Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 11 de desembre del 2013

La festa de Santa LLúcia: "Les LLucietes"

El culte d’aquesta santa és llegendari i és molt antic. La seva festa se celebra el dia 13 de desembre. És patrona de la vista i a Catalunya és especialment festejada per les modistes i les noies que feien costura. A Terrassa la diada se celebra  amb especial dedicació per la importància que sempre ha tingut el tèxtil a la ciutat. Santa Llúcia és la patrona del ram de l’agulla i del gènere de punt.

La festa de les "Llucietes"/Marian Trenchs -Arxiu Tobella

El dia 13 de desembre comença a allargar-se el dia (“Per Santa Llúcia, salt de puça”). A Terrassa hi havia una Comissió de Festes que organitzava diferents actes durant aquesta diada, anomenada “Festa de les Llucietes”. Al matí hi havia missa solemne dedicada a Santa Llúcia, i més tard, sardanes i un vistós concurs de barrets i adornaments de paper, amb premi per als més bonics i originals;  a la tarda, el rosari cantat  i funció de teatre o sarsuela i  a  la nit un gran ball amb orquestra molt animat al Teatre Alegria. Cada taller celebrava el dia a la seva manera, però era per a totes les noies que cosien un dia de festa i animació, i això ho feien sentir a la resta de Terrassa i per tots els seus carrers. A la festa  se  sumaven colles d’estudiants fent greca amb les “llucietes”

Dinar de "Les Llucietes/Proc. Maria Comas


L’ Escola de la Llar té els seus orígens en l'Escola d'Economia Domèstica que es va crear l'any 1908. En els seus inicis era una escola femenina adreçada a les noies obreres de la ciutat. Durant la república va funcionar paral·lelament a  l'Escola de Cultura Femenina que va introduir assignatures per perfeccionar l’ensenyament primari i per preparar futures tasques professionals. L'any 1937 després de dissoldre l'Escola de Cultura Femenina es creà l'Escola Municipal Tècnico-Mercantil amb alumnat mixt i amb la missió de preparar i capacitar per a l'exercici de càrrecs tècnics i comercials a les empreses i indústries, però que només va funcionar fins al desembre de 1938.

Taller de confecció de l'Escola de la Llar/AMAT

Amb la fi de la guerra civil les escoles municipals femenines es convertiren en les "Escuelas Municipales de Economía Doméstica y de Cultura Femenina" i la seva fusió l'any 1941 en una sola institució acadèmica anomenada "Escuela Municipal del Hogar", pertanyent a l'ajuntament però regida i dirigida per la Falange, una etapa marcada pel llaç amb la "Sección Femenina", que amb el temps es va anar diluint.

Principalment anar a la Escola de la LLar era anar a “costura”, una de les activitats principals de l’escola; tall, confecció, planxat de tota classe de roba i cuina. És per això que l’alumnat s’afegia a la festa de Santa Llúcia, també en grups pel carrer fent força gresca  i increpant els vianants.

La Fira de Sant  Llúcia/Amat


El dia de Santa Llúcia també era el dia que començava el cicle nadalenc amb la instal·lació a la plaça Vella de la Fira de Santa Llúcia.. En aquesta fira es podien, i encara s’hi poden trobar, tots aquells elements que han d’acompanyar l’environament de les festes de Nadal: complements per al pessebre i per a l’arbre de Nadal; figuretes de fang i plàstic, establies, suro, molsa, boix grèvol, avets, llums, espelmes boles, ceps.  La fira era organitzada per l’Associació Amics de la Fira de Santa Llúcia.

La Fira de Santa Llúcia/Amat

Paral·lelament a la Fira, la ciutat començava la seva ambientació: el comerços engalanaven els seus aparadors,s’instal·laven els llums als carrers,  el pessebre al Raval, l’arbre de Nadal i es produïa la moguda de la mainada amb el seu recorregut pels llocs més tradicionals a l’espera del començament de les vacances de Nadal. Actualment moltes d’aquestes activitats s’han avançat a  l’1 de desembre.



També pels voltants de Santa Llúcia s’inauguren, sota l’atri de la Basílica del Sant Esperit, el pessebre oficial i l’exposició de diorames nadalencs de l’Agrupació Pessebrista de Terrassa. Aquesta entitat també té cura de l’organització del concurs local de pessebres.



Terrassa té dedicat un carrer a Santa Llúcia a la barriada de ca n’Anglada. Va rebre aquest nom el dia 3 d’octubre de 1948.

La Fira de Santa Llucia/AMAT


Fonts consultades:

AA.DD. Terregada. Ajuntament de Terrassa. Edicions el Mèdol. Tarragona 1991

CARDELLACH, Teresa; VERDAGUER, Joaquim. Carrer de Santa Llúcia.Arxiu Municipal. Visquem Terrassa. núm. 24, des. 1998, p. 12

VALLS, Jaume. Cicle nadalenc. Visquem Terrassa, núm. 10, nadal 1984, p. 8-11

Diari de Terrassa. 13 desembre 1985


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada