Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 15 de maig del 2013

Agrupació Folklòrica Amunt i Crits


Les arrels de la llarga trajectòria de la colla Amunt i Crits les hem de cercar l’any 1948, quan un grup d’amics, que setmanalment assistien a les ballades de sardanes, van sentir el neguit de formar una colla sardanista per gaudir dels concursos que se celebraven arreu del Principat. Els dansaires fundadors foren: Josep Desquens, Antoni Fernández, Alfons Pedrazo, Miquel Piñol, Emili Planas, Joana Bayona, M. Rosa Broto, Nuri Moiset, Nuri Royes i M. Teresa Sarrau. El primer president fou Antoni Planas. La presentació oficial de la colla Amunt i Crits fou el 2 de maig del 1949 i la primera actuació va ser en un concurs al barri d’Horta de Barcelona.
A. F. de la Sagrada Família/Foto Amunt i Crits
Com que no tenien un local adient per assajar, la colla va utilitzar els patis de l’Escola de Música, de la Societat Coral Els Amics i domicilis particulars. L’any següent van trobar un aixopluc estable al Centre Parroquial de la Sagrada Família, al casal del carrer d’Infant Martí.
La colla es va consolidar aquell mateix any 1949, quan va aconseguir sorprenentment la primera posició del campionat de Catalunya de la província de Barcelona i també quan va organitzar el primer Campionat Regional. El 22 de maig la colla va celebrar la benedicció del seu estendard, acte en què oficiaren com a padrins Jaume Cos i Margarida Vallhonrat.
La nova vinculació amb el Centre Parroquial portaria la colla a crear una entitat, a la qual anomenaren Agrupació Folklòrica de la Sagrada Família, en què tindrien cabuda noves colles sardanistes i l’Esbart Rodamilans (que més endavant passaria a ser l’Esbart Amunt i Crits).
Fruit de l’estabilitat de l’entitat van sorgir noves colles: Petits Amunt i Crits, el 1953; Cor Juvenils, el 1957; Flor d’Estiu, el 1961; Sempre Amunt, el 1971; Llampec, el 1978; i la colla de veterans Continuïtat, el 1978.
L’any 1973 el nou rector de la Parròquia, mossèn Bardés, reiterà la separació de les activitats civils de les pastorals, desvinculant de la parròquia les activitats del Casal. Així fou com va néixer una nova entitat, l’Sferic, que englobà les diverses entitats del centre. La dominant Junta, composta per membres de les seccions esportives, tenia punts de vista molt diferents dels de la secció folklòrica. Això va portar aquesta secció a constituir-se en entitat pròpia el 3 de març del 1977, amb uns estatuts aprovats pel Govern civil el 12 de desembre d’aquell mateix any i amb un nom nou: Agrupació Folklòrica Amunt i Crits.
Aquell mateix any es van crear les escoles de dansa per a infantils i juvenils.
L’Agrupació va aguantar la seva estada al Casal Parroquial, en aquell moment de propietat privada, fins que va finalitzar el seu contracte, l’any 1980.
Els anys 1981 i 1982 es mudaren al Casino del Comerç fins que, l’any 1983, van trobar un local en un semisubterrani al carrer de Sant Gaietà, núm. 78. Però les despeses del lloguer i les denúncies dels veïns pels sorolls van fer desistir de continuar en aquell local. Finalment, l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits es va adherir a la Societat Coral Els Amics l’any 1984, però no era la primera vegada que aquestes entitats es vinculaven: l’Agrupació ja havia assajat provisionalment a la SCA durant els seus inicis. Les colles sardanistes també hi van desenvolupar els assajos del 1964 al 1967 i l’Esbart Terrassa durant la dècada dels anys setanta.
Colla sardanista Amunt i Crits 1977 / SC Els Amics
Tal com diu Oriol Casanovas “... des del febrer del 1984 la Junta comença a establir contactes amb el Cor Els Amics amb la possibilitat d'acollir-s'hi. L’amistat d’en Josep Puig amb el cafeter de l’entitat va ser l’aval perquè la decisió no necessités gaires discussions i finalment el 24 de juliol l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits entrava al Cor Els Amics com a entitat adherida, i començava les activitats el 3 de setembre. L’Agrupació va ocupar una gran sala al pis superior de l’edifici que anteriorment havia estat una discoteca i que en aquells moments no era utilitzada per a cap activitat. A part de la sala gran, rebia també unes habitacions annexes per a la secretaria i el vestuari. Càlidament acollits, les colles sardanistes de l’Agrupació i l’Esbart Terrassa van hostatjar-se definitivament a la seu que actualment ocupen.”
Aposentats en un local que els oferia la possibilitat de poder disposar de l’àmplia sala del primer pis per als assajos, l’Agrupació encetà una nova etapa aconseguint nous èxits: l’any 1986 la colla alevina Cors Juvenils guanyava el concurs de sardanes de Lleida, els Petits Amunt i Crits aconseguien el primer lloc a Castellfollit de la Roca, Cardedeu, Vic, Sant Julià de Vilatorrada, i quedaven campions de Catalunya el 1987. Un any després també guanyaven el concurs de Cornellà. La colla gran guanyava el de la Bisbal d’Empordà i el de Rubí.
Colla de veterans 1977 / SC Els Amics

L’any 1988 l’Agrupació va celebrar el 40è aniversari amb un seguit d’actes: una conferència a càrrec de Joan Soler i Amigó sobre el tema “Maig, l’arbre i la creu”, al Centre Excursionista, una sortida a Montserrat i un homenatge a totes les persones que en els darrers 40 anys havien format part de l’Agrupació. A més, també va participar en un aplec internacional celebrat a Holanda i en una ballada de sardanes, amb dues estrenes.
El 1992 l’Agrupació participà fent de comparsa floral que escenificava “Hola!”, en l’acte d’inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, que es celebrà a l’Estadi Olímpic de Montjuïc.
El 1993 va celebrar el 45è aniversari amb diversos actes i una exposició retrospectiva. També participà a la Festa de la Sardana, que es celebrà al Gran Teatre del Liceu.
La colla de veterans aconseguí, el 1995, a Balaguer, el campionat de Catalunya de colles veteranes lliures.
El 1996 va ser un bon any per a la colla Llampec, que guanyà els concursos de l’Hospitalet de Llobregat, Mataró i  Martorell. Els Petits Amunt i Crits i la colla gran guanyaren el concurs de Martorell.
Ballada de sardanes al carrer del Pantà / SC Els Amics

El 1998 la colla sardanista Amunt i Crits va aconseguir el retorn a la màxima categoria, bàsic d’honor, del Campionat Nacional,
L’any 1998 l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits va celebrar el seu 50è aniversari, que va coincidir amb la celebració a la ciutat dels actes de Terrassa Ciutat Pubilla de la Sardana, en què l’Agrupació va formar part de la comissió organitzadora.
El mes de gener de 1998 es presentava,a la Casa Museu Alegre de Sagrera, el programa dels actes que es desenvoluparien al llarg de l’any: una missa a l’església de la Sagrada Família, la clausura del Campionat Nacional de Colles Sardanistes a la Fira de Terrassa, la presentació del CD dels 50 anys de l’Agrupació, un apartat sobre els 50 anys d’Amunt i Crits (dins els actes de Terrassa Ciutat Pubilla i en una exposició sobre la sardana en general), l’edició del llibre Les sardanes i els esbarts, la diada principal de Terrassa Ciutat Pubilla de Sardana, una excursió a Montserrat, les III Jornades Pedagògiques al voltant de la Sardana i la participació en el Concert de Nadal, a la basílica del Sant Esperit.
El mateix any l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits va tenir l’honor de portar el penó de la ciutat durant la Festa Major. També se li va concedir el Premi del Dia de la Sardana, al Palau de la Generalitat.
Amunt i Crits formà part de l’acompanyament folklòric en el viatge institucional que l’alcalde Pere Navarro realitzà a les poblacions andaluses d’Alcalá Real i Nueva Carteya.
Des de l’any 1951 l’Agrupació ha tingut cura de l’organització del Concurs Nacional de Sardanes que es celebra cada any al voltant del mes d’octubre.
Cada any, per les festes de Nadal, també organitza un dinar de germanor, la cantada de nadales i el concurs de pessebres.

Fonts consultades:
CASANOVAS, Oriol. Les Sardanes i els Esbarts a Terrassa (1904-1998). Tarragona: Agrupació Folklòrica Amunt i Crits – Editorial El Mèdol, 1998.
PREIXENS, Olga; VERDAGUER, Joaquim. Societat Coral Els Amics 1877-2002. Societat Coral Els Amics. Terrassa 2003. INEDIT

2 comentaris:

  1. Bona tarda

    Estic buscant informació sobre un grup sardanista de Terrassa, "ROSELENCS" que en els anys 1945,1946,1947, van guanyar premis a Terrassa i a Mataró.
    No n trobo en lloc i he vist que en sabeu molt del tema i m'he atrevit a dirigir-me a vostè, per si em podés donar alguna informació

    ResponElimina
  2. Disculpeu-me, he errat amb el nom de la colla sardanista. és ROSERENCA

    ResponElimina