Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 3 d’octubre del 2012

El Turó Park


 
El Pla de l’Ametllera era tota la zona de ponent de l’actual barri de Sant Pere inclusa bona part del la zona esportiva. Des de les terres de Can Pous fins al torrent d’en Pere Parres. Una camí a la sortida del carrer de Sant Llorenç portava a la muntanya i als masos de Can Bogunyà, Can Pous i Can Roca, així com també era el camí per anar a Rellinars abans de construir la carretera.
Baltasar Ragon en diu que el nom d’Ametllera «el seu origen segons sembla, pot ésser que aquells terrenys havien estat de propietat d’una senyora vídua coneguda per l’Ametllera perquè  el seu difunt espòs es deia Ametller, o d’una pubilla amb aquest cognom, que segons en Salvador Cardús ja existia l’any 1670». També hi ha la versió que era per haver-hi hagut alguns rengles d’ametllers plantats durant anys.
L’Ajuntament li va posar el nom de carrer del Pla de l’Ametllera el 24 d’agost 1899
Escola Pla de l'Ametllera o del "Turó Pack" / AMAT
A la cruïlla del carrers del Pla de l’Ametllera amb el de Catalunya i havia un espai que era conegut popularment com el Turó Park. El nom rememora el jardí d’inspiració romàntica que hi ha l’autèntic Turó Park existent a la ciutat de Barcelona des de 1912. Però el seu origen d’aquest nom a Terrassa l’hem de cercar en la ubicació en la plaça d’un cafè molt popular que portava aquest nom. Aquest bar es va transformà en l’escola del Pla de l’Ametllera, però tot hom la coneixia com l’escola del “Turó Park” i la plaça també amb aquest sobrenom.
La plaça del Mestre Serrat / Joaquim Verdaguer

 

La plaça actualment porta el nom de plaça del Mestre Serrat en honor a Ramon Serrat i Fajula. ( Sant Joan de les Abadesses, 1883 – Terrassa, 1944 ). Músic i compositor. El mestre Serrat gaudí d’un gran prestigi a Terrassa on residí durant 19 anys (1925-1944). És conegut arreu de Catalunya com un gran compositor de sardanes. Fou director de la Banda Municipal de Terrassa i de l’Escola Municipal de Música. Morí el dia 2 de novembre de 1944.

Després de la seva mort rebé diversos homenatges: l’any 1945 se li va dedicar aquesta plaça amb el seu nom. Dins els actes que l’Ajuntament de Terrassa va organitzar per homenatjar-lo, a la tarda del  dia 24 de juny de 1945 tingué lloc un acte multitudinari a la plaça
Homenatge al Mestre Serrat / Joaquim Verdaguer

En presencia de l’alcalde accidental de Terrassa, Francesc Duran i el de Joan de les Abadesses, vila on va néixer el mestre Serrat, es descobrir una placa de pedra amb la inscripció «Plaza del Maestro Serrat». Aquesta placa encara es pot observar en la façana on estava ubicada l’escola. En una plaça plena de gom a gom es va poder gaudir de les actuacions de l’Esbart Dansaire de Sant Joan de les Abadesses i el Grupo Folklórico de la Sección Femenina.

 Els anys 1981 i 1982 la ciutat li va oferir un ampli homenatge amb diversos actes, amb motiu del centenari del seu naixement.

El 13 de gener de 1991 es van inaugurar les reformes de la plaça amb una ampliació de la rotonda de 60 m2 a 380 m2, conservant el pi que la caracteritza i el replantejant de 10 roures americans i l’afegiment de nou mobiliari urbà: sis bancs metàl·lics. I com a peça més significativa, un senzill monument a Ramon Serrat, t de dos metres d’altura rectangular d’alumini dividit en dues cares: en una s’hi una placa de pedra, amb un relleu de marbre del mestre envoltat d’una al·legoria a la sardana i unes frases al·lusives al músic; l’altra cara hi ha l’escut i una altre placa amb la inscripció: Ajuntament de Terrassa al mestre Ramon Serrat i Fajula.
Fonts consultades:
R. El Pla de l’Ametllera. El Dia. 24 agost 1927. p. 1
CARDÚS, Salvador. Pla de l’Ametllera. Butlletí del Club Pirinenc de Terrassa. Gener-febrer 1929. p. 118
BOIX, Josep. La plaza del Mestre Serrar.Diario Terrassa. F.S., 26 abril 1986, p. 14
BOIX, Josep. La plaza del Mestre Serrar.Diario Terrassa. F.S., 4 maig 1991, p. 10
BOIX, Josep. La plaza del Mestre Serrar.Diario Terrassa. F.S., . 5 nov. 1994, p. 6

1 comentari: