Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dilluns, 2 de juliol del 2012

L’enllumenat a gas a Terrassa


L’enllumenat vial a Terrassa en l’època medieval era a base de rústiques torxes col·locades estratègicament en els lloc de pas constant. Després vindrien el graiellats de ferro o teieres alimentades amb llenya. Ja en els segles XVIII i fins a la meitat del segle XIX  es va col·locar fanals alimentats amb oli. Se sap que un home nomenat Josep Ventayol tenia cura diàriament d’encendre i apagar, cobrat de l’Ajuntament un sou per cada fanal. I així fins arribar a la revolució industrial.
Els diposits de gas / AMAT
El 1842 s’inaugurava a Barcelona la il·luminació pública per gas
En el Ple de l’Ajuntament de Terrassa del 7 de juny de 1854 es va debatre el projecte presentat pel terrassenc Pau Julià per instal·là als carrers de Terrassa la il·luminació a gas. La proposició fou desestimada per agosarada i perquè el consistori no disposava del pressupost necessari. Quatre anys després el vilatà Pelegrí  Negre a tornar a presentar una nova proposta que també fou rebutjada a favor de la casa Joan Vallés i cia, que va començar a instal·lar 92 fanals que es van inaugurar el dia 1 de juny de 1860.

Al bell mig de la imatge, la fàbrica de gas / AMAT

Els propietaris de la concessionària del gas, Joan Vallès i Joan Juncosa van muntar la fàbrica de gas en l’espai entre la carretera de Rubí i els carrers de Pare Font, de Gibert i de Gasòmetre. Mig any després hi havia 126 faroles i l’any 1873 en cremàvem 132. També es va introduir el servei a domicili i, en un principi, foren 22 abonats.
Després vindria la demanda de gas per part de les industries per moure els seus motors.
L’any 1886 la fàbrica passava a mans de “La Propagadora del Gas”
La fàbrica contava en tres grans dipòsits de gas de 1.200 el més gran, 800 l’altre i 300 el més petit.
L’any 1927 a Terrassa cremaven 700 fanals a gas

Un fanal de gas

Un dels oficis desapareguts relacionat amb el gas era el de fanaler. Francesc Palet Setó en un article publicat a la revista Terme ens descriu la feina d’aquestes empleats: «Els fanalers tenien cura d’encendre l’enllumenat públic. Sortien de l’entrada de bosc de la seu de La Propagadora del Gas,. SA del carrer Gaudí i eren portadors d’una vara o canya llarga i, arribats a cada final, obrien l’aixeta de dalt del fanal amb la punta de la vara. Llavors feien una manxada, avivaren el foc o la flama que duien a la mateixa canya i prenia a la camiseta i s’il·luminava el fanal. De matinada, en fer-se clar, s’havien d’apagar les aixetes interceptant el gas amb una canya senzilla. Aquest mateixos empleats prenien nota dels desperfectes que pogués tenir el fanal: vidres trencats, camiseta estripada, etc. Cada fanal tenia la seva numeració».
A mes dels obres i fanalers, l’empresa tenia altres empleats coms els reparadors o cobradors. Tots els treballador anaven al hivern uniformats amb roba de vellut de color marró i a l’estiu amb roba blava

Un fanalers

L’any 1884 el terrassencs Francesc Giralt i Serrà va portar a la nostra ciutat la novetat de l’electricitat, aplicant-la, en un principi, en el vapor Galí i en algunes cases particulars i, després a la il·luminació pública. Fins els anys 50 dels segle XX van conviure els fanals de gas i d’electricitat.


Fonts consultades:
R.A.V. El gas i la revolució industrial a Terrassa.  Al Vent, núm. 83, oct. 1985, pàg. 12-13
BOIX, Josep. Hace 123 años llegó a Terrassa la primera luz de Gas. Diario Terrassa, 27 juny 1983, p. 8
BOIX, Josep. La luz de gas en Terrassa. Diario Terrassa. F.S., 15 juny 1985, p. 14
BOIX, Josep. La luz de gas de Barna a Terrassa. Diari de Terrassa, 25 febrer 2004. p. 12
FONT, Dolors. El gas. Clàxon, núm. 50, 28 oct. 1985
RAGON, Baltasar. Terrassa historials i efemèrides. Impremta Ventayol. Terrassa
PALET SETÓ, Francesc. Personatges i costums terrassenques oblidats.  Terme núm. 9, nov. 1994, p. 47

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada