Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 5 de desembre del 2012

Visita a Terrassa de les Joventuts Hitlerianes


Després de la Guerra Civil, el nou Ajuntament de Terrassa, es caracteritzà per una absoluta dependència de la Falange Espanyola. Això es va traduir en un seguit d’exaltacions patriotes, divulgant la seva ideologia a través de la premsa, de conferències i concentracions i demostracions de força al carrer. Enmig d’un clima de coerció col·lectiva les mobilitzacions adquirien una transcendència enorme, siguin en desfilades paramilitars o en demostracions gimnàstiques al camp d’esports.

Espanya va viure el principi de la postguerra subjugada i regraciada per l’ajut prestat per Alemanya i Itàlia durant la Guerra Civil. L’any 1942 Alemanya estava en guerra i Espanya es mantenia neutral. Això no espatllà aquesta manifesta amistat hispano-alemanya. El juny d’aquest any, una delegació de les Joventuts Hitlerianes visitava Barcelona. Aprofitant l’avinentesa es va programar una visita d’aquesta agrupació per celebrar un partit d’hoquei femení entre l’equip del Bund Deutscher Mädel (Joventuts Hitlerianes) i el del Frente de Juventudes de Terrassa.


Desfilada de les Joventuts Hitlerianes / Carles Duran-AMAT
La Falange i la seva Secció Femenina es van mobilitzar per oferir una bona imatge, rebuda i estada de la delegació convidada. El diari local Tarrasa informava el dia abans  sobre aquesta visita i en primera plana “ordenava” a totes les camarades de la secció femenina així com afiliats al moviment que es presentessin l’endemà “impecablemente uniformados”.
Arribada de Pilar Primo de Rivera / Carles Duran-AMAT

El dia 7 de juny, els carrers principals de la ciutat estaven engalanats amb banderes i gallardets nacionals, de la Falange, Tradicionalistes i de la Creu Gamada. Tal com diu el diari Tarrasafueron recibidos per la delegada local de la Sección Femenina i dos centurias de Flechas de ambos sexos y banda de cornetas y tambores”.  En l’Ajuntament tingué lloc una recepció a càrrec de l’alcalde Joaquim Amat amb la presència de la delegada nacional de la Sección Femenina Española, Pilar Primo de Rivera que va tancar l’acte.
Prolegòmens del patit / Carles Duran- AMAT
 La comitiva es traslladà al camp vell del CD Terrassa on es va disputar un partit amistós entre les dues formacions, el qual el va guanyar l’equip local per 2 a 0. El partit va ser presenciat per la delegada nacional de la Sección Femenina Pilar Primo de Rivera, el cònsul general d'Alemanya Dr. Jaeger, el cònsul i vice-cònsul d'Itàlia senyors Camerati i Deminarti i altres personalitats d’aquests països. També hi assistí el governador civil Antonio Correa.
S’ha de dir que l’equip local, fet a corre-cuita, estava format per jugadores del CD Terrassa-hoquei, ja que el Frente de Juventudes no tenia equip.
Observant el partit / Carles Duran-AMAT
Acabat el partit, els visitants foren obsequiats amb un àpat a la Casa Sindical (Casa del Poble). A la tarda després d’unes visites a Ràdio Terrassa i l’Escola de la Llar, el grup d’alemanys i autoritats retornaren a la Ciutat Condal.

La curiositat d’aquesta visita va ser el reportatge fotogràfic de Carles Duran que ens deixà de la diada, i el testimoniatge inèdit  de les banderes de la Creu Gamada repartides per la ciutat.

Fonts consultades

Tarrasa. 6 juny 1942
Tarrasa, 9 juny 1942
CASTELL, J., PALOMARES, M. i TORRELLA, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet.  Terrassa 1966
RAGON, Baltasar. Terrassa 1939 – 1950. Inèdit
CARDELLACH, Teresa; SOLER, Joan; VERDAGUER, Joaquim; FRANCISCO, Alicia. Terrassa, 1939-1968. L’ull de Carles Duran. Ajuntament de Terrassa. 2007

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada