia. Los fósiles navegaron 2’5 kilometros hasta depositarse en cal Guardiola.  Diari de Terrassa. 6 febrer 1998, p. 8

RUIZ, Rosalia. Terrassa fa un milió d’anys, s’expone en el castell cartoixa.

Diari de Terrassa. 16 maig 2003. p. 10

5 comentaris: