Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 28 de novembre del 2015

El Centre Social Catòlic / Centre Cultural El Social

El Centre Social Catòlic o Associació Centre Cultural El Social té les seves arrels en el dia 12 maig de 1878, amb la fundació de la Joventut Catòlica. El prior del Sant Esperit, Heribert Font, va creure necessària la creació d’una organització de seglars que fomentessin la religió catòlica en totes les vessants socials i en la catequesi parroquial, i que tanmateix es fessin càrrec de les escoles nocturnes gratuïtes per a obrers. Per això creà la nova entitat posada sota la protecció de la Immaculada Concepció.

La primera seu s’estableix al carrer de Sant Jaume, número 2, que és el domicili d'un dels fundadors, Gabriel Trias i Badia.  Poc temps després es traslladen al carrer de Sant Cristòfol, i el 1884 s'instal·len al carrer de Sant Antoni, número 64, lloc on més tard serà l'Escola Vallparadís d'Alexandre Galí i el Centre Excursionista. El 1896 marxen cap al carrer de la Rutlla, número 9, d’on, a causa del esfondrament de la teulada de part dels locals, el 1897, també se’n van provisionalment a la Casa Ventalló, al carrer Cremat, número 15. Finalment s'estableixen al número 40 de la Font Vella, en un local que havia deixat el Casino del Comerç.
El 1907 la Joventut Catòlica edita el setmanari La Creuada, òrgan oficial de l'entitat, que es publicarà fins al 1911, en què pren el relleu el diari Crònica Social. La Creuada torna a ressorgir l'any 1930 quan, dins l'espiral d'aires republicans, Crònica Social agafa un caire mes polític que confessional. El 1933 apareix la revista Llum, també portaveu de la Joventut Catòlica i de la Congregació Mariana.
L'antiga façana del Social / CSC
El 1911 el bisbe Laguarda,  aconsellà el canvi de nom de l'entitat, que va adoptar el de Centre Social, més adient a la tendència social del moment, i així poder aixoplugar la joventut existent i els no tant joves que havien passat per aquesta institució. El president en aquests moments és Eugeni Ferrer i Dalmau, el qual serà conegut com a prestigiós naturalista i enginyer químic.

L'any 1927 s'acorda l'adquisició de l’edifici per 125.000 pessetes, i no serà fins al final dels anys cinquanta que quedarà liquidat el deute.
El 1929 es crea novament la Joventut Catòlica, però com a secció juvenil del Centre Social. És el primer centre d'Acció Catòlica de la Diòcesi de Barcelona. El bisbe Irurita  funda, l'any 1935,  la Joventut d'Acció Catòlica de la Diòcesi de Barcelona. La del Centre Social és l'única que presenta una organització ja consolidada i completa.

L'esclat de la guerra sorprèn molts socis del Centre Social i algun dels seus membres és assassinat. La seu és ocupada pel POUM. Acabat el conflicte armat es reemprenen les activitats amb més fervor religiós que mai. L'esbarjo és secundari fins ben entrats els anys 40.
L'antic edifici i el teatre/ CSC

Serà l'any 1942 que pren el nom de Centro Social Católico, per imposició governativa, segons la llengua oficial, i s’hi afegeix catòlic per a no ser confós amb altres organismes oficials.
Antiga entrada al cafè / CSC
Entre els anys 1957 i 1968 s'enderroca l'edifici (en tres fases) i se’n construeix un de nou, més adient amb els temps i les necessitats de l'entitat, i es completa amb l’aixecament de l'edifici del Socialet del carrer del Racó i una pista poliesportiva.
La Nova Façana / CSC
L'any 1978 El Centre Social Catòlic commemora el seu centenari.
L'entitat ha tingut sempre de caràcter confessional i ha actuat sempre d'acord amb l'ètica cristiana i apolítica, tal com es defineix en els seus estatuts.
Al llarg dels anys s’han creat diverses seccions i associacions parroquials. També altres entitats s'han aixoplugat a les instal·lacions del Centre Social. De caire religiós, la mateixa Acció Catòlica masculina, les Conferències de Sant Vicenç de Paül, la Schola Cantorum, la Capella de Música de Sant Pere, la Congregació Mariana, Càritas Parroquials, etc. Les seccions d’esbarjo, com les de teatre, esports, pintura i folklore i altres. I les entitats foranes autònomes, com l’Atlètic Terrassa HC, el Grup Filatèlic i Numismàtic o el Club Escacs Sant Pere,  entre d’altres.
Al Social se celebren especialment dues dates com a festa gran: El Dia de la Mare i el de la seva patrona, la Diada de la Immaculada. En ambdues es programen moltes activitats i xerinola. Cal afegir també la celebració del cicle nadalenc (pessebre, quinto, pastorets..). També té cura d'organitzar esdeveniments que traspassen el caire intern social per passar a ser gaudits pels terrassencs en general: la cavalcada de Reis, el patge Xiu-xiu, el ball de Plaça i la proclamació del Terrassenc de l'Any.
El certamen "El Terrassenc de l'Any" / CSC
El 10 de maig del 2003 comença la celebració del 125è aniversari del Centre Social Catòlic. A la basílica del Sant Esperit té lloc la missa commemorativa oficiada per Mn. Josep Pausas i acompanyada pels cants del Cor Montserrat i la coral Lamardebé, que interpreten la Messe Brève7 in C aux Chapelles, de Charles Gounod. A la sortida de l'ofici, diferents generacions de dansaires de l'Esbart Egarenc (setanta parelles), acompanyats del grup La Carrau, ballen un espectacular Ball de plaça de Terrassa  a la plaça Vella; Seguidament es fa la inauguració de la nova font Vella, ubicada en el lloc que ocupava l'antiga. Es tracta d'un projecte original de l'arquitecte Joan Baca i Pericot i es una donació del CSC a la ciutat.
L'endemà, dia 11, continuen la celebració amb la descoberta del monòlit commemoratiu, obra de l'artista Joan Martínez. L'acte compta amb la presència del conseller en cap de la Generalitat , Artur Mas, i Pere Navarro, alcalde de Terrassa. Tot seguit s’ofereix al pati el tradicional homenatge a les mares, amb la lectura del pregó a les mares a càrrec de l'esposa del conseller, Helena Rakosnik. L’escola de dansa de l'Esbart Egarenc presenta l'actuació dels seus alumnes i s'estrena la sardana El Social 125, de Jordi Molina, que és interpretada per la Bellpuig Cobla, amb la col·laboració de la colla sardanista Violetes del Bosc de Barcelona. La celebració del 125è aniversari es prolong fins al mes de maig del 2004 amb un seguit d'activitats on totes les seccions són convidades La celebració del 125è aniversari es prolongarà fins al mes de maig del 2004 amb un seguit d'activitats on totes les seccions són convidades^ . El dia 1 de maig es celebrava el “Sopar de Cloenda del 125è Aniversari”, com a final d’un cicle que havia durat exactament 356 dies.
Celebració del 125 aniversari del Social / CSC
Aquell mes de maig el Centre Social Catòlic compta amb 749 socis que gaudien d'unes instal·lacions modernes i les activitats que proposen les seccions de l'Esbart Egarenc, CSC Bàsquet femení, la colla sardanista Arjau, la coral Lamardebè, el Club Escacs Terrassa CSC, el GRID, el Taller de Pintors i Artistes-TAP, l'elenc artístic i la sala d'exposicions La Galeria.
El Social comptava com associats els grups Remember’s Quartet,  La Carrau, el grup de música moderna Hemisferi Central i el Grup de Dones del Centre. També acullia els assaigs del grup d'havaneres Mariners de Riera, les reunions de la Federació de Cristians de Catalunya i les activitats de Pedagogia de l'Espectacle.

El Centre Social Catòlic ha merescut la Medalla de la Ciutat i el Diploma de Serveis Distingits de la Diputació de Barcelona.

L'Assemblea General reunida en sessió extraordinària el 10 de novembre de 2007 va aprovar per majoria absoluta modificar el nom de l'entitat a: Centre Cultural El Social. Tant mateix van aprovar la modificació dels Estatuts i del Reglament d'Ordre Intern. L'Assemblea General reunida en sessió extraordinària el 5 de novembre de 2012 va aprovar per majoria absoluta modificar els Estatuts els quals van ser presentats a l'administració i aquesta ha indicat el cavi de la denominació a Associació Centre Cultural El Social

Fonts consultades
VERDAGUER, Joaquim. El Social 1878-2003. Centre Social Catòlic de Terrassa. 2003
              Centro Social Católico: Boletín . Setembre 1952 –57 i 1958-1966
              Castell, J., Palomares, M. i Torrella, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet.
              Figueras, Pere i Tapiolas, Judit. Terrassa 1901-1919. Terrassa: Arxiu Tobella, 1990.
 Muñoz, Anna, Font, Dolors. Terrassa 1920-1930. Terrassa: Arxiu Tobella, 1986.
              Ragon, Baltasar. Terrassa historials i efemèrides. Terrassa: Impremta Ventayol. 1929.
            Ragon, Baltasar. Terrassa 1936-1939. Tres anys difícils de guerra civil. Terrassa: Patronat de la Fundació Soler i Palet, 1972.
Reglamento del Centro Social de Tarrasa. 1911
Trenchs, Marian. Terrassa 1877-1977: Cent anys de vida religiosa. Terrassa: Caixa d'Estalvis
de Terrassa, 1977.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada