Joaquim Verdaguer

"Joaquim Verdaguer (Terrassa, 1945) és un santperenc de soca-rel. Sempre ha estat interessat en temes d'àmbit terrassenc i en la història de la ciutat. És autor de diverses publicacions: "El bàsquet a Terrassa";"Blanca de Centelles"; "Rieres i Torrents", entre altres. Ha estat 2n premi de narració curta dels Premis Calasanç Ciutat de Terrassa 2006 amb "Via Fora".També és autor de diverses maquetes històriques de Terrassa, algunes d'elles exposades al Museu de Terrassa, al Castell de Vallparadís." Terrassenc de l'Any 2015.
Extret del llibre "50 anys en dansa. Esbart Egarenc"


diumenge, 18 de maig de 2014

La visita de la reina Isabel II a Terrassa



L’octubre de l’any 1860 la reina Isabel II es trobava de visita a Barcelona per inaugurar l’eixample de la Ciutat Comtal. Aprofitant que la línia del tren del Nord acabava d’arribar a Manresa, la sobirana acompanyada del seu fill, el príncep Alfons de 3 anys, va voler visitar Montserrat fent el trajecte amb tren. El comboi reial va fer una parada tècnica a l’estació de Terrassa, on esperava el seu pas una gran multitud, que l’aclamava amb  gran entusiasme. L’alcalde Josep Alegret pujà al vagó reial  complimentant els reials  viatgers reials amb la donació d’una manta, fabricada a Terrassa, destinada/per a a l' infant Alfons. La reina, complaguda, va prometre que al dia següent visitaria la vila.

La noticia de que la reina visitaria Barcelona i Montserrat es va saber a Terrassa a l'estiu de 1860. El 11 d'agost en el Ple Extraordinari de l'Ajuntament es va fer una provisió de 24.000 rals per tal de destinar-los a engalanar la ciutat davant de la més que possible visita de la Reina. En el Ple del 21 del mateix mes, es a dir gairebé un mes i mig abans de la visita, ja es nombra-ren les diferents comissions, i els seus integrants, per tal de que la rebuda fora magnifica. Tot i no tenir la seguretat oficial de que la reina visitaria Terrassa, la població es mobilitzà   per fer-li una bona rebuda. Es van engalanar carrers i places amb banderes, domassos  i gallardets, així com catifes de teles terrassenques, per on havia de passar la comitiva reial. En tan poc espai de temps es va aixecar, davant la estació del Nord un arc del triomf senzill però elegant, que figurava una torre amb merlets amb els escuts d’armes de la vila. L’arc estava cobert de mata i boix., i ostentava, sobre el fons dels colors nacionals, la dedicatòria següent: A SS.MM. y AA, la villa de Tarrassa.

Arc triomfal / Proc. Rafael Aróztegui
També a l’extrem del carrer de la Font Vella erigiren un altre arc del triomf vestit amb productes de la indústria local rematat amb un grup de banderes. En el passeig s’havien combinat  i entrellaçats amb troncs d’arbre, peces de llana  i en cada tronc es llegia, en un medalló, els noms dels pobles que constituïen el partit judicial.

A dos quarts de 6 de la tarda de l' 1 d’octubre del 1860 un repic de campanes anuncià l’arribada del tren reial. La reina i el seu fill Alfons, que venia vestit amb  la típica indumentària de català, baixaren del tren acompanyats de la marquesa de Malpica, una hostessa i la duquessa de Tetuan. També dels generals O’Odonell, Dulce, San Miguel, Prim i el governador civil de Barcelona. L’alcalde Josep Segret després de donar-los la benvinguda els oferí una carretel·la tirada per quatre cavalls, mentre la multitud congregada a l’esplanada de l’estació els victorejava i una orquestra interpretava l’himne nacional.

Al seu pas pels carrers de la vila la gent continuà aclamant amb crits de visques i les dames blandaven els seus blancs mocadors.

En arribar a l’església parroquial la reina i el príncep foren rebuts per les autoritats eclesiàstiques i sota tàlem foren acompanyats fins al presbiteri, on es cantà unTe-Deum. Després passaren a admirar l’escultura de Martin Diez del Crist Jacent.

En sortir de l' església  ja havien previst que seria fosc foren enceses 300 atxes, que acompanyaren  la comitiva fins a la Casa Vinyals. La reina havia mostrat el seu interès per visitar el lloc on s' havia allotjat el seu pare l’any 1927. Allà foren obsequiats amb un refrigeri mentre la reina visitava les estances de la casa senyorial.
Casa Vinyals/ Fons Ragon-AMAT

Després la comitiva enfilà el carrer de Sant Pere, el més guarnit de tots els vials, fins arribar al teatre Principal on foren rebuts per una comissió d' industrials i l’Ajuntament en ple. Allà s’havia muntat una petita i improvisada exposició de productes tèxtils. Terrassa tenia gran part  dels seus productes a la mostra de  l’exposició industrial que s’havia muntat a Barcelona amb motiu de la visita de la reina a la Ciutat Comtal. Tot seguit ocuparen la llotja reial per escoltar un cor que va interpretar un himne acompanyat per la marxa reial. Una jove llegí un sonet dirigit a la reina, obra de la poetessa Caparà.



En tornar a l’estació la reina es mostrà complaguda i satisfeta de la visita, reconeixent l’esforç emprat pel vilatans, per preparar només en 24 hores tots els honors rebuts.

Com a record de la seva visita a la nostra vila, la reina Isabel, el dia 8 d’octubre, va fer donació a l’Ajuntament de Terrassa de tres mil rals per religioses i dotze mil pels pobres.

Fonts consultades:

Memoria de los hechos referentes a la villa de Terrassa durante la permanència de SS. MM. En la provincia de Barcelona. Imprenta Francisco Sanchez. Barcelona 1861

RAGON, Baltasar. Terrassa en el segle XIX. Impremta Morral. Terrassa 1936

1 comentari:

  1. Com a complament podem dir que el sonet que va llegir una joveneta era obra de la poetessa Capara.

    ResponElimina