Les tres guerres carlines que es van desenvolupar al llarg del segle
XIX, la presència dels últims bandolers o malfactors a les muntanyes de Sant
Llorenç i els constants robatoris, estralls i segrestos a les masies, van fer
que els acabalats propietaris optessin per abandonar els masos, deixant-los en
mans de masovers, i que s’instal·lessin a resguard de les viles. Tots aquest factors i
l’aparició, a finals de segle, de la indústria de gel artificial, va provocar
la defecció de la indústria del gel mitjançat els pous de glaç. (vegeu en
aquest blog: Els pous de glaç)
L’any 1868 un enginyer francès, Louis Abel Crales Tellier, inventà la
primera màquina frigorífica industrial. El 1876 va aconseguir construir el
primer frigorífic funcional. Ell mateix va condicionar
un vaixell per transportar carn refrigerada des de l’Argentina fins a França.
La indústria del gel artificial a Terrassa va començar l’any 1874 amb
una fàbrica situada davant l’Ajuntament actual. Diuen que va ser la primera
d’Espanya. L’ arribada de l’electricitat i la construcció del primer generador
d’aquest fluïd prop el carrer Cremat, va propiciar que l’any 1905, amb el nom
de la Nevera, es renovés totalment la fàbrica, produint un
producte que tenia un cost de mig ral el
quiilo, és a dir, a meitat de preu del que costava abans als consumidors. La
producció de gel passà a 2.000 quilos diaris podent proveir, també, a
poblacions com Olesa, Sabadell o Montserrat. També va instal·lar una cambra
frigorífica per la conservació de carns principalment durant els calorosos dies
d’estiu.
L’any 1908 s’inaugurava el Mercat de la Independència i un
anys després l’Ajuntament de Terrassa arribava a un acord amb els fabricants de
gel, que assolien la titularitat de la fàbrica,
municipalitzant la venda de gel arreu de la ciutat. Una de les condicions fou
que la societat s’havia d’establir als
baixos dels Mercat de la
Independència, amb entrada pel carrer de la Goleta. En millores i
aparells per la nova instal·lació es van invertir 30.000 pessetes.
El 14 de juny de 1909 es posava en marxa la nova instal·lació tal com ho
anunciava la crònica de la
Comarca del Vallès “empezó
a funcionar ayer en los bajos del Mercado de la Independència, la
fàbrica de hielo y la cámara frigorifica que allí se ha instalado para la
conservación de las carnes u el pescado”.
Josep Badrenas fent una remembrança en el
blog “Records de Terrassa” ens comenta “El meu record avui és per les neveres
de gel que durant molts anys ens van ajudar a conservar millor els aliments a
les cases. M’explicava el meu avi que abans que no hi haguessin les neveres de
gel, els aliments es guardaven en una mena d’armaris de fusta amb una tela
mosquitera, que anomenaven “fresqueres” i que se situaven precisament en el lloc més fresc i
ventilat de la cuina. Les begudes es refredaven als pous de les cases (en
aquella època quasibé totes les cases en
tenien un).
Després van
popularitzar-se les neveres de gel i que bàsicament estaven fetes de fusta per
fora i d’un revestiment de zenc per dins, que ajudava que el gel no es fongués tan ràpidament. La
nevera tenia un dipòsit on queia l’aigua del gel a mesura que aquest s’anava
fonent. El meu avi com que era llauner (Llauneria Jaume Casas) s’encarregava de
folrar aquestes neveres, la capacitat de les quals era molt petita comparada
amb les d’avui en dia”.
Francesc Palet Setó ens diu “Quan
es van començar a comercialitzar les neveres domèstiques de gel es podia
comprar el gel a La Nevera
del Mercat de la
Independència o proveir-se -se d’un repartidor que anava pels
carrers amb un carro menut i tirat per un burret. Portava les barres de gel
embolicades entre sacs. Era un pare i dues de les seves filles i despatxaven
ràpidament a demanda dels clients que sortien als portals. Els venedors
portaven el braç ficat a dins d’un retall de cambra d’aire de goma de pneumàtic
de cotxe. Anaven tallant de les barres
el tros desitjat, segons el preu, amb una espècie de forquilla metàl·lica molt
dura”.
L’any 2011 la regidoria de Comerç i Turisme instal·lava al Mercat de la Independència una màquina patentada per l’Ajuntament i construïda per Tallers Loan, que escalfava el gel sobrant de les peixateries, a través d’un sintema solar. La màquina té una reixa que reté les restes orgàniques de peix i aboca al clavegueram l’aigua del gel fos. Té una capacitat de dues tones de gel que es desfan en una nit i està preparada pels dies de màxima generació de residus de peix. Fondre el gel i separar-ne les restes de peix ha deixat de ser una tasca feixuga i costosa per a les onze peixateries del Mercat de la Independència.
A Terrassa la indústria del gel donà pas a la fundació a càrrec de Josep
M. Cernuda, l’any 1983, de l’empresa Congelats La Sirena amb un grapat de
botigues arreu de Catalunya
En el segle XXI el més semblat
al repartidor de barres de gel del segle XX és “l’home del gel” que fabrica i
distribueix glaçons de gel per al comerç
de restauració i benzineres.
L’any 2010 a la plaça del Segle
XXI el Parc Central del Segle XXI es va instal·lar una pista de gel on per 6
euros i durant 30 minuts amb lloguer inclòs dels patins, el
terrassencs podien gaudir de patinar sobre gel.
El 2001 s’instal·là un tobogan
de gel a la plaça Nova.
Fonts
consultades:
PALET SETÓ,
Francesc. Oficis, personatges i costums terrassencs oblidats. Revista
Terme.
BADRENAS,
Josep. Blog Record de Terrassa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada