Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dilluns, 28 de maig del 2012

Casernes i campaments militars


Terrassa tot i allotjar destacaments en diverses ocasions, no ha estat mai plaça militar llevat de dues dècades de la meitat d'aquest segle, que s'hi va estatjar un campament on ara hi ha els grups Sant Llorenç. Però, els estaments militars han intentat varies vegades instal·lar-hi una guarnició permanent, cosa que no s'ha arribat mai a portar a terme, si més no, generaren diferents projectes d'ubicació.

El primer d'ell es de l'any 1920 quant l'Ajuntament comprà als propietaris del masia de can Gorgs, 88.000 m2 de terreny situats a la esquerra de la carretera de Castellar tot passada la via del tren i, 6.000 m2 a la dreta davant per davant de l'altre parcel·la.
En el solar gran s'hi volia instal·lar una caserna d'artilleria i a la petita, els pavellons de caps i oficials.
El no portar-se a terme el projecte, l'any 1941, l'Ajuntament decidí partir la parcel·la gran, la de l'esquerra, per la meitat amb un carrer que més tard s’anomenarà de Josep Tapiolas. El sector sud d'aquesta divisió corresponent a 43.000 m2, s'acorda subhastar-la perquè a la mateixa s'aixeques un gran edifici industrial que seria l'Electra i més tard l'AEG.
L'altre parcel·la de part nord fou cedida a l'Obra Sindical del Hogar que l'any 1952 aixecar el grup Egara.
La parcel·la de davant a l'altre banda de la carretera en un principi es volia construir una zona esportiva començant  amb la construcció d’un camp d'hoquei que se'l va emportar les riuades del 1962. Actualment hi ha l’Institut Blanxart.

L'idea de la implantació d'una caserna no es va abandonar, es per això que  el 1948 els estament militars tornen a rondar per Terrassa buscant terrenys adients per instal·lar-hi la caserna del Batalló CCC núm. 1. Després de desestimar terrenys situats a can Jofresa, ca n'Anglada i can Colomer, es van decidir per un terreny, que prèviament l'Ajuntament havia comprat als propietaris de can Motllor, que abraçava el que ocupen actualment els grups Sant Llorenç. Els militars es quedaven amb 50.000 m2 per instal·lar-hi la caserna que tindria uns 10 edificis entre pavellons d'oficials, tropa i garatges i, també, un camp d'esports.
El projecte d'aquesta segona caserna tampoc es va portar a bon fi i el terreny que es tenia predisposat junt amb la resta total de solar es destinaren per l'Obra Sindical del 'Hogar, a la construcció de pisos de grup Sant Llorenç.

El campament militar / Fons Ragon-AMAT

Si més no, com s’ha dit al principi, durant les dècades dels anys 40 i 50, on hi ha el gratacels del grup Sant Llorenç, s’ubicà un campament militar destinat a hostejar un destacament de cavalleria. Les quadres pel cavalls estaven ubicades en el carrer de Wagner cantonada amb el carrer Colom, en el lloc que ocupa actualment la Residència d’Estudiants “Francesc Giralt, al costat de l’escola d’enginyers.

Un jurament de bandera al campament / Fons Ragon-AMAT
L’any 1958 la ciutat va homenatjar a l’exèrcit amb una solem-ne acte del jurament a la bandera dels reclutes del destacament, celebrat davant el monument als Caiguts.
També soldats a cavall abillats de patges participaven en les cavalcades dels Reis d’Orient

2 comentaris:

  1. Antes estaban al lado de la AEG Las casas del grupo Egara. Si alguien se acuerda que lo publique nosotros estábamos en una casa de payés y les guardábamos los cerdos. la dirección de la casa era. Camp del Romani Nº 14

    ResponElimina
  2. Era al final del carrer de Bartrina

    ResponElimina