Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dijous, 17 de maig del 2012

La batalla de Sant Julià


Ara que està de moda la pel·lícula BRUC o la batalla del Bruc, ja seria hora que els terrassencs reindiviquesim la Batalla de Sant Julià. Les dues batalles del Bruc varen ser dues escaramusses en que els guerrillers no varen deixar passar a les tropes franceses de camí de Barcelona a Manresa. En canvi la Batalla de Sant Julià si que va ser una batalla amb mig miler de morts enemics. El combat va tenir lloc a la explanada entre Ca n’Arnella i Sant Julià d’Altura, es dir en terres que havien estat de Terrassa, en aquells moment (1810) territori de Sant Pere de Terrassa i, ara en bona part, de Sabadell
Hostalets d'en Davi

El moviment dels destacaments francesos de Barcelona a Manresa va ser un dels gran maldecaps dels napoleònics, i en dues ocasions el general Schwartz havia sortit mal parat en el seu pas pel Bruc (1808) . A primers d'abril de l'any 1810, després de la presa  de Manresa, el general va voler tornar a Barcelona evitant el pas de Can Massana a Montserrat, és per això que trià el camí ral de la Serra de l'Obac, on altre cop fou bregat, per les forces de la comarca comandades pel brigadier Manso i el coronel Francesc Rovira, a l'alçada dels Hostalets de Daví. Els francesos  aconseguiren arribar a la vall, però prop de Sant Julià d'Altura, en el terme municipal de Sant Pere de Terrassa, foren derrotats totalment «Resultaron de esta acción - Constata el comunicat d'en Milans - unos quinientos muertos enemigos, entre ellos doce oficiales y una muger de la família del General: docientos noventa prisioneros, contndo dos mugeres, diez oficiales, tres cirujanos, y el médico de su Exercito: habiendo escapado el general Schwartz con dos heridas y muerto el caballo que montaba, y unos trecientos hombres, la mayor parte sin mochilas hacia Barcelona»  

1 comentari: