Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 4 de juliol del 2015

El genuí Pla del Bon Aire i la capella de Sant Jaume

Cal diferenciar entre el barri del Pla del Bon Aire i el genuí Pla del Bon Aire.
El grup de "pisos de la carretera de Matadepera", l'any 1975 va ser batejat amb el nom de barri del Pla del Bon Aire, malgrat que en realitat aquest topònim històricament es refereix el sector nord del terme de Terrassa on està ubicat el Club Egara.

L’actual barri i el genuí Pla del Bon Aire estan separats per un extens barri que porta el nom de Pla del Garrot.

El Pla del Bon Aire / Marius Heras AMAT
L’autèntic Pla del Bon Aire esta delimitat al sud pel camí de Can Carbonell fins a Can Candí o les Pedres Blaques. Per est, la riera de les Arenes fins a Can Carbonell a ponent. Ocupa les antigues  terres de Can Carbonell i Can Candi.

La masia de Can Carbonell està situada al costat del torrent de Can Bogunyà, propera a l’antic Hospital del Tòrax. La trobem documentada en els fogatges de 1457. És una masia típica vallesana del pla, que ha estat molt reformada. Té planta baixa i pis. La façana ens ofereix un portal amb arc de mig punt dovellat. La utilització actual és d’explotació agrícola, masoveria i segona residència.

La masia de Can Candi està situada sota el turó de Can Candi i propera al límit del terme de Terrassa amb el de Matadepera. En el segle XII (el lloc) rebia el nom de mas Rubial. Es conserva l’estructura rectangular primitiva amb diverses dependències i afegits. L’edifici actual és bastant diferent de l’original pel que fa a obertures i ampliacions.
La capella de Sant Jaume / Marius Heres AMAT

La primera edificació moderna de la zona fou la capella de Sant Jaume del Pla del Bon Aire. Fou Salvador Carbonell qui va donar el terreny per edificar-hi una capella en memòria del seu fill, Josep, assassinat durant la Guerra Civil.
La primera pedra es va posar el 25 de juny de 1943 i la seva benedicció va anar a càrrec de mossèn Daniel Salvador, representant del bisbe de Barcelona,  el 28 de maig del 1944.
L'ermita de Sant Jaume 2012 / Joaquim Verdaguer
El 17 d’abril del 1956 s’inauguraven les obres d’eixamplament i la col·locació d’una campana, que va ser beneïda per  mossèn Jaume Crespí, rector de la Parròquia de Sant Pere. Foren padrins de la campana els germans Pere i Elvira Divorra i Reig. Aquell mateix any el bisbe de Barcelona creava una nova parròquia; La Santa Creu. A falta d’església parroquial, la capella de Sant Jaume fou escollida per aquesta funció, tot i que un any després la parròquia s’ubicaria en una nau industrial del carrer Bartomeu Amat.
La de Sant Jaume és un capella de construcció rectangular de 6 metres d’amplada per 14 de llargada amb una nau. L’altar principal està presidit per una talla de Sant Jaume. A les parets laterals hi ha dues absidioles; una dedicada ala mare de Déu del Carme i el Sant Crist i, altra, a Santa Cecília i Sant Antoni. L’entrada de l’esglesiola està protegida per un petit porxo.  Actualment s'hi celebren les misses  de diumenge   i, també, en ocasions moltes parelles hi celebren el seu casament.
Carrer de Jacint Badiella / Joaquim Verdaguer
Una altra edificació monumental fou l’hospital del Tòrax, inaugurat l’any 1952 i actualment transformat en Parc Audiovisual de Catalunya (vegeu en aquest blog “D' Hospital del Tòrax a platons de cinema”).
L’any 1960 s’inaugurava l’Alberg Infantil de la Caixa de Terrassa, amb la presència de l’alcalde de Terrassa, Josep Clapés, el bisbe auxiliar de Barcelona Narcís Jubany i el president de la Caixa de Terrassa, Josep Salvans a més d’altres autoritats locals i foranes. L’edifici està ubicat en una zona aturonada prop el km. 3’80 de la carretera de Terrassa a Talamanca.
L’any 1981 l’Alberg passà acollir l’Escola Universitària de Negocis de la Caixa de Terrassa.

A la carretera del Sanatori hi havia el  Centre d’Educació Especial Fàtima especialitzat en l’atenció d’alumnes amb deficiència mental o bé amb trastorns greus de personalitat. La finalitat educativa  bàsica del centre és potenciar al màxim les capacitats dels alumnes en els seus aspectes físics, afectius, de coneixements, etc. I poder millorar la seva qualitat de vida i normalitzar al màxim les situacions i activitats socials.
El Club Egara / Joaquim Verdaguer
L’any 1960 el club Egara tot celebrant les seves noces d’or, inaugurava les seves noves instal·lacions esportives situades al Pla del Bon Aire, prop la capella de Sant Jaume. Amb la urbanització del vial per accedir al club es va crear una petita urbanització amb un sol carrer, al qual se li assignà, l’any 1983, el nom de Jacint Badiella, el que fora un dels fundadors del Club Egara. És l' únic terrassenc  de qui  se li ha  posat, en vida, el seu nom a un carrer. Aviat es va edificar en el camí de Can Carbonell i, l’any 2008 arran la carretera es va fer una promoció d’habitatges que donà peu a la creació de quatre petits vials, als quals  se'ls assignà noms de pintors terrassencs contemporanis.

Fonts consultades:
Gerència d’Urbanisme. Catàleg d’edificis d’interès històric-artístic. Ajuntament de Terrassa 1981
CASTELL, J., PALOMARES, M. i TORRELLA, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet.Terrassa 1966
FERRAN, Doménec. Les Masies de Terrassa. Museu de Terrassa.1997

BALLBË, Miquel. Ermites i capelles de Terrassa, Matadepera i Viladecavalls. Terrassa 1988

3 comentaris:

  1. Ara que ja ho has corregit pots borrar els comentaris, R,Font

    ResponElimina
  2. L'any 1960 vaig fer la primera comunió a la Capella de Sant Jaume i l'any 1975 em vaig casar a l'Alberg Infantil. Els estius de la meva infantesa els vaig passar a l'autèntic Pla del Bon Aire. Fantàstics. M'ha agradat recordar vells temps

    ResponElimina