Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 29 de gener del 2014

El Magatzem Farnés – Arxiu Tobella



El conegut  Magatzem Farnés, actual seu de l’Arxiu Tobella, portava el nom de l’últim estadant, Pau Farnés, propietari de la fàbrica Farnés, SA,  tot i que, de bon començament, fou  conegut com el Magatzem de Joaquim Alegre.

Aquest industrial terrassenc, Joaquim Alegre, va promoure la construcció d’un magatzem tèxtil, situat a la placeta de Saragossa, en plena ruta dels viatjants que baixaven de l’estació del Nord. Va fer l’encàrrec de la seva construcció a l’arquitecte Lluís Muncunill, l’any 1904,  que va dissenyar un magatzem d’estil gaudinià.
A dreta, Magatzem Aymerich,Amat i Jover. 1914/Fons Ragon-AMAT
Aquest magatzem modernista és un edifici de planta baixa i dos pisos. La façana simètrica té un sentit ascensional provocat per la successió de les tres obertures parabòliques. Les obertures de la planta baixa – porta d’entrada i finestra – presenta uns relleus de pedra arenisca buixardada. La primera planta té balconada de ferro i perfils motllurats de ciment als arcs. La superior presenta el mateix esquema, però amb dos balcons. Coronament mitjançant una cornisa que va seguint els gablets. En el seu interior destaquen  els treballs de serralleria de Pau Bros i els de fusteria de Pere Sabater, col·laboradors habituals de Muncunill.



Malgrat que el promotor de l’edifici fou Joaquim Alegre, el primer llogater va ser la raó social Aymerich, Amat i Jover, que hi instal·là el seu magatzem. En els anys vint l’edifici passà a ser propietat de Pau Farnés què, igualment, l’adaptà com a magatzem i despatx.

L’any 1972 l’empresa va fer fallida i l’edifici va passar a mans d’una immobiliària de Barcelona amb  la intenció d’enderrocar-lo per fer-hi habitatges i despatxos.

En aquells any setanta es va despertar la sensibilitat terrassenca pel seu patrimoni. Així és van salvar edificis emblemàtics com la fàbrica Aymerich, Amat i Jover o el Gran Casino. Altres no es van poder salvar a temps de la pileta, com el Grup Escolar Torrella o el Centre Mèdic.
Campanya "Salvem el magatzem Farnés/Dibuix Pilarin Bayes
Després d'una intensa campanya de reivindicació ciutadana per salvar l’edifici del Magatzem Farnés, l’any 1977 fou adquirit per Manuel Tobella i Marcet, per destinar-lo a arxiu fotogràfic. Un any després es creava la Fundació Arxiu Tobella, que passava ser propietària de l’edifici.
Manuel Tobella

En un principi l’Arxiu Tobella estava ubicat en una casa del carrer d’Antoni Torrella (cala Pepeta). Va començar com una col·lecció particular de Manuel Tobella Marcet, qui va començar a interessar-se pels diversos fons fotogràfics de la ciutat, en un intent d’arxivar-los i catalogar-los com a patrimoni de tots els terrassencs.

La gènesi inicial de la creació de l'Arxiu fou una carta apareguda a la premsa local. Així ho explica Manuel Tobella: “L’antecedent de l'actual arxiu fotogràfic‚ és la col·lecció particular de fotografies i postals antigues sobre el centre de Terrassa, que jo mateix vaig 
començar a recopilar arrel d'una carta apareguda al diari "Tarrasa Información" el 26 de juny de 1971. La carta feia referència a les disquisicions creades a Terrassa pel projecte d'ampliació del carrer de la Font Vella, i l'autor les comparava amb les que van donar-se en temps del seu avi 
Manuel Tobella es fa càrrec de l'edifici/Arxiu Tobella

quan es projectava ampliar el carrer Major. Jo vaig pensar: Llàstima que no ho il·lustri amb una fotografia de l'abans i el després del carrer Major!-, i amb la creença que una imatge val més que 1.000 paraules, vaig somniar de poder disposar d'unes fotografies de l'antic carrer Major.
La col·lecció va començar pel carrer Major, va engrandir-se ràpidament amb fotografies antigues de tot el centre de la ciutat, i de mica en mica de tot Terrassa i els seus ciutadans. L'important volum que va adquirir aquella primera col·lecció particular va fer-me replantejar la finalitat d'aquella tasca recol·lectora, que pensava que algun dia es convertiria en arxiu i seria accessible a la ciutat. De fet, aquesta intenció de fer-la accessible a la ciutat hi és present ja de bon principi: pel desembre de 1972 vaig muntar una exposició a la llibreria Atenea amb 107 fotografies de la Plaça Vella, i ja venia gent a consultar la col·lecció que llavors era en un local del carrer 
                                                     Torrella”.
Inauguració de l'Exposició Terrassa 100 anys/Miquel Mundet-Diario Terrassa
Com a Fundació Arxiu Tobella-Terrassa els seus estatuts i carta fundacional foren aprovats davant notari el 29 de març de 1978, i reconeguts per ordre del Ministeri de Cultura de 14 d'abril de 1980.
Manuel Tobella rep la Creu de Sant Jordi/Generalitat de Catalunya
Com arxiu privat de projecció pública disposa d’un fons fotogràfic d’imatges antigues i modernes amb un volum aproximat de  400.000 negatius, que reflecteixen la realitat local entre 1875 i els nostres dies. També compta amb un biblioteca amb 4.000 volums i hemeroteca de temes i autors terrassencs i 384 volums de diaris locals. Destaquen algunes revistes i altres llegats particulars. També disposa de la secció de documentació; cartes, tríptics, anuncis, presentacions... fruit de donacions ciutadanes. En l’apartat de publicacions; anualment s’edità el Llibre de l’Any i altres publicacions especifiques.

L’Arxiu disposa d’una sala d’ exposicions on s’exposen mostres d’art  iimatges de la pròpia fundació.
L'Arxiu Tobella/Joaquim Verdaguer

Fonts consultades:

WEB de l’Arxiu Tobella

Gerència d’Urbanisme. Catàleg d’edificis d’interès històric-artístic. Ajuntament de Terrassa. 1981. Gerència d’Urbanisme. Terrassa 1981

VERDAGUER, Joaquim; SALUDES, Montse.  Fundació Arxiu Tobella- Terrassa. Arxiu Tobella. Terrassa 1999. Inédit

BOIX, Josep. El Magatzem Farnés. Diario Terrassa. F.S., 9 gener 1988, p. 6

BOIX, Josep. Cumpleaños de un edificio dedicado a la indústria i al Arte. Diari de Terrassa, 18 nov. 2004. p. 26

TOBELLA, Manuel. Reivindicació del Magatzem Farnés. Arxiu Tobella. Terrassa, 1977

OLLER, Joan Manel. Salvarem el Magatzem Farnés. Diario Terrassa. Magazine. 19 nov. 1994, p. 5

OLLER, Joan Manel. L’Arxiu Tobella celebra sus primeros años.  Diario Terrassa. 26 juny 1996, p. 10

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada