Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 26 de maig del 2012

La Xemeneia Almirall

 
La xemeneia, al principi, formava part del complex industrial de la bòbila Almirall, fins que la reconversió de la zona amb la construcció d’un centre cívic i una àrea comercial, i la urbanització de l’espai a redós de la xemeneia en plaça deixaren a la vista la seva esplèndida perspectiva.
Va ser construïda l’any 1956 pel mestre d’obres Marià Masana i les seves característiques son: Alçària total, 63 metres. Diàmetre a la base, 5,5 m. Diàmetre superior, 4,8 m. Té una escala que l’envolta, amb un total de 217 graons, que han fet possible que estigui inclosa com a Record Guinness com la xemeneia amb escala més alta del món

La bòbila Almirall 1960 / Carles Duran / AMAT


Aquesta xemeneia és la més singular i espectacular - tant de dia com de nit - del conjunt de xemeneies de la ciutat i ha es esdevingut una de les representacions simbòliques més representatives de Terrassa.

El dia 5 de juny de 1999 dins el marc  de la Festa Major del barri de la Maurina, s’homenatjà sis de les persones que van participar en la construcció de la xemeneia de la Bòbila Almirall. En l’acte es descobreix una placa commemorativa amb el text següent: «Xemeneia de la bòbila Almirall construïda l’any 1956 pels senyors Francesc Almirall Lups, Marià Masana Ribas, Josep Fouquet Cons, Lucas Pérez Molina, Paulino Carbajal Garcia, Francisco Gálvez Quesada. Té una alçada de 63’25 m.  Escala de cargol la formen 217 graons. Ostenta el record Guinness 1991 per ser la xemeneia amb escala de cargol més alta del món. Ajuntament de Terrassa. Festa Major de la Maurina 1999»

El juny  de 2004 L’Ajuntament i l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i de l’arqueologia Industrial de Catalunya col·locaven un altre placa amb la subscripció següent: «Xemeneia de la bòbila Almirall construïda el 1956 pel mestre d’obres Mariano Masana i Ribas. Forma part dels 100 elements del patrimoni industrial de Catalunya per la seva estructura troncocònica, amb escala exterior helicoïdal que la converteix en la xemeneia més emblemàtica del país. Juny 2004 Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i de l’arqueologia Industrial de Catalunya » 

Plaça de l'Assemblea de Catalunya / Foto Rafel Casanova-AMAT

2 comentaris:

  1. J. Verdaguer,
    Felicitats pel bloc. Soc la germana de Marià Massana (epd) el mestre d'obres que va fer la xemeneia Almirall.
    He incorporat al meu bloc un nou text que parla la xemeneia on també hi ha algunes noves aportacions, li adjunto la adreça per si fos del seu interès revisar-lo.
    http://www.rosammasana.com/?p=5032

    Atentament,
    Rosa M. Massana

    ResponElimina
  2. J. Verdaguer,
    Felicitats pel bloc. Soc la germana de Marià Massana (epd) el mestre d'obres que va fer la xemeneia Almirall.
    He incorporat al meu bloc un nou text que parla la xemeneia on també hi ha algunes noves aportacions, li adjunto la adreça per si fos del seu interès revisar-lo.
    http://www.rosammasana.com/?p=5032

    Atentament,
    Rosa M. Massana

    ResponElimina