L’any 1756 va esclatar la Guerra dels Set Anys. Era una lluita entre Gran Bretanya i França per la supremacia colonial d’Amèrìca del Nord. Aquest conflicte va derivar en un guerra europea entre la Gran Bretanya amb els seus aliats Prússia contra França i Àustria, al que s’hi afegirien també Rússia i Suècia.
El rei Carles III |
Espanya s’havia mantingut al marge, però al pujà al tron Carles III l’any 1759, aquest signà el Pacte de Família entre Espanya i França. Això no va agradar a Anglaterra que va declarar, l’any 1762, també, la guerra a Espanya.
El rei Carles III va demanar ajut a Portugal, el ministre lusità va excusar-se dient que tenia un antic pacte d’amistat que els unien amb els anglesos. El rei Carles indignat va retirar l’ambaixada de Lisboa i els declarà la guerra.
Portugal va demanar ajut a Anglaterra la qual va enviar-li deu mil homes que, de moment, s’instal·laren a Abramante. Les tropes espanyoles van atacar Portugal apoderant-se de vàries places, però van haver de retirar-se per les pluges de la tardor.
El rei per tal de portar a terme la guerra va demanar l’ajut econòmic i logístic als pobles de Castella, Aragó i Catalunya. Aquests, segons la seva importància oferien més o menys, el què podien per sortir del pas. A més de tropa feia falta transport per la intendència. I això va ser el que va oferir el poble de Sant Pere de Terrassa; un carro i tres mules.
El 2 de novembre 1762 es reunia el Consell de la Universitat Forana de Terrassa per aprovar l’acord següent:
«Els regidors de la Universitat forana de Tarrassa baix firmats, en attenció que Francisco Salas y Vives pages de la Parrochia de Sant Julia de Altura, terme de la part forana de Tarrassa, ab son carro ab tres mules està destinat per anar a transportar los pertretxos de guerra per los seveys del Rey (q. Deu guart) en la campanya de Portuga, attenent les contingencies y perill que hi hà en una campanya y poden esdevenir en un camí tan llarch de mes de 200 llegues exposantse a perdre dit carro y mules: convenen y prometen a dit Salas y Viver, donarli y pagarli en lloch y compensació de la contingencia en que se exposa de perdre a las mulas ó alguna de elles; la quantitat de 75 lliuras barcelonesas, a més de lo extipendi diari que lo Rey dona per cada carro y mulas pagadoras de diners de la bonificació que la Magestat ha fet a dita Universitat forana per rahó del valiment del trenté dels anys 1741-42, 43 y 44. Y perque conste fem la present en Tarrassa 2 novembre 1762, Josep Carbonell y companys».
Per tant, es pot afirmar que el poble de Sant Pere va participar a la Guerra de Portugal, això sí: amb un carro, tres mules i un santperenc..
La Guerra dels Set anys va acabar nefastament per Espanya el 1762, només amb un any d'intervenció. A pesar de totes les incubències negatives de la guerra, amb el tractat de pau d'Habersturgurg celebrat a Àustria, Espanya va poder recuperar les moltes possessions colonials que els hi havien estat arrabassades pels anglesos en guerres anteriors, a excepció de la illa de Menorca, que va continuar en poder dels britànics.
Fonts consultades
ACVOC/AHT, Ajuntament de Terrassa, Documents històrics, núm. 869, 1762.
RAGON, Baltasar. Sant Pere de Terrassa a la guerra de Portugal. Butlleti del Centre Excursionista La Llanterna, núm. 10. desembre-gener 1927. p. 90-94
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada