Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimarts, 22 de maig del 2012

Raval de Baix

De Baix per diferenciar-lo del raval de Dalt o raval de Montserrat. El raval de Baix estava situat fora de muralles davant el Portal Nou o Porta Barcelonesa. Es l’espai que ocupa el final del carrer de l’Església, Rutlla i carrer del Portal Nou, es ha dir davant de l’actual edifici de la Caixa de Terrassa. Al portal eixien dos camins importants; el camí de Barcelona per Sant Quirze (actual carrers del Portal Nou i de Sant Quirze i, el camí de Rubí que baixava pels carrers de la Rutlla, Sant Francesc i del Pare Font (no té res a veure amb la carretera de Rubí que s’aboca a les Quatre Carreteres).
En el segle XVI van començar a enderrocar-se les muralles i el Portal Nou es va traslladar a la confluència dels carrers del Portal Nou, Puig Novell, Sant Quirze i Baldric. Pel que fa al camí de Rubí el portal de va desplaçar a l’alçada del carrer de Sant Genís i era anomenat Portal de Sant Domènec (de aquí ve el nom del carrer de Sant Domènec.

El joc de la Rutlla
Abans d’enderrocar les muralles medievals a fora hi ha hi havia cases a redós dels camins de Barcelona i de Rubí que es coneixien com les cases del Raval de Baix. En aquella època en aquest raval era un dels lloc de lleure del migdia del diumenge a la sortida de missa (a la tarda tenien que tornar a treballar als obradors). Allà es jugava a varis jocs principalment a la rutlla, consistent en fer rodar, fer rutllar, un cèrcol metàl·lic o de fusta amb un bastó sense que es tombi. En principi, perquè Baltasar Ragon considerava que es tractava de “tirar la rutlla”, és a dir, el cercle que amb colors pintats serveix per tirar al fitó. Aquests jocs eren molt populars entre els nens i nenes des d’antic. D’aquí ve el nom del carrer de la Rutlla.
Altres lloc que s’esbargien els vilatans era al Camp de la Creu on es jugava a les bitlles. Es per això que el carrer de la Palla abans es deia carrer de les Bitlles.
Un altre joc era jugar a la “pilota xica plena de vent”, el que actualment en diem “saco”. Aquest joc es jugava al raval de Dalt contra la paret de l’Hospital (actual Mercat de la Independència).
La Rutlla. A l'esquerra, l'antiga seu de Caixa de Terrassa 1935 / Fons Ragón-AMT
La Caixa de Terrassa, desprès de rodar com a llogatera per diversos edificis, va construir la seva seu pròpia al carrer de la Rutlla. L’edifici obra de Lluís Muncunill es va enderrocar més endavant per construir-hi l’actual edifici modern. Malauradament l’obra de Muncunill va desaparèixer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada