Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 30 de maig del 2012

L'atracament de la Caixa de Terrassa


Com si fos una pel·lícula de gàngsters del Chicago dels anys 20, a Terrassa succeí un atracament a la Caixa d’Estalvis de Terrassa, fet que va commocionà la ciutat, tant per la mort del membre del sometent Joan Castellà com per la captura, procés i la condemna a mort dels malfactors.
Eren dos quarts d’onze del matí del dia 20 de setembre de l’any 1923 quant uns cinc o sis atracadors van entrar a la oficina de la caixa del carrer de la Rutlla, amb les cares cobertes amb mocadors i pistoles en mà. Un client que acabava de sortir de la caixa  s’adonà del que succeïa i ho comunicà al baster Joan Castella, que tenia el taller a la cantonada amb el carrer de l’Església. 
Joan Castella

En Castella, que era membre del sometent, prengué la seva arma, un revòlver i es dirigí a l’escena de l’atracament. Però encara no havia creuat el carrer quan un dels pistolers que feia guàrdia a l’exterior de l’edifici, va disparar-li un tret. Castella caigué mortalment ferit.
Els lladres varen donar-se immediatament a la fuga en un auto que els esperava a fora, un citroën 5 cv, emportant-se un botí de 3.000 ptes. Sembla que la intervenció d’en Castella va evitar que el robatori fos més important.
Joan Castella fou traslladat pel rellotger Jornet i el seu aprenent a la farmàcia Mach, on morí al cap de poca estona.
Mentre fugien, els assaltants feren foc a tort i a dret, ferint a Joan Vilarrubí, veí de la Rutlla. Foren perseguits fins a Can Barba, on l’auto s’estavellà contra un arbre, fugint amagant-se al bosc. La Guàrdia Civil, el Sometent i voluntaris col·laboraren en la recerca dels atracadors, dels quals en foren capturats tres: Josep Saleta alias “el Nano”, Jesús Pascual Aguirre i Joaquim de Marco. Cap dels tres, però resultà ésser l’autor material de l’assassinat de Joan Castella.
A la tarda del dia 21 s’efectuà l’enterrament de Joan Castella amb la presència d’una multitud de ciutadans que manifestava el seu dol.
L'enterrament d'en Castella / Fons Ragon-AMAT

La nit d’aquell dia,  a l’Escola Industrial, els tres reus van ser sotmesos a Consell de Guerra amb caràcter sumaríssim, essent condemnats a la pena capital Saleta i Pascual. De marco fou absol per manca de proves.
Els condemnats foren traslladats a la Presó, on la matinada del 23 de setembre varen ser ajusticiats a garrot.



Fons consultades:
El Dia . 21 setembre 1923. pag.3
La Comarca del Vallès. 22 setembre 1923. Pàg, 9
POMAR, Carles. L’atracament de la Caixa d’Estalvis de Terrassa.   Terme. núm. 17, nov. 2002. Centre d'Estudis Històrics - AHCT
RAGON,  Baltasar. Coses de Terrassa viscudes: L’assalt a la Caixa d’Estalvis. Pàg.150. Impremta Morral

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada