Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 23 de maig del 2012

La plaça Vella


 La vila de Terrassa neix a finals del s.XII,  entre el 1180 i el 1193. La espai davant del Castell-Palau es va transformà en la plaça de la vila (Platea o Forum, en llatí). En un principi era gairebé tres vegades més reduïda que la seva extensió actual. D’aleshores ençà la plaça ha canviat de fesomia quasi tantes vegades con de nom. En el segle XVI amb l’enderroc de les muralles de llevant i del hospital del Sant Esperit i el vell cementiri, es va engrandir la plaça. Més tard, l’enderroc de l’església de Sant Fruitós i bona part del nord li va donar més amplitud. A principis de l’any 1891 l’Ajuntament, davant la manca d’espai a la plaça Major per allotjar el mercat, va decidir quadrar-la. L’únic obstacle per fer-ho eren les Cases del castell que sobresortien de l’alienació de la resta de cases de la part nord de la plaça.

La plaça Major 1885 / Fons Ragon-AMT

De les reformes urbanístiques cal destacar, com les més notables d’aquest últims segles:la de 1925, emplenant la plaça de jardins i palmeres: la de l’any 1950 amb el nou enjardinament i la inauguració del monument a Alfons Sala; i per últim, la de 1995 amb la remodelació total de la plaça i la construcció del pàrquing soterrat.

Pel que fa al seu nom, el 1911 portava el de plaça Major, tal com havia heretat de l’etapa medieval; el 1920 passà a anomenar-se Plaça de la Constitució; després plaça de la República i Plaza de España en època franquista. Popularment no se l’esmenta com a Plaça Vella abans de 1908, any en què s’inaugurà el Mercat de la Independència al Raval de Montserrat. El nom de Plaça s’havia associat des d’antic al de mercat, atès que allí a la plaça Major s’hi celebrava. Amb el nou mercat cobert al Raval, el que s’havia fet des d’antic a la plaça passava a ser el mercat vell, de manera que la Plaça començarà a dir-se també Vella.

Mai oficialment la plaça havia portat el nom de Plaça Vella fins que l’any 1979, amb l’entrada dels ajuntaments democràtics, que es va canviar el nom de plaza de España, pel nom popular de Plaça Vella.

La plaça Vella 2012 / foto Joaquim Verdaguer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada