Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 18 de juliol del 2012

La Casa Galí (Institut Industrial, Ateneu Terrassenc, Fonda Peninsular...)

L’industrial Ignasi Galí, l’any 1779, va fer construir la seva casa pairal i el seu magatzem al Raval de Montserrat en el lloc on ara ocupa l’actual Ajuntament.
Can Galí era una mansió senyorial amb molt bon aspecte on destacaven, els grafits artístics de la seva façana i les amplies cambres interiors decorades amb pintures força adients. El casal ocupava uns 400 m2 amb uns afegits d’un cobert de 28 m2 i un magatzem de 233 m2. Completava el conjunt un espaiós jardí de 1.600 m2. A la part del pati hi havia una gran galeria que comunicava amb el primer pis.
El raval de Montserrat. A la esquerra, la Casa Galí. A la dreta, l'antic Ajuntament / Fons Ragon-AMAT
El 17 d’abril de 1877 l’Institut Industrial comprava l’edifici, per ubicar-hi les seves oficines, a la sra. Brígida Rich vidua Galí per un preu de 65 mil ptes. ocupant el segon pis, mentre que la resta de l’edifici es rellogava a altres entitat.
Un part del primer pis fou ocupada per Pere Domingo que ho va muntar una fonda, que és va inaugurar per la Festa Major de l’any 1877. Un any després traspassaria el negoci al cuiner Josep Pompidor del Restaurant Ambos Mundos de Barcelona  que anomenaria l’establiment com a Fonda Peninsular on es van instal·là, als baixos prop del jardí, els primers banys de Terrassa, que en deien a la Guanabacoa i que podien usar clients i gent no hostatjada. Aquets darrers, pagant els diners que correspongués per a gaudir d’una estona de relax mercès a l’aigua.
Sabem que el 10 de juny 1883 s’inauguren les instal·lacions de hidroteràpia als banys de la Fonda Peninsular, realitzades d’acord amb el Centre Mèdic de Terrassa. Actualment encara es conserva, a la part del darrera de l’edifici de l’Ajuntament, la galeria que donava pas a les habitacions.
La Fonda Peninsular es traslladà, l’any 1889 al carrer de Sant Pere on ara hi ha Amics de les Arts

En els baixos una entitat nomenada Circol del Foment instal·là un café frequaentat per la gent de la Vila

A l’altra banda dels baixos la Caixa d’Estalvis de Terrassa, recent fundada, inaugurava, el 1877, la seva primera seu. El 1884 deixar la Casa Galí per traslladar-se, com a rellogada, a la seu del Banc de Terrassa al carrer del passeig núm 7.

El 30 de gener de 1890 la popular societat Ateneu Terrassenc ocupava el primer pis pagant un lloguer de 1.750 ptes. Un any després, el 24 de juny de 1891, l’entitat inaugurava un saló de ball construït de nou, que va ser reconegut com  “La Rotonda. i que es l’actual edifici de la Nova Jazz Cava. Per l’escenari del saló varen actuar un bon nombre d’aficionats al teatre. Al disposar d’aquesta saló del ball, l’entitat passà de 180 a 530 socis. L’entitat també disposava d’una amplia biblioteca.
L'Orfeó Català sortint de l'Ateneu Terrassenc / proc. Rafael Aróztegui-Ateneu terrassenc

Per discrepàncies de criteri entre els qui volien seguir les evolucions del temps i els més consevador que es volien moures de les directrius antigues, l’entitat va quedar definitivament disolta el dia 19 de juny de 1898. El dia 25 de juny següent, l'Ajuntament acordà adquirir el mobiliari i material de l'Escola de l’Ateneu, a fi de crear una escola nocturna gratuita per a obrers sostinguda pel Municipi.

L’1 d’abril de 1898 el Consistori aprovava fer una permuta amb l’Institut Industrial dels seus edificis, per això l’Institut Industrial s’instal·là a l’antic Ajuntament situat davant de l’actual i l’Ajuntament passà a la Casa Galí.

L’any 1901 es procedia al enderroc de la mansió senyorial dels Galí i el 1903 s’inaugurava el nou edifici de l’Ajuntament de Terrassa.

Fonts Consultades:
POMPIDOR, J.B. El incensario japonés. Historia de la Maison Dorée de Barcelona. Editorial Sunya. Barcelona 2010
RAGÓN, Baltasar. Coses de Terrassa viscudes. Terrassa (any?)
RAGON, Baltasar. Terrassa historials i efemèrides.L’Ateneu Terrassenc.  Impremta Ventayol. Terrassa  1929
R. L’Ateneu Terrassenc. El Dia. 19 oct. 1927, p. 1
OLLER. Joan Manuel. L’Ateneu Terrassencs, una destacada entitat del XIX. Diario Terrassa, F.S., 2 maig 1992, p. 9
PLANS. Lourdes. L’Ateneu Terrassenc (1879-1898. Ateneu Terrassenc. Terrassa 2004


.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada