Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 30 de maig del 2015

Agermanament entre Terrassa i Pamiers

Pamiers és una ciutat del Departament francés de l’Arieja amb la qual Terrassa hi està agermanada. Els agermanaments son lligams pactats entre dues o més ciutats per refermar vincles de d’amistat i cooperació, a partir del coneixement mutu, els interessos comuns i l’exercici de la solidaritat internacional.

Els precedents d’aquest agermanament cal situar-los arran de que algunes famílies terrassenques s’acolliren a Pàmies arran de la guerra civil espanyola. A principi dels anys seixanta s’establiren intercanvis musicals entre la Massa Coral de Terrassa i l’Avantgarde Appaméene, l’orquestra municipal de Pamiers. L’Ajuntament de Terrassa acordà el 6 d’octubre de 1961 nomenar com a  Pamiers a un carrer del barri d’Ègara. Amb motiu de la riuada de 1962 –quan la Massa Coral havia de desplaçar-se a actuar a Pamiers- la ciutat francesa va implicar-se en l’ajuda a Terrassa i el propi Alcalde Gaston Berceilles va venir a lliurar personalment a l’Alcalde de Terrassa els fons recaptats pels pamierencs.
Aleshores ja es va plantejar establir un agermanament entre les dues ciutats, però el Govern Civil ho va impedir.
La Massa Coral a Pamiers. 1961 /Proc. Massa Coral-AMAT
En l’exercici de la democràcia municipal una delegació terrassenca formada per la regidora Mercè Galí i el tècnic Jaume Valls van desplaçar-se a Pamiers per rependre les relacions i arribar a l’agermanament. Llavors la relació entre les dues ciutats adquiria una nova dimensió arran de la construcció de la ruta europea E-9 entre Barcelona i Paris que transitava per Terrassa i Pamiers, i també per la indústria areonàutica de Tolosa i la seva regió i els estudis d’enginyeria aeronàutica de la UPC de Terrassa.
Signatura de l'agermanament oficial. !991/ Fotos Francino-AMAT
Es va rependre els intercanvis culturals i cívics entre les dues ciutats i l’any 1991 es signà al Saló de Plens l’agermanament oficial entre els Alcaldes de Pàmies Fraçois Bernard Soula i de Terrassa Manuel Royes. Amb aquest motiu es va col·locar una placa commemorativa al carrer Ciutat de Pàmies, cantonada amb el d’Occitània i es plantà un arbre simbòlic. La placa portava el text següent: «En el mes de març de 1991, les ciutats de Pàmies i de Terrassa varen enfortir els seus llaços fraternals i històrics amb la signatura de l’agermanament oficial. Pels respectius alcaldes; Francois-Bernard Soula i Manuel Royes / Terrassa, 17 de març de 1991». Hi van actuar la Societé Philarmonique de Pamiers,.
Placa commemorativa al barri d'Ègara/ Fotos Francino -AMAT

Un altre dels actes programats a Terrassa fou la inauguració al castell de Valparadís d’una exposició de l’artista de Pamiers, Alain Cubieres
Plantada de l'arbre de la agermanent / fotos Francino-AMAT
El 13 de juliol d’aquell any se celebrà a l’Ajuntament de Pamies l’acte oficial d’agermanament signada pels Alcaldes Royes i Soula. Seguidament es donà el nom d’Avenue de Terrassa a l’ampli vial que porta a l’estació de ferrocarril. La representació formal egarenca va estar acompanyada dels Geganters de Terrassa, l’Esbart Egarenc i el grup de foc de La Pàjara. Finalment es descobrí una placa a la façana de la Maison de Pamiers que testimonia l’agermanament.
El nom de Terrassa a una avinguda de Pamiers/Rossend Preixens
L'Esbart Egarenc a Pamiers / Rossend Preixens
El grup de la Llanterna a Pamiers / Rafael Aróstegui
D’ençà d’aleshores sovintejaren els intercanvis culturals entre ambdues ciutats centrats en les arts plàstiques, l’ensenyament i la joventut i Terrassa acollí 24 joves de Pàmies pels Jocs Olímpics de 1992, mentre un grup similar de joves terrassencs foren acollits aquell estiu a la ciutat germana. L'any 1998 la Llarterna va participar, a la ciutat de Pamiers, en la desfilada del 14 de juliol.
Les autoritats en un acte a Pamiers/Jaume Valls-AMAT


Terrassa, Pàmies i la ciutat alemanya de Crailsheim –agermanada amb Pàmies- van impulsar un cicle d’actes a les tres ciutats per reivindicar el paper dels municipis dins la Unió Europea.
Amb el canvi polític a l’Ajuntament Pamierenc, les relecions i els intercanvis es van refredar centrats ara únicament en el progrés de l’autopista E-9 i en les relacions de la indústria aeronàutica.

L’any 2012 amb motiu de la commemoració dels 50 anys de la riuada de 1962, l’Ajuntament de Terrassa homenatjà a l’escola França a una delegació de Pamiers per l’ajut rebut en aquella tràgica circumstàcia i que mitjançant la campanya “SOS Catalunya” va permetre la construcció de l’escola.    

Fonts Consultades:
Visquem Terrassa. Núm. 49 octubre 1990.
Visquem Terrassa. Núm. 53 octubre 1991.
Visquem Terrassa. Núm. 55 juliol 1991.
Visquem Terrassa. Núm. 61 maig juny 1992.
VALLS VILA, Jaume. Memòria oral


1 comentari:

  1. L'any 1998 La Llanterna va participar, a la ciutat de Pamiers, en la desfilada del 14 de juliol.

    ResponElimina