Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 7 de novembre del 2012

Església Evangèlica Baptista “Ebenecer” / Església Evangèlica Unida de Terrassa


 
Dins del barri de Ca n’Aurell, en creixement i suposadament catòlic, depenent de l’allunyada parròquia de Sant Pere, l’any 1924 es constituïa la primera Església Baptista a Terrassa, en un local del carrer Antoninus Pius. Aquell mateix any es batejaren 30 catecúmens. Un any després, el 15 d’octubre de 1925 s’inaugurava un nou temple al carrer Galvani.
L’ànima i pastor de tota aquesta trajectòria fou Samuel Vila, primer pastor de la comunitat. Home inquiet, actiu, intel·ligent i autor de nombroses obres de divulgació evangèlica.
Membres de l'església protestant. anys 30 / EEUT

La comunitat va subsistir i fins i tot va créixer en plena dictadura de Primo de Rivera, tot i tenir en contra l’hostilitat de l’església catòlica i de les autoritats civils. L’any 1927 comptava amb un centenar de membres.
Amb l’esdeveniment de la República l’any 1931 i la llibertat de culte, la comunitat evangèlica va poder respirar i va desenvolupar un ràpid creixement, posant en marxa  els punts de missió de Manresa i Vilafranca que es constituïren després en esglésies independents. L’any 1936 comença la Guerra Civil, en un principi es va tancar el culte confessional en general, tot i que en pocs mesos l’església Ebenecer van poder tornar a obrir.
Amb l’entrada dels franquistes, es  prohibia definitivament el culte fins l’any 1945. Un cop acabada la Segona Guerra Mundial i l’evident conveniència d’obertura del govern de Madrid, el evangelics pogueren tornar a exercir amb certa llibertat vigilada fins que el 1977 es decretava de nou la llibertat de culte.
Església Ebenecer al carrer de Galvani (EEUT

L’any 1950 Samuel Vila formava la Missió Cristiana Espanyola l’Església de Terrassa, separant-se de la Unió Evangélista Baptista Espanyola. El 1955, durant un any, Samuel Vila es traslladà al Estats Units, deixant com a pastor de l’església Ebenecer a Daniel Campderrós. De retorn, Samuel Vila i el nou pastor exerciren conjuntament la direcció, fins que deixà definitivament la comunitat terrassenca per dedicar-se a la Missió Cristiana Evangèlica.
L’any 1956 Samuel Vila fundava l’església “Bethel” a l’avinguda de Barcelona al barri de Ca n’Aglada, en un petit i modest local. Deixà a la direcció i com a primer pastor a Rogelio Garrido. Aviat el local va fer-se petit i, el 24 de juliol de 1960, s’inaugurava un nou temple, que aviat va ser clausurat per ordre governativa, al·legant la manca de permís. Davant aquest impediment el culte es desenvolupà en cases particulars. El 1964 era reconeguda l’església com una associació confessional.
Un altre missió l’Església Evangèlica Baptista “La Nativitat” es va constituir el 25 de desembre de 1965, d’on li ve el nom de “Nativitat”. La seva primera casa de culte fou al carrer d’Avinyó, per passar, el 1968, a ocupar-ne un altre al carrer del Doctor Cabanes. El seu primer pastor fou Josep Borràs.

L’any 1968, i també el 1969, va succeir un fet insòlit: el Pessebre d’Ègara, que es representava en el marc de les esglésies de Sant Pere, aquell any es va organitzar conjuntament el Casal de Sant Pere amb l’església protestant, donat que aquell era l’Any Internacional dels Drets Humans i es va creure que era una bona manera d’acostar ambdues confessions cristianes, malgrat les reticències d’alguns sectors de l’església catòlica que no veien amb bons ulls aquesta col·laboració, tot i que al programa de mà hi havia escrits dels rectors de les esglésies de les parròquies terrassenques i dels pastors de les evangèliques recolzant la iniciativa.

Davant l’església Ebenecer la direcció pastoral després de Daniel Campderrós l’exerciren Eduardo Soto (1967-1968), Juan Juan Lacuè (1970-1971), Miquel Linares (1971-1973). El 1974 tornava a agafar la direcció pastoral Juan Juan Lacué.

L’any 1972 un grup de membres deixaren de formar part de la comunitat, fundant una nova església Evangèlica al carrer d’Antoninus Pius.

L’any 1975, la comunitat celebrava el 50è aniversari de la fundació del temple del carrer de Galvani. En l’acte es van congregar tots els supervivents de la primera època

Samuel Vila, que a Terrassa se’l coneixia com el “bisbe evangèlic”, moria l’any 1992. L’Ajuntament de Terrassa, l’any 2007, li va concedir el títol de Fill Predilecte.
Edifici de l'església Unida de Terrassa / EEUT

A principis del segle XXI es creava l’Església Evangèlica Unida de Terrassa formada per la unió de tres esglésies evangèliques de la ciutat; Ebenezer, Iglesia de Cristo i bona part de membres de l’església de Betania, per tirar endavant uns objectius comuns. El dia 19 d’abril 2009 els protestants fan una festa de comiat del temple del carrer de Galvani.
El 3 de juliol del 2010 s’inaugura el nou temple de l’Església Evangèlica Unida a l’avinguda de Béjar, 299. Es un edifici singular de 2.500 m²., sobri i neutre amb poca simbologia ni exterior ni interior. El disseny arquitectònic va anar a càrrec de l’equip de Carlos i Lucia Ferreter.
Acte de la inauguració amb la presència de Jimmy Carter / EEU
Eren presents en la inauguració Jimmy Carter, expresident del Estats Units i premi Nobel de la Pau i la seva dona Rosalynn, Josep-Lluís Carod-Rovira com a vicepresident de la Generalitat de Catalunya, l’alcalde de Terrassa, Pere Navarro i Andreu Dionís, pastor de la Unida. Tots junts, desprès dels parlaments van descobrir una placa commemorativa.

Fonts consultades:
TRENCHS, Marian. Terrassa 1877-1977: Cent anys de vida religiosa. Terrassa: Caixa d'Estalvis de Terrassa. 1977.
Web Consell Evangèlic de Catalunya. Esglésies Evangèliques de Catalunya. Terrassa
Web de la Església Evangèlica Unida de Terrassa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada