El patge Xiu Xiu |
Cada any, el 26 de desembre, diada de Sant Esteve, arriba a Terrassa el patge Xiu-xiu, ambaixador del Reis d'Orient i emissari del rei Gaspar. Des de la seva creació l'any 1951 ha esdevingut un personatge tradicional dins la cultura popular terrassenca. El seu pas repartint màgia i fantasia, envoltat de l'aroma de l'encens, les torxes i el toc de les trompetes s'ha fet característic i esperat pels infants que s'atansen per donar la seves cartes per als Reis. El llibre Guia de festes tradicionals de Catalunya de Joan Amades en fa esment: «Desembre.
El primer patge Xiu Xiu / Fons Ragon-AMAT |
Dia 27. Terrassa. Comença a voltar pels carrers un personatge anomenat Xiu-xiu, vestit de patge i muntat a cavall. És un emissari dels Reis encarregat d'esbrinar la conducta dels infants per tal d'informar-ne els seus senyors. El patge Xiu-xiu, al vespre, explica a través de la ràdio el resultat de les seves investigacions amb inexplicable sorpresa dels menuts. El costum, encara que és de recent introducció, el referim perquè no té precedents.»
La seva creació es deu a Joaquim Puigbò i Mayol, amb l'estimable ajut d'Ermenter Cima, que durant molts anys donà la veu al patge en les seves retransmissions radiofòniques, i de Joan Cardellach i Cadafalch, que tingué cura de la imatge del patge revestint-lo d'exotisme oriental.
El patge Xiu Xiu / foto El Social |
El dia 27 de desembre del 1951 sortia per primera vegada el patge muntat a cavall amb unes cistelles per dipositar la correspondència que li lliuraven els menuts. Sostenia a la mà esquerra una pica amb una banderola amb el nom de Xiu-xiu. L'acompanyava un palafrener i un portateies. El primer Xiu-xiu el va representar Ramon Ariño i Palau.
El patge Xiu-xiu fa estada a Terrassa fins la vigília de Reis, recollint les cartes dels nens als diferents barris, entitats i centres cívics. Una de les tasques més característiques eren les emissions radiofòniques de patge, en què la veu recollida i aconselladora de l'Ermenter Cima deixava bocabadats els petits quan sentien el seu nom i la relació d’un grapat d’entremaliadures que havien fet durant l'any.
L'arribada de Hassin Jazzabel (aquest és el nom del patge Xiu-xiu), ha anat variant al llarg dels anys; primerament va arribar a cavall, després en cotxe descapotable, més tard en helicòpter, al pati de l'Escola Pia, i en carruatge. La vigília de Reis encapçala la cavalcada reial guiant-los pels carrers de Terrassa.
El Patge Xiu Xiu anunciant l'arribada dels Reis |
L'any 1975 amb motiu de del 25è aniversari de la seva creació es va retre un homenatge als seus mantenidors, Joaquim Puigbò i Ermenter Cima, propulsor i intèrpret, respectivament. La seva tasca també es va veure premiada amb l'atorgament l'any 1984 del guardó de Terrassenc de l'Any al patge Xiu-xiu, personalitzada en els seus creadors.
Homenatge als creador del patge Xiu Xiu / CSC |
A finals de l'any 2000 i principis del següent s'endeguen diversos actes en commemoració del 50è aniversari del patge: l’edició del conte En Marc, la Marina i en Feliu i el nostre patge Xiu-xiu; el descobriment d'una placa commemorativa de l'efemèride; una exposició de fotografies retrospectives de les visites del patge; el certamen Premi de contes per al Xiu-xiu i la presentació de la figura del Xiu-xiu per al pessebre, i una altra feta de cartó pedra. També, l'any 1992, s'havia editat el llibre El Xiu-xiu patrocinant per El 9 Nou, el Social i l'Ajuntament.
Fonts Consultades
Amades, Joan. Costumari Català. Barcelona: Salvat edicions, 1950.
Puigbó, Joaquim. «El Xiu-Xiu». El 9 Nou. Terrassa 1992
Tarrasa Información 1953-1977
El Xiu-xiu patrocinant per El 9 Nou, el Social i l'Ajuntament. 1992
VERDAGUER, Joaquim. El Social 1878-2003. Centre Social Catòlic. Terrassa 2003.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada