Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 23 de maig del 2012

Sant Llorenç del Munt i els terrassencs


 Sant Llorenç de Munt, monti altiorem supra Tarraciam o muntanya més alta sobre Terrassa, ha atret sempre l’afany excursionista dels terrassencs i de tots els vallesans. Qualsevol diumenge es pot observar el rierol de muntanyencs de camí cap a la Mola o cap a d'altres indrets de la parc natural de Sant Llorenç del Munt. El propi parc natural és escenari en l'actualitat de diversos esdeveniments i celebracions que apleguen un bon nombre de terrassencs que volen participar en actes pròpiament ciutadans o que es sumen a iniciatives col·lectives juntament amb d'altres amants de la muntanya.
Però aquesta predilecció i aquestes activitats no vénen d'ara, si no que vénen de ben lluny. La muntanya ha estat testimoni de commemoracions extraordinàries com la Festa de la Pau. L'any 1917  es va col·locar la primera pedra d'un projecte que pretenia construir al cim de la muntanya una monumental creu que simbolitzés la pau al món. Així mateix, durant el solemne pontifical de l'any 1964 i presidit pel bisbe auxiliar Maties Solà es celebrava allà dalt el novè centenari de la consagració de l'església de Sant Llorenç del Munt. De la mateixa manera, el dia 20 de juny de 1965 prop de dues-centes persones s’aplegaren dalt del turó del Montcau per inaugurar la taula d’orientació bastida pel Centre Excursionista en aquell indret, i que encara perdura. La taula va ésser erigida com un homenatge a totes aquelles persones que, durant els anys trenta, van treballar en la confecció de la Guia Monogràfica de Sant Llorenç del Munt editada per la mateixa entitat. El 19 de maig de 1961 es celebrava a coll d’Eres un acte en record del primer Aplec de Sant Llorenç, que tingué lloc l’any 1904 i en el qual fou present el poeta Joan Maragall. En aquest acte, el de 1961, es va descobrir un monòlit erigit en record del pas de Maragall per Sant Llorenç.
Monument a Maragall / Foto Francesc Miralles

Els aplecs han sovintejat en la connexió dels terrassencs amb altres amics de la muntanya: l’aplec de Can Poble ha estat el més habitual. La Mola també ha estat el marc de diverses mostres cultural com un concert de jazz o les concentracions de castellers o geganters. Dins d'aquest esbós de moviment i de gernació terrassenca a Sant Llorenç no podem pas oblidar l’esport, com ara les marxes de regularitat organitzades pel Frente de Juventudes els anys seixanta, la pujada a la Mola organitzada pel Club Muntanyenc, el Trial de Sant Llorenç, la pujada de marxa a la Mata o les proves ciclistes de pujada a l’Obac i la Mata. En tot cas i com que la Generalitat de Catalunya va decretar la prohibició de realitzar competicions en l'interior dels parcs naturals, gairebé totes les proves esportives han anat desapareixent de Sant Llorenç.
D'altra banda, des de l’any 1992 es va consolidàt una programació cultural original i diversa en el marc del cicle “Viu al Parc” que es celebra d’abril a juliol i que organitza la Diputació de Barcelona conjuntament amb els ajuntaments que tenen competències al parc. Diversitat d’actes formen aquesta iniciativa: concurs d’aquarel·les a la Mola, Festa Major del parc a l’Obac, tot sumant-hi les activitats que es realitzen a les diverses poblacions vinculades amb el parc. Tot aquest reguitzell d'activitats tenen la finalitat de difondre el ric patrimoni cultural, original i natural del massís, donant resposta a les inquietuds culturals que es generen al seu entorn. També l’Ajuntament de Terrassa per mitjà de la seva Oficina de Turisme organitzava l’oferta de la Ruta dels Bandolers per la serra de l’Obac.
En l'actualitat, un dels actes més puntuals, regulars i tradicionals que es celebren dalt la Mola i en el qual hi participen terrassencs és la Festa de Sant Llorenç, el dia 10 del calorós mes d'agost. L'acte s'inicia amb la celebració d'una missa, per després procedir al pas d’una processó amb el sant a redós del monestir, cantant els seus goigs. L’any 2005 per primera vegada l’acte va estar precedit pel bisbe de Terrassa Àngel Saiz Meneses. Un altre dels actes que es celebren és la munió d’excursionistes que assisteixen anualment a la Missa del Gall.
La Festa de Sant LLorenç / Foto Rafal Aróztegui








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada