Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 23 de juny del 2018

La Mancomunitat Sabadell-Terrassa


Davant l’allau migratori de finals dels anys 50 i el seu assentament a la perifèria de les ciutats de Sabadell i Terrassa, els ajuntaments d’ambdues  administracions, preveient el perill de l’especulació dels terrenys entre Terrassa i Sabadell o l’assentament de barris desestructurats, acordaren, el 1958, la designació d’una comissió per redactar un projecte de serveis  mancomunats amb la finalitat de solucionar els problemes vinculats a un creixement  de població desmesurat.

El 15 de maig de 1959, els plens de les ciutats veïnes, Terrassa i Sabadell, van aprovar la constitució de la Mancomunitat intermunicipal amb la voluntat de crear, fomentar i mantenir una infraestructura que oferís serveis en favor de la ciutadania. La direcció de l’ens era exercida per un president i un vicepresident amb caràcter rotatiu. Es proposà la creació d’un nou nucli de població destinat a 100.000 persones. Quan la idea va arribar a les orelles de terrassencs i sabadellencs, ràpidament es va estendre la denominació popular de Sabatasa del Caudillo, com a presumpte nom que es posaria a la nova ciutat. La proposta de nova ciutat i la del nom, absolutament delirants, no van anar enlloc i tot plegat va quedar en un no res.
Seu de la Mancomunitat, ara del Consell Comarcal- AMAT
La constitució de la Mancomunitat Sabadell-Terrassa com a corporació de dret públic amb categoria d’entitat municipal, formada per l’associació voluntària d’aquest municipis va ser aprovada per decret el 1963, i constituïda el 23 de setembre 1964 amb la presència dels alcaldes de Terrassa i Sabadell, Onandia i Llonch i del Governador Civil, Ibánez Freire.
Els objectius principals eren la creació i sosteniment de serveis en general, i d'una manera específica l’ordenació urbanística dels terrenys situats entre ambdues ciutats, les comunicacions interurbanes, un escorxador, un mercat central i uns frigorífics, una central lletera, un parc de bombers, una casa de salut, un centre d'ensenyament secundari, un servei d'aigua potable i un tractament d'escombraries.
Mercat de Fruites i Verdures del Vallès OC
Circuït de Motocros de Can Barba
La zona d'influència, inicialment de 1.229 ha, fou ampliada a 1.650 ha el 1972 per a la creació d'una Àrea d'Actuació Urgent (ACTUR) de l'Instituto Nacional de Urbanización. Els serveis establerts a la zona mancomunada foren la seu corporativa, dos instituts de batxillerat, un mercat central de fruita i verdura, una central lletera, dues centrals elèctriques, una estació reguladora de gas natural, una secció de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, etc. També gestionà durant anys, el Circuït del Vallès de motocròs de Can Barba, que des de finals dels anys 60 fins a mitjans dels 80 acollí Grans Premis Internacionals d’aquest esport i fou considerat un dels millor del món.

El Mop-Obres publiques
El dia 25 d’abril de l’any 1986, fruit de les necessitats formulades pel Departament d’Indústria i Energia de la Generalitat de Catalunya, es va crear el Centre de Tecnologia aplicada del Vallès (CTAV) amb l’objectiu de promoure i desenvolupar projectes i programes amb incidència territorial.
Les ciutats de Terrassa i Sabadell van guanyar protagonisme en detriment de la Mancomunitat Intermunicipal en la prestació de serveis, i així, el dia 24 de desembre de 1993, es va dissoldre definitivament la aquesta Mancomunitat.
Institut Egara, actualment Central dels Mossos d'Esquadra 
El 4 d’abril de 1987 la Generalitat de Catalunya aprovava una llei d’organització comarcal, oficialitzant la del Vallès Occidental. Terrassa i Sabadell es disputaven la capitalitat d’aquesta comarca. La rivalitat entre ambdues poblacions venia de lluny: vegeu en aquet blog “Terrassa mala raça, Sabadell mala pell” http://joaquimverdaguer.blogspot.com.es/2012/05/terrassa-mala-raca-sabadell-mala-pel.html.
Els terrassencs van fer campanya per la divisió en dues comarques, Terrassa volia comarca pròpia. Aquesta reclamació va comportar que la Generalitat pregués una solució salomònica proclamant la co-capitalitat de les dues ciutats.
El 9 de març de 1988 es va celebrar al Teatre de la Faràndula de Sabadell l’acte de Constitució del Consell Comarcal i un mes més tard es va celebrar el primer Ple de la nova administració.

El 24 de desembre de 1993 es va dissoldre definitivament la Mancomunitat Intermunicipal, assumint el Consell la gestió del mercat comarcal de fruites i verdures.

Fonts consultades:
Llibret de l’exposició que vam fer pels 30 anys del Consell Comarcal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada