Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


diumenge, 20 de maig del 2012

La rambla d’Ègara 5: Les riuades



Una de les més importants riuades de què es té notícia és la de l'any 1865, que provocà unes greus inundacions. N’hi hagué d’altres al llarg dels anys, però va ser el 7 d'agost de 1913 que es registrà una altra gran fita en la història de les rierades: el torrent de Vallparadís es va desbordar.  Va arrencar arbres de la carretera de Montcada, va inundar cases del centre i també la boca nord de la Rambla, a l'alçada de la Rasa, que s’obstruí de troncs i de brancatge provinents de la muntanya. Les aigües saltaven per sobre de la Rambla, amb les consegüents inundacions de cases, i van provocar l'esfondrament de la volta que cobria la riera del Palau.

La rierada del 1913 / Fons Ragon AMT
El dia 18 de juny de 1930 es produí un fet luctuós: una tempesta caiguda a la muntanya provocà una sobtada avinguda que, en arribar a la boca nord del col·lector de la Rambla, aleshores situada prop del carrer de Cervantes, arrossegà quatre infants de set a catorze anys que jugaven en aquell indret.

Estralls a la rambla / Foto Altimira-AMAT


El fet més luctuós, i que forma part de la història de Terrassa i d’altres poblacions, va ser la riuada del 25 de setembre de 1962. Un gran temporal que va afectar tot el Vallès, principalment les muntanyes de la serralada de Sant Llorenç, provocà una gran avinguda que les rieres, torrents i col·lectors no varen poder engolir i es van desbordar. A la Rambla de Terrassa es va veure afectada per l’aiguat caigut a la serralada sud de les Pedritxes que va provocar la inundació de cases, comerços i indústries, amb innumerables destrosses. La fàbrica Amorós va ser arrasada totalment i els vapors Badiella i el d’Aymerich i Amat es van veure molt afectats. Al final de la rambleta s’acumulà la ferralla d’un munt de cotxes i autobusos. La riera de les Arenes va ser la més afectada. Abans del 1962 el seu arenal era una gravera d’extracció incontrolada, activitat que va provocar la dispersió de l’areny. Aquest fet, juntament amb la construcció anàrquica de cases sobre antics braços del llit de la riera, provocà que les conseqüències fossin assoladores, tant en vides humanes com en béns.

1 comentari: