Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dissabte, 7 de setembre del 2013

La plaça Onze de Setembre

 Aquesta plaça es troba al barri de Vallparadís. Antigament l’espai que ocupa  era part del torrent de les Ànimes. Quan es va emplenar va quedar convertit en un pla on  convergien varis carrers.
Torrent de les Ànimes des de l'avinguda de Jacquard / Fons Ragon-AMAT
L’any 1960 l’espai es va convertir en plaça i el 13 de juliol s’inaugurava com a «Plaza de la División Azul» amb un solemne acte amb la presencia d’autoritats franquistes. Organitzat per l’Ajuntament de Terrassa i la Jefatura local del Falange Española i de las JONS”, es va celebrar, 26 de juny del 1960, una concentració provincial d’ excombatents de la División Azul, amb motiu del descobriment d’una làpida que donava nom a la nova Plaza de la División Azul.
Inauguració de la nova plaça amb el nom de División Azul / AMAT
El programa d’actes va començar amb una missa de campanya, seguit per la benedicció d’una bandera, donada per la Diputació de Barcelona a L’Hermandad de Combatientes de la División Azul. Es procedí, després, al descobriment de la placa que donava nom a la plaça. La placa, de forma ondulada, portava la inscripció Plaza de la División Azul amb l’escut d’aquesta unitat.
Inauguració de la plaça amb el nom de 11 de setembre / Rafael Aróztegui
Amb la instauració  de l’ajuntament democràtic l’any 1979 es va canviar el nom per la plaça Onze de Setembre. El dia 11 de setembre amb la presència de l'alcalde Manuel Royes es va inaugurar la plaça descobrint la placa que donava nom a plaça. L'acte va comptar amb l'exibició dels novells Minyons de Tearrassa que van aixecar un 3 de 5.
L’any 1991 s’inaugurava, per la Diada Nacional de Catalunya, la remodelació de la plaça on es va col·locar l’escultura «Relacions teòriques» obra de l’artista Ramon Suau.
Ofrena floral de la Diada de Catalunya / Fotos Francino-AMAT
Durant els anys vuitanta per celebrar la Diada a la plaça s’organitzaven ballades de sardanes. L’any 1993 Convergència Democràtica de Catalunya inicià el costum de dipositar una ofrena floral al bell mig de la plaça. El dia 10 d’octubre de 2002 l’alcalde Pere Navarro descobria un monòlit  i una placa d’homenatge als fets de 1714. El monòlit es va convertir en punt de referència per l’ofrena floral.  A partir d’aquest any, les ofrenes ( l’ ofrena),  les farien conjuntament tots els partits democràtics..
Monolit inaugurat l'any 2002
El monòlit d’una alçada d’ 1 m. portava al front gravades les quatre barres i una placa amb la llegenda següent «Plaça de l’Onze de setembre, Diada Nacional de Catalunya. L’onze de setembre de 1714, durant la Guerra de Successió que va enfrontar la Casa d’Àustria amb la Casa dels Borbons, la ciutat de Barcelona va haver de capitular davant les tropes de Felip V després d’un setge de 14 mesos. Aquest fet va significar la supressió dels drets i les llibertats pròpies de la ciutadania catalana, així com la imposició del Decret de Nova Planta a tota la nació catalana. L’assalt i saqueig de la vila de Terrassa per les tropes borbòniques es va produir els dies 3, 4, i 5 de setembre de 1713. En memòria d’aquells fets històrics i homenatge de les persones que hi van pedre la vida tot defensant les llibertats. 10 de setembre de 2002».

Monuments al Onze de Setembre/ Joaquim Verdaguer
El monòlit fou retirat el 2009 i la placa commemorativa es va resituar en el parterre al costat de l’ escultura “Al Vent”. Aquest monument, obra de l’artista Albert Novellón, va ser inaugurat l’ 11 de setembre del 2009 i representa les quatre barres catalanes onejant amb sensació de moviment.

Fonts consultades:

PERALTA. Miquel. L’Onze de setembre. Diari de Terrassa. 11 set. 1980

PERALTA. Miquel. L’Onze de setembre a Terrassa. Diario Terrassa, suplement, 10 set. 1982, p. 4 i 5

CASTELL, J., PALOMARES, M. i TORRELLA, F. Tarrasa i los Tarrasenses. Patronat de la Fundació Soler i Palet. Terrassa 1966

1 comentari:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    FadoExpress là một trong những top công ty chuyển phát nhanh quốc tế hàng đầu chuyên vận chuyển, chuyển phát nhanh siêu tốc đi khắp thế giới, nổi bật là dịch vụ gửi hàng đi nhậtgửi hàng đi pháp và dịch vụ chuyển phát nhanh đi hàn quốc uy tín, giá rẻ

    ResponElimina