Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 16 de maig del 2012

Diada de Sant Jordi i la Festa del Llibre

Diada de Sant Jordi, anys 20 / Foto AMAT
La Diada de Sant Jordi és una de les festes més populars i celebrades a Catalunya, és el patró del Principat i coincideix amb la Festa del Llibre, ja que es commemora la data de la mort de Miguel de Cervantes i la de William Shakesperare, el 23 d'abril de 1616.

A Catalunya, la devoció a Sant Jordi arrelà a l'època medieval quan, envoltat de llegendes, era el sant protector dels catalans a les lluites contra els sarraïns.
Tot i que ja es celebrava a Catalunya des del segle XV, en el XVII el papa Climent IX, atès que el sant era patró de Catalunya, decretà que la diada de Sant Jordi fos festa a Catalunya.

L'any 1651 coincidint amb l'estada del Govern i Parlament de Catalunya a Terrassa amb motiu de la guerra dels segadors i de la pesta, es va celebrar, amb gran solemnitat, la festa del patró de Catalunya al Castell-Palau.

La celebració de la festa va decaure amb el pas del temps. No és fins al segle XIX durant la Renaixença, amb l'esclat del Romanticisme i la divulgació de llegendes del sant, que va arrelar com una festa patriòtica.

Durant el primer terç del segle XX la festa es va popularitzar. L'acte més tradicional va esdevenir la missa solemne que es celebrava a l'església de Sant Pere i la ballada de sardanes al jardins de les esglésies o a l'actual plaça del Rector Homs, on també es procedia a regalar a les xicotes una rosa o pomell de farigola beneïda. A la tarda es celebraven diversos actes: concerts, conferències de caire patriòtic i sardanes al raval de Montserrat.

L'any 1923 la Cambra Oficial  del Llibre de Barcelona endegà una iniciativa que arrelaria aviat a tot Catalunya: la Diada del llibre. Les llibreries sortien al carrer instal·lant la paradeta de llibres amb un descompte del 10% en les vendes. Durant la Dictadura del general Primo de Rivera minvà el caire nacionalista de la festa, absolutament prohibit durant la del general Franco, tot i que es van continuar celebrant les ballades de sardanes. Ben al contrari, durant la República es va magnificar la festa patriòtica deixant de banda el culte a Sant Jordi i els actes religiosos dedicats al sant.

Durant el Franquisme la festa del llibre va predominar sobre la festa del sant. Els anys 40 els llibreters feien el 10% de descompte per+o no sortien amb paradetes al carrer. Els que si que ho feien eren el falangistes amb llibres de la seva ictiologia. Per contrarestar-ho els d’Acció Catòlica treien la seva amb llibres de temàtica religiosa.
Parada de llibres de la Sección Femenina / Cales Duran-AMAT
Stand de llibres d'Acció Catòlica / Dolors Verdaguer-Arxiu Tobella

Una de les iniciatives més esperades era l’edició del llibre que cada any presentava el patronat de la Fundació Soler i Palet, principalment editant treballs d'en Salvador Cardús, entre d’altres. La revifalla nacionalista dels anys 60 i l'empenta d'Òmnium Cultural i la llibreria l’Àmfora amb el llibre en català va retornar, poc a poc, la  festa de Sant Jordi com a patró de Catalunya.

Llibreria Verdaguer - Dia del LLibre/ proc. Carme Verdaguer

Actualment per aquesta diada la ciutat gaudeix, dins l’ambient primaveral, d'aquestes tradicions a les quals s'ha d’afegir la participació de la cultura popular amb la participació dels castellers; uns dies abans l’Òmnium Cultural organitza l'acte de presentació dels llibres d'autors terrassencs editats durant l'any anterior a la celebració de Sant Jordi. 
Diada del llibre a la plaça Vella / Badia-Casanova-AMAT
També la Biblioteca Central organitza diverses activitats relacionades amb el llibre. Però les activitats que gaudeixen de més popularitat són les parades de venda de llibres i roses arreu de la ciutat,  principalment a la plaça Vella, que durant tot el dia bull de gran animació amb gent remenant, tafanejant o comprant llibres o roses. També podem trobar autors signant els seus treballs. A més, a la tarda, es pot gaudir de la tradicional exhibició castellera de la diada amb la participació de les dues colles terrassenques: els Minyons i els Castellers de Terrassa.
Roses per la Diada de Sant Jordi / Badia-Casanova-AMAT
.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada