Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


dimecres, 13 de novembre del 2013

Les pastisseries del centre de Terrassa


Al llarg del segle XX el segells de pastisseria, bomboneria, dolceria i confiteria han anat associats a un grapat de botigues ubicades al centre urbà de Terrassa.
Cal Junyent del c/ S. Pere 2 /Museu de Terrassa
A principis del segle XX aquestes botigues eren una barreja de venda de queviures i confiteries: La xocolateria Piera, al capdamunt de la Font Vella; Cal Trias, a la Rutlla, 9;  Confiteria Cuní, a la Rutlla 52; confiteria La Colonial; al carrer de Sant Pere, 2; Pastisseria La Concepción, al carrer de la Creu Gran cantonada carrer de Sant Antoni; Confiteria La Colonial, al carrer de Sant Pere, 2; Confiteria de la Vda. Carné al raval de Montserrat davant el mercat; cal Bassany, a la plaça Major, 18; cal Trenchs, al carrer Major, 35; confiteria Roumens, a la Font Vella, 44, La Dàlia, al carrer dels Gavarxons, 4
Pastisseria Vda. Carné/ Museu de Terrassa

Una de les més emblemàtiques va ser la confiteria de la Vda. Carné. En un principi estava situada al carrer de Sant Pere, però l’any 1908, estrenat el nou mercat, es va traslladar al raval de Montserrat, en un edifici nou dissenyat per Joaquim Vancells. És una edifici que es conserva tal  com es va construir. La façana respon a un modernisme colorista i és un edifici protegit. L’any 1934 es transformà en la Farmàcia Albiñana.



L’època daurada de les pastisseries van ser les dècades dels anys 50, 60 i 70. En el centre hi havia La Lionesa, al carrer de Sant Pere, 21; la Montserratina al mateix carrer, en el núm. 2, El Pardo, al carrer de la Unió, La Canigó, al carrer Major, Roigé, al carrer de la Font Vella 42; Piera, al costat del Gran Casino a la Font Vella, Rambla, al costat del cinema La rambla; Rutlla, al carrer del mateix nom; La Victòria a la Creu Gran cantonada amb el carrer de Sant Antoni.
La Lionesa/ Carles Duran-AMAT
La pastisseria i confiteria La Lionesa situada al carrer de Sant Pere va obrir les portes l’any 1936 en un edifici construït per Ignasi Escudé. Va tancar les seves portes el 2007.



La Montserratina ubicada al principi del carrer de Sant Pere era l’antiga botiga de queviures de Cal Gras i , després en cal Junyent. Amb el temps es va convertir exclusivament en confiteria. Va tancar l’any 2003



Cal Roigé del carrer de la Font Vella, 42. Aquesta botiga de queviures i confiteria en un principi era propietat de Joan Roumens. L’any 1932 se’n va fer càrrec Josep Roigé.
A la dreta, Cal Piera/Fons Ragon-AMAT
Xocolateria Piera. Situada al la Font Vella, 70. Baltasar Ragon ja l’esmenta documentada a principi del segle XIX com una botiga de venda de xocolata als baixos de la Casa Barò de Corbera. Bonaventura Piera va ser el primer fabricant de xocolata de Terrassa.
Pastisseria La Rambla/Carles Duran-AMAT
La professió de pastisser és molt sacrificada. Els dies de gran venda ereni són el dissabte i el diumenge. Els altres dies es dedicava a la venda de pastissos d’aniversari i poca cosa més. El seu potencial eren els tortells del dia de Reis, les mones de Pasqua, els panellets i, principalment, les paneres de Nadal.

Amb la crisi industrial dels anys 70,  la desbandada, els diumenges, de ciutadans a les segones residències, turisme i excursions, i la falta de relleu generacional van fer que a poc a poc, les pastisseries del centre tanquessin fins al punt que a cavall del segle XX i XXI,en el centre, no en va quedar  cap.



Només se n’inaugurà  una, La Pastisseria al portal de Sant Roc, però amb el model de pastisseria cafeteria de degustació. També ha sorgit un allau  de forns també de degustació que despatxen bolleria i pastisseria industrial.



Fonts consultades:

RAMOS, Gemma. Les botigues del nostre record. Ajuntament de Terrassa. Museu de Terrassa. 2008

RAGON, Baltasar. Els carrer de Terrassa 1900. . Imp. Joan Morral. Terrassa .(any?)

RAGON, Baltasar. Terrassa historials i efemèrides. Impremta Ventayol. Terrassa 1929

5 comentaris:

  1. No he arribat a conèixer totes aquestes pastisseries però sí algunes i per cert eren molt bones.. ara bé em sembla que tant La Pastisseria com Turull per citar-ne dos fan molt més que pastisseria industrial

    ResponElimina
  2. Bones.
    La meva mare em diu que n'hi havia una al carrer Gutenberg però no recorda el nom.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Era cal Serra.
      Es van traslladar a la placa del progrés i venen fruits secs, xocolata...

      Elimina
  3. Gràcies pel document! El meu pare va ser el pastisser de la pastisseria Roigé durant molts anys.

    ResponElimina
  4. Hola Joaquim, molt interessant, recordes in era la pastisseria Canigo?

    ResponElimina