Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 19 de desembre del 2012

Les Festes nadalenques a Terrassa


 Les festes nadalenques són les que desperten més tradicions, tot celebrant el solstici d’hivern, que la cristiandat ha fet seves per lloar l’esdeveniment de l’Infant Jesús.



Amb la instal·lació de la Fira de Santa Llúcia pels voltants del dia 13 de desembre a la plaça Vella, comença el cicle nadalenc. En aquesta fira es poden trobar tots aquells elements que han d’acompanyar l’environament de les festes de Nadal: complements per al pessebre i per a l’arbre de Nadal.


Les llum nadalenques / Francisco Ruda-AMAT
Paral·lelament a la Fira la ciutat comença la seva ambientació: el comerços engalanen els seus aparadors, s’instal·len els llums als carrers,  el pessebre al Raval i es produeix la moguda de la mainada amb el seu recorregut pels llocs més tradicionals a l’espera del començament de les vacances de Nadal.

El pessebre del Raval / Joaquim Verdaguer
També pels voltants de Santa Llúcia s’inauguren, sota l’atri de la Basílica del Sant Esperit, el pessebre oficial i l’exposició de diorames nadalencs de l’Agrupació Pessebrista de Terrassa. Aquesta entitat també té cura de l’organització del concurs local de pessebres.


Durant les festes nadalenques els terrassencs s’apleguen en diverses entitats per jugar al Quinto. Aquest és un joc d’atzar semblant a la loteria, però en la seva variant més tradicional i popular, que es jugava només a Terrassa, Sabadell i en alguna altra població, durant les festes de Nadal. Fins i tot en l’època franquista, quan estava prohibit el joc en general, es feia els ulls grossos.

Aquest joc permet que les entitats organitzadores cobreixin part de les despeses de funcionament que tenen durant l’any.

El trenet / AMAT


El Caga tió és una festa familiar de tradició catalana en la qual es fa, a cops de bastonades, cagar al tió tot tipus de regals: joguines, caramels, torrons, neules, etc.

A principi dels anys 80, la tradició va sortir al carrer i algunes associacions de veïns organitzen cagades del tió populars; la de Ca n’Aurell, que se celebra anualment a la plaça del Progrés, ha esdevingut la més tradicional.



Els pastorets són una popular representació teatral de l’esdeveniment de l’Infant Jesús, amb el complement de la lluita entre l’àngel i el dimoni i la part humana de la vida dels pastors.

A Terrassa, els diferents casals parroquials i grups de teatre amateur escenifiquen diverses versions dels pastorets. El Lluquet i Rovelló, Ganàpia i Cigronet i, en versió castellana, el Bato i Borrego.

Actualment es representen al Centre Social Catòlic, al Casal de Sant Pere i, últimament, al Centre Parroquial de la Santa Creu.



També ha esdevingut una tradició el popular pessebre, preparat per l'Ajuntament, que s'instal·la al Raval de Montserrat, davant l’edifici de la Casa de la Vila.



La més tradicional de les festes és la solemne Missa del Gall que se celebra a totes les parròquies de la ciutat així com al monestir de Sant Llorenç del Munt, que ha esdevingut popular pels excursionistes. En acabar, els feligresos es reuneixen per fer un ressopó.

Seguint el costum importat pel immigrants d’altres terres d’Espanya, moltes famílies celebren la nit de Nadal amb un gran sopar familiar. A Catalunya aquest àpat es tradició fer-lo el migdia del dia de Nadal.



El dia de Sant Esteve arriba el patge Xiu-Xiu. Aquest patge reial propi de Terrassa va ser creat l’any 1951 i té tradicionalment la seva arribada el dia de Sant Esteve (26 de desembre). La seva veu es fa sentir per les ones de Ràdio Terrassa dirigida als nens i, durant les festes nadalenques, recull les cartes de la mainada destinades als Reis d’Orient. És el personatge que encapçala i condueix la cavalcada de la vigília de Reis. (vegeu en quest blog “El patge Xiu Xiu”



El dia dels Sants Innocents (28 de desembre) se celebra a la plaça Vella la Festa de la Llufa, on el principal element són els ninots de paper (llufes) que els nens pengen als vianants, com a broma pròpia de la diada. També es elegida la “Reina dels Inocents”



Després de Nadal i fins el dia de Reis s’obre, al recinte firal, el Saló Juguem on la mainada pot gaudir, durant aquests dies de vacances, de tot un seguit de jocs i entreteniments.


Cavalcada de Reis / Badia/Casanova-AMAT

A la vigília del dia de Reis, la cavalcada dels Reis d’Orient, acompanyats del seu seguici, recorre els carrers del centre de la ciutat i són rebuts per l’alcalde i el consistori a les portes de l’Ajuntament. (Vegeu en aquest blog “La cavalcada dels Reis”

Altres barris de Terrassa organitzen cavalcades paral·leles pels carrers del seu barri.



Complementen les festes tot un seguit d’actes relacionats amb el Nadal, principalment els concerts nadalencs que ofereixen les diverses corals terrassenques



Fonts consultades:

GALÍ, Marc. El cicle de Nadal. Terregada, apunts sobre folklore de Terrassa, Col·lecció L’Agulla. Edicions El Mèdol. Tarragona 1991

AMADES, Joan. Costumari Català. Salvat edicions. Barcelona 1950.

VERDAGUER, Joaquim. El Social 1878-2003. Centre Social Catòlic de Terrassa. 2003


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada